Keskustelut Metsänhoito Istutus ilman maaanmuokkausta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)
  • Istutus ilman maaanmuokkausta

    Onko palstalaisilla vinkkejä tai kommentteja taimien istuttamiseen muokkaamattomaan maahan?

    Museovirasto kieltää koneellisen maanmuokkauksen noin 1,5ha uudistusalalla syystä että luolamiehet ovat majailleet alueella muutama tuhat vuotta sitten ja jättäneet asumisestaan merkkejä läheiselle kumpareelle.

    Maapohja on tiivistä ja tasaista hiekkamaata noin 5-10cm turvekerroksella. Laikkurilla jos saisi tehdä niin viheltäen sujuisi. Aikaisempi puusto oli hoitamatonta ylitiheää 120 vuotiasta kuusikkoa. Mäntyä oli tarkoitus istuttaa.

    Ajatuksissa on ollut kokeilla pottiputken säätöä mahdollisimman syvälle ja istuttaa suoraan sammaleen päälle  kantojen väliin siten että paakun pohja yltäisi kivennäismaahan. Jos taimi tällä systeemillä tuntuu jäävän ”ilmaan” niin sitten taitaa mennä kuokka hommiksi jolloin varmaan joutuu toinen mennä edeltä repien sammaleeseen aukkoja ja toinen täyttää pottiputkella aukot. Puusto on kaadettu viime talvena ja ajatus oli ensikesänä kokeilla istutusta. Hyvää tästä ei taida tulla millään mutta jotain täytynee yrittää. Toisaalta eikös ennenvanhaan tällaista tehty enempikin.

     

  • Puuki

    Suht. isoja paakkuja vain turpeen sisään niin syvälle, että paakku menee kokonaan kivennäismaahan. Istutus vasta vuoden pari jälkeen päätehakkuun. Jos paakku jää turpeeseen, niin kuivava kesänä kuivuu taimet ellei olla suolla. Kuokka avuksi jos ei muuten onnistu.

    reservuaari-indeksi

    Jos on sattunut huolimaton laikuttaja niin tulee sitä nykyisinkin tehtyä taimelle paikka ”hyvään, mutta laikku/mätäs puuttuu” – kohtaan. Vaikka potkimalla kunttaa/sammalta ilmatilaan. Se 8 sekuntia siihen toki menee, mutta ei sitä omissa niin kiire ole. Kunhan hyvä tulee.

    Gla

    Erikoinen juttu, 5-10 cm turvetta hiekan päällä. Missä olosuhteissa tuollainen maaperä syntyy? Ja riittääkö museoviraston vaikutusvalta tosiaan työmenetelmiin? Sama kai se on, muokataanko käsin vai koneella, kun lopputulos ratkaisee. Kai hakkuu sentään tehtiin motolla + ajokoneella, eikä pokasahalla ja hevosella.

    Lähteehän mänty hiekkamaassa laikuista ihan hyvin, hiukan hikinen urakka vaan tuollaisen alan kuokkiminen on.

    kuusessa ollaan

    Jos varvukkoa on vahvasti (esim Puolukkaa), voinee järeällä siimapäällä avittaa istutusta, silppuamalla viistosti istutuskohdat. Samalla lähtee pintakunttaakin, taimi saa valoa eri tavalla?

    antinpoika

    Eihän putkella tai kuokalla istutuksessa mitään ongelmaa ole ja voithan pyyhkäistä laikun jos hiekka on viidessä sentissä mutta älä tee vesimonttua.

    Timppa

    Kaikki kantojen vierret kasnnattaa kyllä hyödyntää.

    Ainakin meillä päin kannattaa jättää yksi kokonainen kesä hakkuun ja istutuksen välille tukkimiehentäiden vuoksi.  Siis tänä kesänä tai ensi talvena hakattu kohde istutettaisiin keväällä 2020.

    Tänä vuonna muokkaamattomaan maahan istutetuilla oli kuivumisongelmia, koska paakun päälle ei yleensä saa paljon maata.  Meillä on istutettu kivisyyden vuoksi paljon muokkaamattomaan maahan ja aiemmin ilman ongelmia.

    anttik

    Raivuriin saa ”mutkaterän” jolla voi rikkoa kuntan.

     

    derHorst

    Istutin keväällä 2008 muokkaamattomaan maahan kolmeen pienehköön aukkoon (yht. noin 1,5 ha) kuusta Keski-Suomessa. Pohja oli mt-omt välillä. Alku oli huono: myyrät vetäisivät saman tien latvat melkein jokaisesta taimesta. Seuraavan vuoden istutuksista jäi vähän taimia yli ja täydensin pahimmat paikat niillä. Ennakkoraivauksen tein 2011 ja silloin vähän arvelutti taimikon tulevaisuus.

    Viime kesänä kävin tekemässä samoille taimikoille raivaussahahoitoa ja oli aika yllätys. Valtaosa poistettavista oli kuusta, lehtipuuvesakkoa ei nimeksikään. Aivan tolkuttoman hyvä kuusentaimikko ja mäntyä paljon seassa. Ehkä paras taimikko, minkä itse olen saanut aikaiseksi.

    Samassa yhteydessä (2008) kylvimme noin 0,5 ha mt-vt pohjan aukon kuokalla männylle. Alku tuossakin näytti huonolta, horsmaa pukkasi. Nyt aivan loistava männikkö noin 5-6 metrinen. Viime kesänä raivattu, lehtipuuvesakkoa ei nimeksikään. Ja tosi helppo kulkea raivaussahan kanssa.

    Jatkossa kaikki uudistukset männyn kylvöllä maapohjasta riippumatta. Tuolla tulee mänty-koivu-kuusi-sekametsä aika paljon halvemmalla kuin kuusia istuttamalla.

    Jätkä

    Ehkä kuitenkin hätäilit ennakkoraivauksen suhteen? Tavallisesti koneellinen harvennushakkuu (Ensiharvennus) – tulee vuoden – parin kuluttua ennakkoiraivauksesta.

    A.Jalkanen

    ”Jatkossa kaikki uudistukset männyn kylvöllä maapohjasta riippumatta.”

    Miten aattelit että männyntaimet selviävät MT/OMT-pohjilla heinän ja vatukon seassa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)