Keskustelut Tekniikka istutuskone

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)
  • istutuskone

    Merkitty: 

    Metsälehdessä oli todettu ilman selittelyjä että istutuskoneen työjälki on parempaa kuin ilman konetta. Todellisuudessa itutuskone ei lähde tekemään vaikeita tai edes vähänkään hankalampia kohteita. Risut pitää olla melki kerätty ja kannotkin mieluumin ja kiviä ei juuri saisi olla. Onhan se hieno että samalla kun muokataan, laitetaan taimet, mutta jos tuo onnistuisi edes neljänneksellä istutusaloista, menetelmä yleistyisi, nythän näin ei käy. Tuotoksista en tiedä varmaksi, varmaan pistää suurinpiirtein saman määrän kuin mies päivässä, mutta kyllähän tuo samanaikainen muokkaaminen tuo säästöä. Mutta jos tuo olisi edullista, kaikki helpot kohteet tietysti haluttaisiin koneistutukseen, mutta näinkään ei ole.

  • pihkatappi pihkatappi

    Koneiden myyntimäärä kertoo totuuden tämänhetkisestä tilanteesta kannattavuudessa. Varmaan isoilla aukoilla hyvillä pohjilla varteenotettava vaihtoehto, mutta eihän tuollaisia kohteita ole koneelle järkevällä toimintasäteellä muutakuin sellaisilla seuduilla, missä on muuotinkin tasaisia ja melko kivettömiä pohjia ja joissa energiarisua kerätään. Jutussa kerrottiin, että käytettyjä koneita kuitenkin on kyselty, eli työsarkaa olisi näillekin koneille, mutta uusi kone on laskettu olevan liian kallis sijoitus.

    Pelkän muokkauksen ketjuttaminen on aika paljon helpompaa, kun kaikki kuviot käy, istutuskoneen kanssa siis ei käy.

    mehtäukko

    Toivottavasti kehitys kehittyy!

    Kuten lehmien robottilypsyssä todetaan nännin paikka, pitäisi istutuskoneessakin olla tuntoelukka ettei kiven päälle telläisi väkisin tainta.

    Tolopainen Tolopainen

    Kun metsänomistaja istuttaa omaa tulevaa metsäänsä, hän tietenkin tekee työn paremmin kuin urakkamiehet. Istutus ei ole mikään nopeuskilpailu, vaan laatukilpailu. Aivan sama kaikessa metsässä tapahtuvassa työssä omistajalla on tärkein intressi tehdä hyvin työ, vain hän saa palkkion hyvin tehdyn työn tuloksista. Metsiin ei tarvita ketään valvomaan omistajan tekemää työtä, sitä valvoo työntulokset.

    mehtäukko

    Kyllä hyvin pitkälle niin. Mutta.

    Jos/ kun konenäköinen hyvän työn jäljen kustanustehokas istutuskone kiertää ketjutettuja aukkoja vaikkapa kolmanneksen edullisemmin kuin perinteinen, ei valinta ole vaikea.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Pitää olla isohkot alat ja hyvä pohja. Nytkin istuttelen sellaista kivikkoa ettei siellä koneella mitään tee, tai sitten sen pitäisisi olla ihan erikseen kivikkoon tehty, seuloisi pään ja nyrkinkokoiset sivuun ja väistelisi isommat.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kuusessa ollaan

    Serlachiuksen lisäksi ainakin Ösa teki 70-luvun lopulla kaksirivistä, jatkuvatoimista istutuskonetta metsäkoneen päälle. Ösan versiossa oli ohjaamo takana, josta apukuljettaja ohjasi toimintaa. Ei vaan vieläkään ole riittävän tehokasta, konekustannus nousee liiaksi.

    Kaivuri-istutuksessa pitää muistaa sellainen asia, että jos mätästysmuokkaus tehdään joka tapauksessa, samassa yhteydessä istutuksen teko on kohtuuhintaista. Ei ne istuttajatkaan kuitenkaan ilmaiseksi saavu töihin, muitakin kuluja on kuin pottiputken heiluttelu. Kuten Metsälehden jutussa todettiin, kaivuri-istutuksen hidastaja on muokkaimen kasetin lataustauot. Risutec kehitteli sellaisenkin istutuskoneen, johon sopi huomattavasti enemmän taimia kerralla, kaiken lisäksi poimi taimet suoraan kasvatuskennoista. Eli täyttövaihe nopeutui…mahdollisti myös sekaistutuksen, oli mahdollisuus valita vaikka mänty tai kuusi eri kennoista tilanteen mukaan.

    Pete

    Jos tarjolla on molemmat, niin valitsen ehdottomasti koneistutuksen. Perustelut: mättäiden parempi laatu, istutustyön laatu (taimet varmasti riittävän syvällä ja tiivistäminen), taimet isommalla todennäköisyydellä kunnossa ja kasteltu istutettaessa, oneistutusta tekee vain ammattilaiset, mätästystä lähes kuka vain. Jos mätästysjälki on epäonnistunut, niin sitä ei korjaa enää mikään.

    Rane2

    Rane on jonkin verran tehnyt kaivurilla mätästystä yms. mutta istutusvehkeestä ei ole kokemusta.Jos koneella pystyy tekemään mättään niin varmasti siihen saa koneella myös istutettua.Jos se istutuskone siis on toimiva.Mikä ei varmasti ole helppo tehtävä.Sillä muokkauspäällä kun joutuu siirtelemään oksakasoja ja etsimään kivien lomasta maata.Tärisee ja heiluu ja taimien pitäisi pysyä kyydissä.Ja pitäisi olla kestävä ja toimintavarma siitä huolimatta että vaatii monia mekaanisia,hydraulisia ja mahdollisesti pneumaattisia toimintoja.

    Taimien pitäisi olla jo taimitarhalta tullessa valmiiksi jonkinlaisessa kasetissa jotta aikaa ei menisi näpräämiseen kun kallis kone seisoo vieressä.

    Noihin kaksipäisiin muokkauspäihin en oikein usko koska yhdenkin mättään tekemisessä on usein tarpeeksi haastetta.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Jätkällä on omia käsityksiään asioista. Metsää eivät istuta mitkään amattilaiset ovat pääasiassa noissa töissä kun eivät muualle pääse. Metsähommiin joudutaan tyhmän pään takia ei niihin pyritä.

    Makarov

    Koneistutuksesta ei ole kokemusta mutta huonoista istuttajista on.

    Vaikka kyse on niin yksinkertaisesta asiasta kuin taimien istuttaminen riittävän syvälle ja huolellisesta tiivistämisestä niin jotkut sitä eivät vain opi.

    Minullakin on ollut hyvinkin kouluja käyneitä istuttajia mutta jotenkin niitä ei vaan  saa ymmärtämään miten taimi pitäisi istuttaa. Sitten saattaa olla yläasteella opiskeleva tyttönen ja kas kummaa ei mitään ongelmaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)