Keskustelut Metsänhoito Istutustyön hinta, siis istuttajan palkka

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 82)
  • Istutustyön hinta, siis istuttajan palkka

    Merkitty: 

    Metsälehti Makasiinissa oli juttua istutustyöstä, tahti tuntui aika kovalta, noin kolmeja puoli neljätuhatta tainta päivässä.  Paljonkohan on istutustaksa?

  • Puuki

    EDIT

    Metsänmies

    EDIT Minä tiedän, että lähes kaikki istutustyömaat ovat onnistuneet moitteettomasti. Kaikki tällä palstallakaan ei sitä tiedä. Olisi mieluista lukea joskus myös noista hyvistä työsuorituksista.

    Tomperi

    Ei kukaan sanonut taksoista mitään,  tapasin metsurin jolta kysuin missä hinnoissa liikkuu istutustaksat, sanoi että oli tarjottu istutustyötä ja saanut työmaita, jos olisi ollut yrittäjä, 15 centtiä kpl. Piti hintaa alakantissa olevana koska tiukka aikataulu eikä puhettakaan kulukorvauksista yms. Voi olla että vappu lisä oli mukana.

    metsä-masa

    Onkohan noissa 4000 kpl:n taimimäärässä hieman Vappu lisää ? Täälläpäin on metsuriyritäjä joka istuttaa 3000 1- 1,5 vuotiaita pikkupaakkuja päivässä. Taimien ajon ja siirron hoitaa yleensä toinen henkilö ja apupoika juoksuttaa täydennys taimia kun vakkavajuu, eli kävely taimilavalle jää pois.

    Tämä metsuriyrittäjä on luotettava ja kysytty henkilö itutusaikaan. Hyvä työ on hänelle kunnia asia, tarkkailee ja raportoi maanomistajalle istutusalueen tilannetta vielä kesän mittaan ja tekee taimien heinäyksiä ja metsänhoitotöitä omalla työreviirillään väliaikoina. Talvella metsuriyrittäjä  tekee koneyrittäjille ennakkoraivauksia ja on kiire apuna metsäkoneella.

    Metsänomistajat on kokeneet mallin toimivaksi kun ehdotuksia tekemätömistä metsänhoitotöistä tulee suoraan tutulta y- metsurilta !

     

     

    arto

    , 4H maksaa nuorille 0,40€ taimi kertoo maaseudun Tulevaisuus.

    Jätkä

    Tomperi:”saanut työmaita, jos olisi ollut yrittäjä, 15 centtiä kpl. Piti hintaa alakantissa”.

    Yrittäjä-metsurilla on tietenkin kaikki yrittäjän kulut ja vastuut. Tuo hinta  : 15 senttiä, vastaa suunnilleen kahdeksan sentin istutuspalkkaa verokirjalla, eli siitä vielä verot pois.

    On joskus laskettu metsätyössä olevan palkkatyöhenkilön palkkakustannuksia ja päädytty lukemaan 185 %. Perustuu keskiarvoihin monen erilaisen työmaan tiedoista. Eli sivukustannukset keskim. 85 %.

    Tietenkin voidaan alkaa sestomaan erilaisia hintaan vaikuttavia tekijöitä, joista yksi muuttuva tekijä on työmatka ja siihen käytetty aika. Taksassa otetaan huomioon myös Vuosiloman ja lomarahan vaikutus kustannuksiin jne. Ei metsurinkaan pitäisi olla mitään halpatyövoimaa, vaikka palkka ei ihan ministeritasolla huitelekaan.

     

    Metsänmies

    Tomperi:”… jos olisi ollut yrittäjä, 15 centtiä kpl. Piti hintaa alakantissa olevana koska tiukka aikataulu eikä puhettakaan kulukorvauksista yms. Voi olla että vappu lisä oli mukana.”

    Millonkahan tulee aika, että toimeksiantaja tarjoaa istutusta nollahintaan ja pitää sitäkin kalliina? Yrittäjähintahan on juuri sellainen, että se pitää sisällään sekä yrittäjän palkan, että kaikki sivukulut. Tuosta 15 sentistä yrittäjälle jää palkkaa kulujen ja verojen jälkeen korkeintaan puolet, siis 7,5 senttiä. Kun yrittäjällä kuluu hommassa aikaa muuhunkin, kuin varsinaiseen istutustyöhön, normaalipäivässä saa taimia maahan 1500- 1800 kappaletta, päivää pitentämällä tietysti enemmän. Varsinaiseksi päiväpalkaksi jää noilla määrillä 112,5- 135 euroa. Tuntipalkaksi 14-16,75 euroa. Aika olematon palkka vastuullisesta ja raskaasta työstä.

    Motomies71

    Siinä se metsätyön arvostus näkyy palkassa, samaa luokkaa metsäkoneenkuljettajan palkan kanssa!

    Metsänmies

    Totta Motomies71 kirjoittaa. konekuskien palkka on työn vaatimuksiin ja vastuuseen nähden täysin sieltä, minne ei päivä paista, eli pers..stä. Nappuloita on koneessa, kuin taisteluhävittäjässä, jokaiseen täytyy osata reagoida sekunneissa. Kuski yksin vastaa työnjäljestä, arvostelijoita kyllä riittää. Kaiken maailman päivitystä, luontokohderaportteja, turvallisuusraportteja, ym. joutavaa työtä täytyy tehdä varsinaisen työn lisäksi. Kukahan niistäkin on kiinnostunut? Sama on raivaussahahommissa. Kaikkea helv.tin ympäristökohdetta, riistatiheikköä,suojametsää, leppää, pajua,pihlajaryhmiä ym. on kehiteltävä kuvioille, vaikka väkisin ja tietysti ne on myös kirjattava, jos minnekin. Hyvä, että ei kohta joudu noita puskia kantamaan palstalle, jos sopivaa ei siellä ole valmiina. Samalla hoitamattomia metsiä löytyy Suomesta pyöreät miljoona hehtaaria ja pinta-ala kasvaa koko ajan. Luulisi siinä jo olevan riittävästi elukoille pesimäpaikkoja ja ihmisille luontokohdetta ihailtavaksi.

    Nostokoukku

    Olen aina yrittänyt lapsilleni vakuuttaa, etteivät hakeutuisi töihin mitä tehdään kumikengät jalassa. Sellaista työtä ei kukaan arvosta, eikä siitä olla nykymaailmassa valmiita maksamaan kunnon palkkaa  korkeintaan pientä korvausta. Esim. motokuskin täytyy olla melkoinen atk hakkeri, huippu kalliin koneen mekaanikko ja hänen on tehtävä sekunneissa satoja päätöksiä päivässä, päätöksiä jotka vaikuttavat kymmeniksikin vuosiksi eteenpäin. Kuitenkin palkka yltää tuskin pariin kymppiin tunnilta. Kiiltonahkakengissä kulkeva jonkun pitsantilausohjelman tai kunnan palkkaohjelman päivittäjä laskuttaa kolmekin sataa tunnilta. Olen nähnyt ko. laskuja.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 82)