Keskustelut Metsänhoito Istutuskone

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 43)
  • Istutuskone

    Merkitty: 

    Ruotsalainen tapa istuttaa uutta metsää.

  • Metsänmies

    Kannattamaton kone vielä tässä vaiheessa. Ei pärjää ammatti-istuttajalle työtahdissa, eikä kustannuksissa. Liian monta työvaihetta. Maanmuokkaus huonoa mätästykseen verrattuna.  Mutta ajan myötä kyllä kehitetään vielä istutuskone, mikä suorittaa työn kustannustehokkaasti. Näin on käynyt myös puunhankintapuolella.

    Planter Planter

    Maasto-olosuhteet lienevät esteenä koneelliseen istutukseen aika monessa paikassa. Jos ajattelee aloituskuvan Ruotsalaista pömpeliä, niin se noin korkeana olisi keikahtanut nurin monta kertaa omissa istutuskohteissa. Enkä haluaisi olla taimien lataajana mokomassa kopissa heilumassa, merisairaaksi tulisi. Kotimainen kaivinkonemalli sopii paremmin rinteisiin.

    Tasaisella, vähäkivisellä, mis laaja aukee pohjanmaa, voisi toimia. Jäähän siinä pois mätästyskustannus noin 25 senttiä per mätäs.  Jos kone tekee mättäät ja istuttaa 200 tainta tunnissa, tulee 50€ / tunti ”säästöä”, joka voidaan käyttää istutuspään investointiin.

    Kylvöön voisi miettiä dronea. Se pystyy helposti kantamaan kevyen siemenkuorman ja ylhäältä levittämään tasaisesti ja nopeasti.

    Planter Planter

    Tällainen kokeilu Kanadassa. Dronella ammutaan maahan palleroita, joiden sisäällä on itänyt siemen, lannoite ja ilmeisesti jotakin salaista kosteutta sitovaa ainesta:

    http://www.globalconstructionreview.com/news/tree-bombing-canadian-company-hopes-use-drones-pla/

    Puuki

    Ra-koivun kapseloituja siemeniä valmistetaan jo ainakin Hollannissa suomalaisista siemenistäkin. Kylvin niitä kerran kokeeksi aukoille täydennyksenä.    Niitä voisi dronella ampua maahan . Pitäisi  pystyä saamaan vähän peittoon, muuten jotkin linnut tai muut eläimet saattaa kerätä niitä pois.

    Perko

    Olin just laittamassa tuota drone juttua kun planter sen julkaisi. Nuo niveletyt ruotsalaiset ovat turhakkeita, vaarsinkin kun   miehet ovat perätysten.

    Voisi kokeilla  omalla heittimellä rypälepommiakin josta sinkoilee taimia tai siemeniä.  Koneälyllä varusteetu drone kykenee liikkumaan metsänsisälläkin taimettamaaan pienaukkoja myös viemään vaikeakulkuiselle harjanteelle paikkaamaan puuttuvat läikät edullisesti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Istutuskoneella voisi saada peltoheitot nopeasti puuta kasvaviksi.

    Dronessa on se etu että se tietää sijaintinsa, eli koko alue tulisi kattavasti siemennetyksi. Pellettien tiputtelun sijaan kannattaisi ehkä tiputella siemeniä vasta muokattuun maahan. Varislinnut ja jyrsijät oppivat nimittäin nopeasti etsimään siemenpakkauksia maastosta. Jos dronen muistiin saisi vielä tallennettua muokkauskohdat, osumatarkkuuskin paranisi.

    Rane

    Jos kone muokkaa niin kustannustehokasta tehdä kylvö samalla.

    Kurki Kurki

    Rane: Peppuveljekset vaikuttaisivat olevan oikeassa.Tässä testissä M-Planterin keskimääräinen vauhti oli 151 tainta tunnissa

    M-Planter istuttaa mättäiden tekemisen mukaan ei nopeammin. Huono esittelyfilmi, mutta nopeimmillaan 10 sekunnissa näkyisi syntyvän kaksi mätästä ja kaksi taimen istutusta ja siirto. Kunhan istutuslaite pelaa. Laikkumätästyksen hinta on 350e/ha kieppeillä. Kunhan koneellisen taimi-istuksen hinta saadaan tuolla  jollain istuslaitteella painettua 100 e/ha, niin itse en istuta enää yhtään tainta.

    Pääomakustannukset (erillisen koneen hinta varmasti 200 000 e) tuossa ruotsalaisen koneen istutushinnassa tulevat olemaan huikeat, kun taas M-Planter istutuslaitteen hinta lienee muutaman tonnin sarjatuotannossa.

    Tässä on nopea kääntömätästäjä puikoissa. Kunhan samalla tapahtuisi istutus, niin sen hinta jo lähenisi muutamaa kymppiä hehtaarilta.

    Yksikin istutuskauha voisi riittää, sillä kohteissa aina joutuu tekemään kuivaustakin ja siksi kauha voisi olla ojakauhan muotoinen. Toissa kesänä minulle tehtiin 4ha kääntömätästys ja märemmällä osalla ojitusmätästystä. Urakoitsija oli tehnyt kääntömätästystä varten erillisen ruuveilla kiinnitettävän sisäosan kauhaan, jolla kääntömätästys onnistui.

    Perko

    Tämä tarina on tosi. Vuosikymmenet sitten tapasin kaverini rautatieasemalla sanoi odottavan  istuskoneen tuloa eikä jouda kuppilaan,  pellot laitetaan puulle. Kysyin milloin tavarajuna tulee niin voin avitella siirrossa. Sanoi,  ei tarvii  se tulee ravintolavaunussa. ”Istutuskone ” on nykyään  metsätilan  emäntä .

    Drone ohjelmoituna  tekoälyllä voi  tunistaa paikat ja  tallentaa vaikka jokaisen kylvetyn siemenen paikan muistiin. Rabies-rokotteet kylvetään paikkatiedolla. Jokainen putova kotelon paikka näkyy livenä valvomon koneelta.  Peltojen istukseen voi  käyttää mekaanisia pyöräkoneita perunanistutus esimerkkinä. Selviytymällä normaaliin metsänkäsittelyyn ei istuksia ja kylvöjä metsiin paljon tarvita ja  tappiolta vältytään.

    mulle

    Pitää se nyt ajatella työllistymistäkin,pottaputket ja taimivakat takaavat niin monen niin monen ulkomailta tulevan kausi työntekijän tienistit.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 43)