Keskustelut Metsänhoito Istutuskausi lähestyy

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)
  • Istutuskausi lähestyy

    Laitoin viime viikolla taimitilauksen MHY:lle: 6660 kuusen tainta 0,26 euroa kappale. Tarkoitus on istuttaa toukokuussa 3.7 hehtaarin ala lehtomaista kangasta (savipohjainen OMT). Kuviolle on tehty laikkumätästys.

    Tiheys on neuvottelun jälkeen 1800 tainta hehtaarille. MHY:n asiantuntija tarjosi ensin 1600 tainta, mutta pidin sitä vähän harvana. Minkälaisia tiheyksiä nykyään käytätte?

    Aiemmin olen uudistusaloilla samassa metsätyypissä käyttänyt kuusen lisäksi lieviä rauduskoivu- ja mäntysekoituksia (10-15%). Hyvin ovat kasvaneet. Hirvet ovat tietysti syöneet joitakin mäntyjä ja koivuja, mutta en ole siitä suuttunut. Nyt päädyin yksinkertaisuuden vuoksi puhtaasti kuuseen. Mitä mieltä ollaan: pitäisikö pyrkiä alun alkaen jalostettuun sekametsään?

    Pahoin pelkään, että joudun selviytymään istutusurakasta pääosin omin voimin. Minkälaisia määriä olette varsinkin seniori-istuttajat päivässä klaaranneet ja selvinneet vielä hengissä?

    Uutena innovaationa ajattelin kokeilla istutuksessa kaksoistaimivakkaa (vakka kummallakin kyljellä). Onko tästä hyviä vai huonoja kokemuksia?

     

  • Apli

    Jos istutti heti toukokuun alussa kuivuus oli tappava. Joo Jessen kans välivuosi ja hyvä niin.

    Raivaaja

    Mulla männyn taimet selvisi hyvin kuivuudesta. Toukokuussa viikonloppuisin istutin 5 ha. Hiesuvoittoista maaperää ja lopussa meni maaperä paikoin niin kovaksi ettei meinannut putkella reikää saada tehtyä. Ojamätästettyä aluetta. männyn taimi ainakin näytti kestävän kuivuuden.  Toukokokuun alussa mättäät oli vielä märkiä istuttaessa mutta kolmantena viikonloppuna istutustyö vaikeutui kuivuuden takia. Mutta lähes kaikki selvisi tästä kesästä.

    MIISU4F MIISU4F

    Kesäkuun 29 pv tais olla viimeiset taimet maassa. Hyvin kasteltuna syväistutuksena. Viimeisinä päivinä satoi vielä vettä runsaasti ja heinäkuussa taisi sataa yhtenä pv täällä suunnalla. Rauduskoivussa ja männyllä olen huomannut, että tekevät yhden superpitkän ja ohuen juuren, jolla tunkeutuvat kosteuden äärelle. Se juuri **haistaa** kosteuden. Olen kertonutkin aiemmin, että kuivan kesän jälkeen ollaan testimielessä kaivettu varovasti turvemäättäästäkin männyntaimia, joissa se yksi  ohut juuri on 50-70cm pitkä.

    Istuttelin molemmin puolin juhannusta raudusta. Juhannustuulissa eräältä alalta oli kaatunut säästöpuuna ollu järjettömän kokonen kuusi ja nostanut osan rauduksista juuriillaan ylös samalla. Jo kolme pv istutuksesta rauduksella oli pitkän huiskea juuri erottautunut juuripaakusta.

    Eli uskoisin, että istutukset selviävät kuivastakin kesästä kohtuullisesti, kunhan taimiaines on terve, läpimärkää istutettaessa, syväistutus ja tiivistys kahdelta puolelta ainakin.

    Kunhan helteet hellittäää, aion polkupyöräillä kohteita, joita on 10 km säteellä kotoa useita, kuusi, raudus ja mänty ja eri maastotyypit.  Mutta luonto paikkaa usein  aukkopaikkoja. Ei niitä varhaisperkauksia ja taimikonhoitoja muuten tartteis tehdäkään =D

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Miisu mielenkiintoisisista havainnoista taimien juuristoista! Kävin juuri katsomassa viime kesänä istutettua Tulevaisuuden kuusta. Se oli vihreä mutta kasvanut tänä kesänä vain yhden tuuman.

    rööri roope

    Miisu kirjoitellut asiaa.Toivottavasti A J :llä on” parempi tulevaisuus kun tuolla kuusella”.Kuuset joskus juroo.

    Kuusta pitää laittaa ensiviikolla reilu 10000 kpl.2v ikäisiä.

    eero heikki eero heikki

    Tarjottiin 12000 kpl kuusen istutusta,mietin vielä.noh näkkyypähän sano Kummun Kalle !

     

    Jätkä

    Kyllä kevätistutus pitäisi aloittaa heti, kun maa on sulanut. Silloin kevätkosteus on paraimmillaan ja taimet eivät ole vielä alkaneet kasvamaan. Jos istutus venähtää ja taimet ovat laatikoissaan jo kasvaneet useita senttejä, on niiden kasvuvoimasta osa karannut latvukseen, vaikka sen pitäisi olla kehittämässä juuristoa.

    Myös minä olen kaivanut yhden mättään auki. kyseessä oli pieni männyntaimi – luontainen ja se sinnitteli toista kesäänsä. Ensimmäisen kesän kasvu oli neljä senttiä ja toisen kasvu oli Elokuussa jo 15 senttiä ja upeat neulaset. Se mänty oli kasvattanut paalujuurensa tuon ojamaa-mättään läpi ja se oli perusmaassa.

    Olen AINA painottanut oppilaille, että taimi pitää tiivistää todella tiukasti ja molemmilta puolilta, jopa oikean jalan kantapäällä. Eli siinä tiivistämisessä menee sekunti – pari enemmän kuin noilla superistuttajilla, mutta tulos lienee 10 – 20 % parempi.

     

    Visakallo Visakallo

    Oletteko koskaan kylvänyt mäntyä syksyllä? Se varmaan pitäisi tehdä juuri ennen talventuloa, ettei itäminen enää alkaisi?

    eki

    Apli totesi, että jos toukokuun alussa istutti, niin kuivuus oli tappava, ja sitä se toden totta näyttää olleen: Paikka paikoin joka viides kuusen taimi ruskeana ! Sen sijaan juhannuksen alla istutetut ovat paljon paremmin säilyneet  vihreinä. Täytyypä vielä arvioida tarkemmin taimien kokonaistarve, että osaa varata riittävän määrän kevään täydennysistutuksiin. Jollakin taisi olla vankka mielipide oikeasta kevät/täydennysistutuksen  ajankohdasta ?!

    mehtäukko

    Syysmuokkauksesta ja -kylvöstä ensilumen sekaan tulee viimeisen päälle onnistunut uudistus ,sanoi mhy:n pomo. Lumien on kuitenkin sitten pysyttävä ilman taka-kesää..

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)