Keskustelut Metsänhoito Istutusajankohta keväällä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Istutusajankohta keväällä

    Olen tilannut UPM:ltä taimia. Nyt sieltä tuli postissa ohjeita. Yksi ohje kuuluu näin:

    Istutusjärjesys keväällä: 1. Koivut, 2. Männyt, 3. Kuuset

    Mihinköhän tämä perustuu ja onko teillä kokemusta istutusajankohdan vaikutuksesta?

    Itse olen kerran istuttanut kesäkoivuja heinäkuussa ja niiden kasvu oli mielestäni kovempaa kuin keväällä istutettujen. Olen ollut käsityksessä, että mitä lämpimämpi maa sen parempi ainakin koivulle ja kuuselle.

  • A.Jalkanen

    Kesäkoivu on eri tuote kuin talvehtinut koivu. Keväällä koivun istutus ensimmäisenä perustunee ainakin sen lehtien suureen haihduttavaan pinta-alaan, eli se olisi hyvä saada maahan aikaisin. Jos taimet ehtivät aloittaa kasvun ennen istutusta, kuusen kasvain ei ehkä ole yhtä herkkä katkeamaan kuin männyn, joka siksi kannattaa istuttaa ennen kuusta.

    Riippumatta mitä istuttaa niin maan olisi mielellään oltava sulanut. Jos on työn alla vain pieniä taimimääriä, niin voi odottaa että maa lämpiää muutaman asteen.  Taimihuolto pitää muistaa: avataan laatikot, ei jätetä taimia auringon paahteeseen, ja kastellaan ne säännöllisesti ja hyvin ennen istutusta.

    Panu

    Olen joskus hakenut visakoivuja pakkasvarastosta toukokuun lopussa. Ilmeisesti tämä UPM:n ohje lähtee siitä, että he päättävät koska taimet otetaan pakkasesta. Eli ohjeen pitäisi ilmeisesti kuulua jotenkin näin:

    Ulkovarastointia taimilaatikossa kestää parhaiten ja pisimpään kuusi, toiseksi parhaiten mänty ja huonoiten koivu. 

    Ikinä en ole taimia kastellut mutta olen istuttanut noin viikon kuluttua toimituksesta niin ehtivät sulaa. Isoilla määrillä tuo kastelu varmaan tulisi kysymykseen.

    Reima Muristo

    ”Huolehdi, että paakku on istuttaessa märkä”

    Lukee jossakin taimilaatikossa, ohjeet sitten on luettu ja ymmärretty. Märkä tarkoittaa että paakkua kevyesti puristettaessa siitä tulee vettä.

    A.Jalkanen

    Kastelu tietenkin hankaloittaa istutusta kun taimet ovat painavia, joten en välttämättä hölväisi vettä enää siinä vaiheessa. Kastelu on olennaisinta silloin jos lämpötilat ovat korkeita ja taimet uhkaavat kuivua laatikoissa.

    Reima Muristo

    ”Pakastamattomia taimia ei saa säilyttää vuorokautta pidempään pahvilaatikossa”

    Lukee myös jossakin laatikossa. Onko palstan kommentointi jotakin vapaata tajunnanvirtaa jota lauotaan mielialan mukaan, pääasia kunhan on äänessä.

    A.Jalkanen

    Joo, näkyy olevan kyllä.

    reservuaari-indeksi

    ”Kastelu on olennaisinta silloin jos lämpötilat ovat korkeita ja taimet uhkaavat kuivua laatikoissa.”

    Hetkinen hetkinen!

    Alkaa yhä enemmän vaikuttamaan siltä että jos taimet ovat varjossa ja viileässä ja märkiä niin kastelua ei sillä hetkellä tarvittaisikaan! Mutta siis jos meinaa kuivua liiaksi niin vettä voi antaa!

    Tämä selvensi. Voinemme kaikki olla tästä asiasta samaa mieltä. Ehkä vessitsekkaus kuitenkin tarvitaan.

    L

    Makarov

    Semmonen nyrkkisääntö itsellä ollut että männyt toukokuun loppuun ja kuuset juhannukseen mennessä. Nyt kun on tulossa  sekaistutusta ja mäntyä niin mänty alueet ekana ja sitten siirrytään sekaistutuksiin. Pakkastaimilla nykyään pelivaraa on ja onhan ne huolettomampia kun ei heti tarvi kastelemassa olla. Kuivimmilta paikoiltahan se kannattaa istutukset aloittaa. Koivua ei kannata hirvien takia haaveilla vaikka mieli tekis.

    Menninkäinen

    Mäntyä olen istuttanut juhannuksen jälkeisellä viikolla kunnon hellejakson alla. Kaivinkone oli osan aikaa samalla kuviolla vielä töissä. Taimet KASTELTU. Istutus tarpeeksi syvään. Hyvin onnistunut kasvuun lähtö kuivuudesta ja kuumuudesta huolimatta. Ja talvehtiminenkin onnistunut.

    Kuusta laitettu onnistuneesti heinäkuun lopulla samalla reseptillä maahan.

    Nämä siis pakastetaimia.

    Useamman viikon on ollut joitain pieniä määriä taimia sulaneena laatikoissa. Taimet säilyy kyllä hengissä kun kansi on avattu, huolehtii kastelusta tarpeeksi usein ja säilyttää kunnon varjossa.

    Ammatti Raivooja

    Keväällä on riski noiden koivujen kanssa, että ne hotkitaan hirvien suihin kun niihin tulee lehdet ennenkuin muu luonto herännyt ja ainoata vihreätä koko luonnossa. Kiinnostus niihin on poikkeuksellista koska kaikkialla on mustaa.  Aika paljon menneinä aikoina istuttanut muille ainoastaan keväällä ja useasti metsikkösiemenestä tehdystä taimesta. Noh, Kari Mielikäisen mielestä omien taimien kasvattaminen ei kannata. Samapa mulle, laitan itselleni vain kaikista huippujalostetuimman siemenestä kasvatetun taimen heinäkuussa, itse kasvattamalla saa asian varmistettua.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)