Keskustelut Metsänhoito Istutukset 2016

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 112)
  • Istutukset 2016

    Mihin aikaan mahtaa taimia alkaa tulla tarhoilta, Etelä-Suomessa olis työmaata. Tietäs vaan vähän etukäteen minkä viikonlopun tuohon pitäisi varata.

  • Hiluxmetsuri

    Juu. Eipä tässä sen kummempaa kiirettä ole. Paikka,johon täydennän on etelärinne melko korkealla paikalla, joten siellä on taatusti maa sulaa ja jopa lämmintäkin. Toki, jos kelit pukkaa lunta vielä Vappunakin, niin sitten siirtyy viikolla eteenpäin.

    köyhälaulaja

    Ei varsinaisesti liity otsikon aiheeseen, mutta istutukseen kuitenkin.
    Savimättäisiin vuosi sitten istutettuja kuusen alkuja pyhäpäivän ratoksi paineltu takaisin koloonsa, saa nähdä jäävätkö henkiin, edellinen samanlainen savotta oli kymmenkunta vuotta sitten, osa uudelleen ”istutetuista” lähti kasvuun, osa kuivui.
    Olisiko savikot syytä jättää muokkaamatta, ja panostaa muutama vuosi heinän torjuntaan, omat kokemukset viittaisi siihen suuntaan, toki se työlästä on.

    Jukka64

    Täällä keskisuomen korkeudella olen yleensä kuu
    sentaimia istuttanut touko-kesäkuun vaihteessa.

    Jätkä pätkät

    Mätästys savimaalle pitäisi aina tehdä kääntömätästyksenä ja vielä kauhalla painaen.
    Jos taimet on poljettu ohjeen mukaisesti jopa 5 sentin vahvuisen kivennäismaan alle, sen pitäisi pysyä aika hyvin siellä.

    köyhälaulaja

    Edellä mainitsemassani tapauksessa sitä kivennäismaata ei paikoin ollut kohtuudella saatavissa, ensin parikymmentä senttiä humusta tai sammalta, jonka alla puoli metriä puhdasta savea.
    Alue entistä merenpohjaniittyä, joka ehti niiton lopettamisen jälkeen kasvaa hiestä yhden sukupolven, nykyisillä hirvikannoilla koivulle uudistaminen hiukan haasteellista.

    Jätkä pätkät

    Onko maat nostettu tötteröiksi pinnalle, vai käännetty kuoppaansa niin, että savi jäänyt pintaan? Onko tiivistetty?

    pihkatappi pihkatappi

    Erikoinen on pohja, jos yhden koivukierron jälkeen on 20 senttiä humusta. Eikös normaalisti lehtikarikkeen pitäisi maatua ja parantaa maata.

    köyhälaulaja

    Menee turhan vaikeaksi, kysymyksessähän oli savimättäisiin istutetut taimet, joista routa oli osan pullistanut ylös, mielestäni mätästys oli tavallinen ojitusmätästys, edellissyksynä tehty.

    Muokkaamattomissa paikoissa taimet oli pysyneet paikallaan, joka sai epäilemään maanmuokkausta lähes pintaan olevalla savikolla, jossa kivennäismaa on hakusalla.

    Sillä ei liene väliä miksi maan pintakerrosta nimitetään, niiltä osin kun se ei sammalta ollut, alueelta kuitenkin niitetty heinää ainakin 150 vuotta.

    Pete

    Savimaan uudistamista on tiedossa keväälle 2017. Muokkauksen laatu ratkaisee tuloksen täysin. Kyllä sitä kunttaa/humusta vaan pitäisi saada jonkinlainen kerros ohuen savikerroksen alle. Taimi sitten syvälle niin, että potti varmasti ulottuu siihen orgaaniseen kerrokseen. Rouste ei sitten ole ongelma.

    Savimaalla joutuu istuttamaan kylmään maahan. Ei voi ottaa riskiä siitä, että savi kuivuu. Kuivaan ”savikanteen” istuttaminen vaatii voimaa ja iltapäivällä se voi loppua ammattilaiseltakin. Kuivaa savea ei myöskään saa tivistettyä kunnolla. Koneistutuksesta minulla ei ole kokemusta savimaalla, mutta se saattaisi olla paras mahdollinen menetelmä.

    Tulevana kesänä (kesäkuussa) olisi pari hehtaaria kuusen istutusta ja vajaa hehtaari kesäkoivua. Mätästys juhannuksen tienoilla ja heti perään istutus.

    Jätkä pätkät

    Kunnollisia mätästysalueita olen nähnyt käsittämättömän vähän, vaikka kokeneita kaivurinkäyttäjiä kyllä on.
    Ensinnäkään ei pidä tehdä ojitusta, ellei ole pakko. Naveroita voi tehdä kosteisiin paikkoihin, mutta niistä ei pidä veden valua ojiin.
    Mätästä ei saa tehdä puiden, eikä risujen päälle, vaan puhtaaseen kohtaan. Jos paikka ei ole liian kostea, niin ei tehdä kuoppia, vaan käännetään mätäs kuoppaansa. ja tiivistetään.
    Hyvin tehty mätästys ei ole juurikaan kalliimpi kuin surkean huonosti tehty, kun asialla on ammattilainen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 112)