Keskustelut Metsänhoito Istutusmetsän laatu & luontaiset

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Istutusmetsän laatu & luontaiset

    Olen raivaillut tuommoisia 25 -30v sitten avojuurisilla istutettuja kuusikoita ensiharvennukseen,kaikki maat hienojakoisia hiesu -savimaita.Puissa paljon lenkoutta.Taimet ovat routivalla maalla kallistelleet.Kolmelle suurelle kuitupuuta riittää.Samalla maaperällä luontaiset puut pääsääntöisesti ladukkaita.Myös myrsky kaatanut puita,ilmeisesti taimen juuria ei ole levitelty,vaan isketty yhteen nippuun

  • Metsuri motokuski

    Ehkä kysymys on enemmänkin maaperän soveltuvuudesta kuin taimien hyvyydestä. Aloittajan esimerkkiä ei varmaan voi soveltaa ihan joka paikkaan, Joten pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei varmaan voi vetää.

    Gla Gla

    Lisäksi tällä hetkellä ei ole kovin kiinnostava tieto, onko tuon ikäinen puusto luontaista vai istutettua. Se on viljelty jo harvinaisuudeksi jääneellä menetelmällä. Kiinnostavaa sillä kuviolla on vain se, miten se on tähän saakka kasvanut eli millainen on ennuste tästä eteenpäin ja millainen on puuston laatu.

    Menetelmien suhteen kiinnostavaa on mielestäni se, mikä on nyt ja tulevaisuudessa uudistettavan puuston ennuste. Vertailu pitäisi tietysti tehdä vertailukelpoisissa olosuhteissa. Itse olen viime aikoina perannut luontaisesti syntyneitä kuusia, eikä laatu päätä huimaa. Tosin ne ovat kasvaneet heinikossa. Muokattuun maahan istutetut kuuset ei oleensä vastaavista olosuhteista joudu kärsimään, joten tuossa verrataan heinikossa kasvaneen ja vapaasti kasvanutta tainta. Toisaalta luontaisia tuskin tulee aivan alkuvaiheessa niin heinättyä esiin kuin istutustaimia, jos ja kun kuusen tapauksessa yleensä kyse on luontaisesta töydennyksestä. Hankalaa on siis tasapuolinen vertailu.

    tamperelainen tamperelainen

    Nuo aukoille alikasvoksisksi jätetyt kuuset eivät ole useinkaa laadullisesti hyviä.Mahdollisesti ovat jo hakkuussa vaurioituneet.Kasvavat jostain syystä usein vähän mutkaisiksi ja kyhmyräisiksikin.Toisallta lehti-verhopuuston alta asteittain vapautetut kuuset kasvavat laadukkaaksi. Joskus oikein korostettiin verhopuuston merkitystä laadukkaan kuusen kasvatuksessa.
    Ehkö omalle kohdalle noita lenkoja kuusikoita osunut tavallista enemmän,pilaavat kehittyvää tukkipuustoa.
    Taimikon perustaminen on ehkä kaikein tärkein toimenpide metsän kasvatuksessa,se pitäisi tehdä hyvin,siinä ei kannata oikoa

    hemputtaja

    Laatupuusta puhutaan mielellään ja kyllä sitä istutusmetsäänkin syntyy ja joskus ei. Sama koskee luontaista uudistumista.

    Hiukan häiritsee ”varmat” puheet nykymetsien huonosta puun laadusta. Just. tänään oli Hesarissa juttu pärekaton tekijästä, joka valitteli, että nykymetsistä ei löydy kunnon puuta.

    Väärin valitettu ja vanhat ajat unohdettu. Ei löytynyt hakematta kunnon puuta entisistäkään metsistä. Piti etsiä ja myös etsittiin kuhunkin käyttötarkoitukseen erikseen. Taisivat käydä jopa kaulaamassa valittuja pärepuita ennen kaatoa.

    Timppa

    Piti ennen vanhaan monin paikoin Etelä-Suomessa etsiä myös tavallisia rakennuspuita. Niin tyystin metsät oli hakattu.

    Visakallo Visakallo

    Minun on vaikea omissa metsissäni verrata istutettujen ja luontaistaisesti syntyneiden puiden laatueroja, sillä kaikki päätehakkuumetsätkin ovat istutusmetsiä.
    Laatuongelmat ovat olleet niissä vähäisiä.
    Siitä kertoo selvimmin tukkiprosentti, joka on ollut 90% kahta puolen.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Olosuhteet vaihtelevat lohkoittain. Kyllä on ollut luonnonmetsien hakkuissa hyvinkin huonoja tukkiprosentteja. Istutusmetsästä en ole vielä isommin tukkia hakannut, mutta tulevaisuus näyttää luonnonmetsiä paremmalta.
    Pitäisi tehdä kakkos harvennus piakkoin sellaiselle lohkolle, joka ei ole tilan ensimmäinen istutusmetsä, mutta ensimmäinen, joka on istutettu vanhemmilla kuin kaksivuotisilla taimilla. Eiköhän siinä tukiksi ja pikkutukiksi kelpaa lähes kaikki riitävän suuri puu.
    Istutusmetsien tyvimutkista on aina puhuttu, mutta kyllä niitä näkyy olevan luontaisissa ja kylvömetsissäkin samalla tavalla.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Burl

    Vaikka avojuurisia taimia ei enää istutetakaan, on niistä kehittyneiden runkojen tyvilenkous ajankohtainen ongelma nyt ja vielä pitkään ennen kaikkea harvennuspuulla, jossa tukin mitat täyttävä puu lankeaa herkästi kuiduksi lenkouden takia. Metsänomistajan kannalta hakkuumies on äärimmäisen tärkeässä roolissa, kun lenkouden arviointi on viime kädessä nopeasti tehtävä subjektiivinen valinta. Puustoltaan samanlaisilla leimikoilla saattaa tukkiprosentti vaihdella rajustikin riippuen ostajasta ja konekuskista ja erityisesti pikkutukin teko on tarkkaa.

    Huolestuneena olen pannut merkille hyväkasvuisilla istutuskuusilla toisinaan runsaslukuisina esiintyvät poikaoksat. Jos laatuviaksi tulkittavan poikaoksan paksuusraja asetetaan aikanaan matalaksi ja jos niitä ei kenties sallita yhtään tukkipöllissä, niin muutoin laadukasta puuta uhkaa mennä kuitukasaan valtavia määriä.

    Pokara

    Työn alla kaksi n. metrin pituudessa olevaa istutusmännikön varhaisperkkausta. Toisen taimet toimitti Metsäliitto, toiset mhy. Pikkupaakkuja. Polven korkeudelta ylöspäin paljon latvanvaihtoja, kaksilatvaisuutta. Kasvupaikka kuihvahko kangas.

    Onneksi luontaista taimiainesta on hyvin. Epäilen vahvasti, että kun tulee varsinaisen taimokonhoidon aika, niin suuri osa noista istutustaimista kaatuu luonnontaimen tieltä. En ymmärrä missä vika.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)