Keskustelut Metsänhoito Istutuskausi lähestyy

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 64)
  • Istutuskausi lähestyy

    Laitoin viime viikolla taimitilauksen MHY:lle: 6660 kuusen tainta 0,26 euroa kappale. Tarkoitus on istuttaa toukokuussa 3.7 hehtaarin ala lehtomaista kangasta (savipohjainen OMT). Kuviolle on tehty laikkumätästys.

    Tiheys on neuvottelun jälkeen 1800 tainta hehtaarille. MHY:n asiantuntija tarjosi ensin 1600 tainta, mutta pidin sitä vähän harvana. Minkälaisia tiheyksiä nykyään käytätte?

    Aiemmin olen uudistusaloilla samassa metsätyypissä käyttänyt kuusen lisäksi lieviä rauduskoivu- ja mäntysekoituksia (10-15%). Hyvin ovat kasvaneet. Hirvet ovat tietysti syöneet joitakin mäntyjä ja koivuja, mutta en ole siitä suuttunut. Nyt päädyin yksinkertaisuuden vuoksi puhtaasti kuuseen. Mitä mieltä ollaan: pitäisikö pyrkiä alun alkaen jalostettuun sekametsään?

    Pahoin pelkään, että joudun selviytymään istutusurakasta pääosin omin voimin. Minkälaisia määriä olette varsinkin seniori-istuttajat päivässä klaaranneet ja selvinneet vielä hengissä?

    Uutena innovaationa ajattelin kokeilla istutuksessa kaksoistaimivakkaa (vakka kummallakin kyljellä). Onko tästä hyviä vai huonoja kokemuksia?

     

  • jees h-valta

    Onneksi on istutuksissa välivuosi. Tänne lounaankantille ei vesisadetta ole edes luvassakaan vielä pitkään aikaan. Kyllä olisi Toukokuun istutukset kuivia nyt.

    kmo

    Onko kuuset edes lähteneet kunnolla kasvuun tänä keväänä? Auton ikkunasta yritin ihmetellä onko kuusilla uusia kasvaimia, tai pidempiä kuin sentin pari. Männyillä kumminkin järjestään 10-20 cm kasvaimet. Eteläisestä, taikka lounaisesta Suomesta kyse.

    Apli

    Viikonloppuna kiersin taimikoita ja metsiä, hyvin kasvaa kaikki puut, ei ole ainakaan vielä ongelmia.. Sama juttu kun Jessellä istutuksia ei tiedossa välivuosi, hyvä niin… Naapurilla oli ekat 3vk sitten nyt se on käyny kastelemassa niitä itse, kovaa hommaa on ehkä turhaa ehkä ei. Sadetta kaikki odottaa, sais tulla pari päivää vettä kunnolla.

    Puuki

    Kohta lähestyy syysistutuskausi.

    Lapissa helpoilla istutuskohteilla istutuksen urakkahinta MH:lla 7 s/taimi. Heppu on jalkapalloilija ja istuttaa 2500-3000 kpl/päivä.

    Naapurin istutus kustansi 23 s/taimi . Mhy:n työ on näemmä kallista.

    Jätkä

    meillä oli oppilaille hankittu MH:lta oikein tarkkaan arvioitu urakkamäärä. Taksa oli samaa luokkaa – verrattuna mhy:n taksoihin kuin Puukin esimerkissä.

    Pojat peijoonit eivät istuttaneet päivällä juuri mitään, koska menivät Mhy:lle, jossa istuttivat viisinkertaisen määrän.

    MH:n taksat on aina olleet niin poljettuja kuin mahdollista. Pitäisi toki tehdä istutustyönjäljen tarkastus Potkupalloilijan urakoinneissa.

    Tuollainen reuhtominen tietää sitä, että Potkupalloilijat saavat suosista istutella kaikki MH:n taimet – Hyvä heille, jos ovat tyytyväisiä.

    Riippumaton ajattelija

    Puuki,

    liekö mahdollista että tuo Metsähallituksen 7snt on istuttajan saama urakkapalkka/taimi ilman sos. kuluja ynnä muita systeemejä ja MHY:n 23 snt metsänomistajalta perittävä summa, jossa on mukana sos. kulut + katteet? Tällöin vähän hankala tietysti vertailla kenellä on kallista ja kenellä ei

    Puuki

    Niinhän se tietysti on. Mutta helposti 7 s:n palkasta voi  laskea istutuksen kokonaishinnan sos. ym. kuluineeen. Kerrotaan vaikka 2 :lla . Hintaero on melko suuri.

    jees h-valta

    Nyt pitää kyllä jopa onnitella itseään (Aplia myös) turhan työn laistamisesta kun ei tänä keväänä ollut istutustointa. Olisi kirjoituksista ja omistakin havainnoista päätellen tuhoutunut paljon taimia joka olisi tietty harmittanut. Luonnossa aina vähän tuurikin mukana ja kun se sattuu se tauko juuri tähän kevääseen on monen yhteensattuman summa. Olenhan istuttanut joka kevät noin vuodesta 1997:n alkaen.

    Puuki

    Kuivuus ei ole juuri haitannut taimien kasvua, jos on istutus tehty hyvin ja taimet sopivia kasvupaikalle. Jossain päin on satanut vähemmän eli paikallisia tuhoja on siellä varmaan syntynyt.

    Jätkä

    Varmaan MH:n istutustaksa on Euron aikana pysytellyt keskiarvona ilmaisten alle 10 snt / kpl. Se ei ihan hirveän korkea ole, vaikka senssit olisivat ihan hyvätkin. Käytännössä voisi kyllä esittää, että sekin työpalkka on – verrattuna muihin kustannuksiin, jäänyt junnaamaan paikoilleen.

    Toki sivukustannukset kaksinkertaistavat työn kustannuksen, mutta olosuhteiden mukaan taksa pitäisi määritellä.

    Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka paljon ”Aikuisten oikeasti” taimia on kuollut kuivuuteen. En oikein usko, että perinteisiin laikkuihin, joissa taimi isketään perusmaahan oikealle syvyydelle ja TIIVISTETÄÄN kunnolla, niillä olisi ollut huomattavaa taimikuolleisuutta. Sensijaan, jos on kääntömätästyksessä ohueen mättääseen lyöty taimi, jonka juuret eivät ole kunnolla perusmaassa, lienee kuivumisen vaara ollut ilmeinen.

    Pitääpä käydä katsomassa keväistä istutustyömaata, kuinka kova kuolleisuus siellä on.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 64)