Keskustelut Metsänhoito Istutuskausi lähestyy

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 64)
  • Istutuskausi lähestyy

    Laitoin viime viikolla taimitilauksen MHY:lle: 6660 kuusen tainta 0,26 euroa kappale. Tarkoitus on istuttaa toukokuussa 3.7 hehtaarin ala lehtomaista kangasta (savipohjainen OMT). Kuviolle on tehty laikkumätästys.

    Tiheys on neuvottelun jälkeen 1800 tainta hehtaarille. MHY:n asiantuntija tarjosi ensin 1600 tainta, mutta pidin sitä vähän harvana. Minkälaisia tiheyksiä nykyään käytätte?

    Aiemmin olen uudistusaloilla samassa metsätyypissä käyttänyt kuusen lisäksi lieviä rauduskoivu- ja mäntysekoituksia (10-15%). Hyvin ovat kasvaneet. Hirvet ovat tietysti syöneet joitakin mäntyjä ja koivuja, mutta en ole siitä suuttunut. Nyt päädyin yksinkertaisuuden vuoksi puhtaasti kuuseen. Mitä mieltä ollaan: pitäisikö pyrkiä alun alkaen jalostettuun sekametsään?

    Pahoin pelkään, että joudun selviytymään istutusurakasta pääosin omin voimin. Minkälaisia määriä olette varsinkin seniori-istuttajat päivässä klaaranneet ja selvinneet vielä hengissä?

    Uutena innovaationa ajattelin kokeilla istutuksessa kaksoistaimivakkaa (vakka kummallakin kyljellä). Onko tästä hyviä vai huonoja kokemuksia?

     

  • Uusmetsäläinen

    Istutin viime viikolla keväisen istutuksen täydennykseksi viitisen prosenttia uusia kuusen taimia. Keväisten taimien kuolleisuus oli varmaan tuon viiden prosentin luokkaa. Lisäksi nyt pystyi istuttamaan sellaisiin savilaikkuihin, jotka keväällä olivat kuin betonia.

    Ilmastonmuutos ainakin Kymenlaaksossa oli pahin mahdollinen keväällä istutetuille taimille. Touko-kesäkuussa oli puolentoista kuukauden kuivuus ja heinäkuussa kuukauden –  onneksi Juhannuksena vähän satoi. Lisäksi kesäkuun alussa iski yöhalla. Kuolleisuus jäi kuitenkin yllättävän vähäiseksi, ja näytti  keskittyvän hötelöihin (liian ilmaviin) mättäisiin.

    Turvauduin ensimmäisen kerran syysistutukseen. Maaperä oli ainakin riittävän kostea nyt, ja sateita on tullut sopivasti istutuksen jälkeen. Minkälaisia kokemuksia on syysistutuksista? Jospa siirtyisi niihin pysyvästi kevään ja kesän kuivuusriskin takia.

     

     

    tamperelainen tamperelainen

    Kyllä ne menettelee,saa tehdä hommat rauhassa,keväällä on aina niin kiirettä.Onnistuu,kunhan ei ole routivat maaperät.Kyllä nuo savilaikut voi nostaa taimia ylös syysistutuksen jälkeen,Istutat vain mahdollisesti ylösnousseet uudelleen.Itsellä yksi hyvin onnistunut syysistutus(elokuu),yksi huonommin onnistunut(syyskuun loppu)

    Puuki

    Kun syysistutuksissa ei kasvunlähtöä saisi ehtiä enää tapahtua, niin melko myöhään, säistä riippuen, pitäisi onnistua saamaan taimet tai siemenet maahan.   Melko yllättävää, että elokuussa istutetut on lähteneet hyvin mutta myöhemmin istutetut ei. (Mutta vuodethan ei ole veljeksiä). Keväällä ovat sitten heti valmiina kasvuun vaan miten paljon paremmat lähdöt saanevat kuin kevätistutetut, jos on yhtä kuiva kevät kuin viime kevät oli (?).   Puiden juuret kasvaa pisimpään kasvukauden aikana. Olisiko taimillakin vielä jonkin verran juurenkasvua syksyllä, voi olla niin.

    kitsas

    Sanokaas mielipiteenne tai kokemuksenne mätästyksestä talvikaudella?

    Maaperä on osin suopursua kasvavaa turvepohjaa ja osin vähäkivistä MT-moreenipohjaa.

    Minulla on ojan kaivuu lykkääntymässä eräässä paikassa heikon kantavuuden vuoksi talvikaudelle. Samalla kun kone sinne klipsuttelee, niin voisi pari hehtaaria mätästää. Kuusta olisi hirviherkälle paikalle tarkoitus pistää, mutta hieman arvelluttaa, että miten se onnistuu.

     

    tamperelainen tamperelainen

    Tuo suopursu maanpeitekasvina kyllä puhuu männyn puoleasta kuusta vastaan.Olin juuri tänään raivaamassa tällaista kuviota.Istutin n 1500 kuusentainta/ha hirvituhon pelossa,mänty uudistettiin kylvämällä.Pidin alueen koivusta vapaaana useammalla raivauskerralla.Hirvet ovat toistaiseksi jättäneet rauhaan .Kuusi kasvaa mäntyä hitaammin,mutta varmistaa jonkinlaisen metsän,jos paha hirvituho iskee.Olen muutenkin harrastanut tuota kuusi/mänty sekoitusta.Reheville maillekkin saa osasta mäntyjä laatupuuta

    Nimetön

    Off Road harrastajat rahtaa mielellään taimet palstalle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    kitsas: mätästys talvella ok. Jos mätästyksen yhteydessä saadaan paljastumaan kivennäismaata, kuusen kasvatuksen pitäisi onnistua. Jos on pelkkää turvetta, sitten mänty lienee varmempi. Sekametsää kannattaa aina tavoitella, eli mätästen väleihin ilmestyviä taimia hyödyntää.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Viikko sitten sanomalehti Karjalaisen netti-version mukaan noita P-Karjalassa tehdään parhaillaan.

    5v sitten minulle neuvottiin, että pitää antaa yhden talven painua ennen istutusta. Tiedä tuostakin, luulisi olevan myös kuskin tavasta kiinni paineleeko se mättäitä tahi ei. Sekä maalajista/rydön määrästä jne., painuuko vai ei.

    Rami

    Jätkä

    ”Off Road harrastajat rahtaa mielellään taimet palstalle.”

    -Taitavat kuitenkin ryytyä ensimmäiseen vastakaivettuun ojaan!

    Telavarusteinen kömpijä menee normaalikokoisen metsäojan yli telikärry perässään. Taimi – mönkijäkuljetus edellyttää oikeastaan kahdella autolla ja peräkärryllä liikehdintää taimikuljetusten kanssa.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Mönkijää ei ojat pidättele, silta ojan yli syntyy parista alumiinitikkaista, jotka toimivat kärryn laitoina.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 64)