Keskustelut Metsänhoito Istutusmättäät…

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Istutusmättäät…

    Merkitty: 

    Ajelin mänkijällä metsätietä ihan vain uteliaisuuttani ja siellähän oli aukossa metsuri istuttamassa kuusentaimia. Pysähdyin ja pomppasin ojan yli juttusille. Mies oli täysin outo, jota kyllä ihmettelen, koska hän kertoi asuvansa noin kymmenen kilometrin päässä.

    Alue on metsätyyppinä OMT ja vähäkivinen.  Hakkuutähteet oli kerätty, mutta ei kovin tarkkaan. yllätti, että on sekamätästys, eli laikkumättäät oikein hyviä ja sitten väliin kuoppamätäs. Vielä sellainen oikein hypähti silmille, että mättäät oli pantu tasavälein ja joukossa oli muutamia, jotka on tyrkätty risukasan päälle. -Ei jatkoon.

    Jos ihan rehellisesti sanon, niin en ole nähnyt ihan täysin hyvin tehtyä mätästystä meilläpäin ainuttakaan. Pitää varmaan mennä oppilaitoksen omaan metsään, jossa oppilaat ovat omalla kaivurilla tehneet mätästyksen opettajan valvonnassa.

    En ole metsurikurssien kanssa ollut istutuksilla ainakaan 25 :teen vuoteen. Metsänomistajien ja metsätalousinsinööriopiskelijoiden kanssa kyllä

  • Puuki

    Mätästys on melko vaativa laji sekin. Mätästäjä kertoi kuinka MH:lla tehtiin risukasojen päällekin niitä mättäitä. Koetin opastaa että ei onnistu se homma kun on niin kuivaakin. Melko hyvin onnistui mutta muutama mätäs silti nökötti risujen päällä. ”Minkä nuorena oppii, siitä on vaikea oppia vanhempana pois”- vanha totuus toteutui siinäkin .

    Maalajista pääosin  riippuu kuinka kauan pysyy riittävä kosteus maassa , jos sadetta ei tule.

    Jätkä

    Mätäs pitää olla maanpintaa / kunttaa vaten  tällätty – ilman risuja ja Jeessin ”poltinpuita ” siinä välissä. Kun paakku tällätään pitkäleukaisella pottiputkella niin syvään, että paakun pohjasta tulevat juuret yltävät perusmaahan ja paakku poljetaan kunnolla reikäänsä, niin siihen ei pikku poutajaksot pure.

    harrastelija

    Taimien istutus alkaa olla loppusuoralla, Nyt on tullut sadettakin mukavasti. Kaivukonemies on tehnyt pääasiassa hyvää työtä. Risukasojen päälle ei ole tehty mätästä, tarvittaessa risut on kerätty nippuun pois tieltä. Polttopuista alkaa tulla tilauksia, päivät ajoittuu sopivasti taimi- ja puuhommiin – ei käy liian ykstoikkoiseksi:)

    pihkatappi

    Männyn pikkupaakun päälle kun laittaa 5 cm maata, taimea ei näy enää ollenkaan. Nyt kun on noita humusmättäitä ja muutenkin katsottava ettei laita liian kuivaan paikkaan, helposti jää tuo männyn pikkutaimi huomaamatta, kun se ei ole aina siinä loogisessa paikassa ja aikaa menee sitten ihmetellessä. Muutoinhan nuo pienet männyt ovat istuttajan kannalta parhaita. Eli työnalla laikutettu ja osin mättäille käännetty ala, josta osa männylle ja osa kuuselle.

    Monenlaisia muokkauksia on tullut istutettua, mutta mielenkiintoisinta on ollut, kun koko alusta oli myllätty ja alalle oli vielä vedetty ojat 20 metrin välein, oli ihan hyviä istutuspaikkoja ja tiheyden kanssa ei ongelmia tullut, mutta veikkaan että tulevaisuudessa raivaussahailuun menee tuplamäärä aikaa. Siis ihan oikeasti kenttäkerrosta ei ollut, kannotkin suurelta osin mättäiden sisässä ja lähes kaikki risut myös.

    mehtäukko

    Mylläyksestä puheenollen, taimikonhoidon matkan varrelle oli ilmaantunut joku ~7 tonnin pikkukone.

    Maasto kaltevaa, korkeita kantojuurakoita ja pulterikiviä. Jo ohi ajoin mutta peruuttaahan piti. Kirppu oli saatu kuokkien sadan metrin päähän puolessatoista päivässä ja näkyi paikoin saatu kuhveikko mustaksi…

    No, jokainen taaplaa tyylillään.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)