Keskustelut Metsänhoito Istutus päätehakkuutiheyteen.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 99)
  • Istutus päätehakkuutiheyteen.

    Paljon puhutaan että kuitupuuta tulee markkikoille liikaa. Onko kukaan kokeillut kuusen istutusta suoraan päätehakkuutiheyteen, jolloin kuitupuuharvennukset jätetään kokonaan tekemättä. 600 runkoa hehtaarille ja täysperkaus kahteen kertaan.

    Puusta tulee varmasti melko oksaista, mutta sehän ei kuusella niin haittaa. Plussana olisi myös pienemmät taimikustannukset.  Onko kukaan verrannut tällaisen kasvatuksen taloudellista tulosta suhteessa yhden harvennuksen kasvatukseen.

  • Jätkä

    RoundUP ! Mitä sitä muuta miettimään.

    Puuki

    Muokkaustapa  ja sen voimakkuus tai tekemättä jättäminen riippuu mm. maapohjasta ja puustosta johon pyritään.  Kaksinkertainen äestys voi olla  hyvä konsti saada paljon luontaisia taimia alueelle, jos riittävä taimettuminen näyttää etukäteen epävarmalta. Ei sekään tietysti sovi jokapaikan menetelmäksi.

    Pienaukkojen ongelmaksi saattaa tulla reunavaikutuksen lisääntymisestä johtuva taimien kasvun hidastuminen ; tarpeeksi pienet aukot vaikuttaa  taimien kasvuun koko alueella. Se voi olla tietysti vähän makuasiakin haluaako nepeampaa kasvua vai edullisia uudistuskuluja.

    Klapikone

    Mehtäukko, eli hakkuutähteiden korjaus tai osittainen levitys tasaisesti. Ja ei muokkausta? Oliko sulla minkälainen kasvupaikka?

    kuusessa ollaan

    Mehtäukon havainnot luontaisen uudistuksen onnistumisesta pelkkiin metsäkoneen telajälkiin on hyvin paikkansapitävä, omat havainnot sitä tukevat. Muokkaamattomissa ja hunningolle jätetyissä aukoissa taimet ovat syntyneet yleensä koneiden kulkureiteille. Telan ominaisuus (keski/karkeat versiot) on maata sopivasti pölläyttävä, telakengät kuopaisevat kuntan rikki ja muodostavat  taskuja siemenille.
    Annelin kaistelehakkuun muokkausmenetelmäajatteluun sopisi hyvin oksien keruu+koneella metrin välein tehdyt ajot. Ne syntyvät korjuun yhteydessä, jos kuskille vihjataan aiheesta. Itse suosisin silti luontaisessa uudistuksessa äestystä, etenkin jos havut ovat keräämättä. Edellistalven oksat ovat syksyäestyksessä niin mureita, että murskaantuvat paremmin. Vaikka oksista ja kuntasta muodostuukin ”vuoristoja”, ne maatuvat ilmavina varsin nopeasti ja katoavat. Yllättäin olen havainnut, että niihin ei kuitenkaan muodostu niin pahoja vattupuskia, kuin mätästyksen tai kokonaan keräämättömien oksakasojen kohdalle. Ilmeisesti ravinteisuus lisääntyy maassa niin rauhallisesti, että vadelma ei saa lähtöä.

    mehtäukko

    Hakkuun latvat ja muu rojuainespuu jos eivät sovettu hakelämmitysevääksi, on kuskattu kaistaleelta pois. Niitä ei ripotella senkummemmin tasaisesti.Tukot ”lentävät” vain kasvatettavien puiden väleihin.. Ja kyllä neulasen väri muutamassa vuodessa synkistyy!

    Kohteina runsasravinteiset kuuselle ja raudukselle sopivat maapohjat.

    Sama lääke muuten ed. omistajan epäonnistuneelle murapohjaiselle pellonmetsitys läntille (1,5ha): harakannainti petäjät ja harvat muut puut motolla pinoon.Ajokonella pajut,raidat ja lepät mahd.paljon juurineen kuormaan ja viereiseen 3-kl männikköön jota kertyi ”vain” 9 täyttä heinäkuomaa..

    Kukin voi arvailla oliko ojitusmätästyksen jälkeen ilo tökkiä kuusen isot potit?!

    Klapikone

    Kiitosta kommenteista, puuki, mehtäukko ja kuusessa olia. On hyvä kuulla eri näkemyksiä asiaan.

    Tuo maan pinta tosiaan rikkoutuu hakkuutähteitä kerätessä.

    Tuossa lähellä on kaistale tehty, melko rehevä maa. Muistaakseni se mätästettiin aika voimakkaasti, nyt on sankka luontainen kuusikko. Mäntyä sekapuuna. Koivuja on raivattu, mutta on vähän jätettykin.

    Itseä ei haittaisi vaikka tulisi koivuvaltainen metsä, ja vasta sen alle kuusikko, jolle riittää tukkitiheys.

    Tämä nyt vähän karkasi tuosta otsikon aiheesta. Pahoittelut siitä.

     

    Jätkä

    Meidän jo edesmennyt MTI- oli ennen opetustöihin ryhtymistään ollut metsäfirmalla töissä ja sen tiimoilta päässyt ostelemaan melkoisen määrä tiloja ja myös hehtaareita.

    Yhden isohkon päätehakkuun jälkeen hän istututti oppilastyönä (maksua vastaan) – neljäsataa kuusen tai koivun tainta hehtaarille. Metsäkeskuksen tarkastuksen (ylimalkaisen) jälkeen tuli vaatimus täydennysistutuksesta.

    Opetusohjelmaan sopi hyvin taimikontarkastus ja sen tekivätkin ”viimeisen päälle”.

    Ei ainuttakaan vajaata koealaa – ja joka koealan keskipiste oli merkattuna rimanpätkällä. Kyllähän te osaatte tuollaisen koeala / mittausverkon tehdä?

    Siellä on tiettävästi terhakka ensiharvennusvaiheessa oleva metsä.

    harrastelija

    Saattaa kyllä tulla aika oksaisia kuusia ja koivujakin, jos kovin harvaan istuttaa. Anttonilla on se penkkisysteemi, jossa istutusvälit ovatehkä metrin luokkaa, mutta penkkien väli 5 – 10 m. Paikallisen mh:n kanssa mietiskelin, josko muutaman hehtaarin päätehakkuun jälkeen kaivatan kaivukoneella penkkejä kuusen taimille. Penkkien väli olisi helppo ajaa tarvittaessa vesaleikkurilla puhtaaksi, ei tarvitseisi raivaussahaa.

    Naapurilla on 03-luokan kuusiaita tontin rajalla. Kuuset ovat alle metrin välein aikanaan istutettu. Puiden välillä oksat ovat vähäisiä, mutta sivuilla  on maahan asti leveät oksat. On siinä ainakin moto kovilla niiden alaoksien kanssa.

    Svedu Petteri

    Yksi vaihtoehto on istuttaa suurinpiirtein normitavalla ja tehdä ensiharvennus väljäksi hieman aikaisemmin raivaussahalla/moottorisahalla niin, että puita ei kerätä pois.

    Kaikki taimet ei kuitenkaan lähde kasvamaan. Eläimet teloo puita. Voi jättää parhaat kasvamaan raivauksen yhteydessä.

    Ei tule kolhuja ja uria metsään. Ei ole konemiehille ”paskahommia”.

     

    Puuki

    Nythän on helpompi kuin entisen metsälain aikaan kokeilla esim. eri tiheyksillä istutusta ja luontaisen uudistamisen yhdistämistä viljelyyn pidentyneiden vakiintuneen taimikon aikarajojen takia.

    Käytäväistutus on rumemman näköinen metsänä kuin perinteisen  tyylin metsä, mutta omat etunsa sillä on, kun taimikonhoito tulee helpommaksi  ja edullisemmaksi tehdä.  Kokonaiskasvu voi parantua maan lämpöolojen paranemisen avulla. Puut kasvattaa kyllä tyhjään tilaan juurensa koko alalle vaikka puiden välinen etäisyys muuttuisi . (kunhan etäisyy ei ole liian suuri).

    Yksi mahdollisuus on jättää ajourat valmiiksi jo istutusvaiheessa. Kun puut voi jo taimivaiheesta lähtien kasvattaa juurensa vähän laajemmalle alueelle, kasvutappiota ei tule niin kuin yleensä tulee eh:ssa, jos ajourat on leveitä.

    Viime syksynä istutettiin kuusta n. 1250 kpl/ha kotitilalla yhdelle kuviolle . Luontaista tulee jonkin verran lisäksi, niin kyllä siinä tiheys riittää vaikka kaikki kuusen taimet ei selviäisikään jatkoon.

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 99)