Keskustelut Metsänomistus ISOVELI valvoo

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
  • ISOVELI valvoo

    Tuli Metsäkeskuksesta postia. Nimittäin Metsään.fi-tiedote, jossa kartat ajankohtaisista hoitotöistä ja hakkuista.

    Hämmästyttävää tietojen tarkkuus ja ajankohtaisuus. Meidänkin kartoissa näkyivät esimerkiksi viime marraskuussa tehdyt aukot, joiden kohdalla mainittiin tehtäväksi taimikon perustaminen. (tosin on ennätetty jo tänä keväänä kylvää). Tiedoissa oli vieläpä vuodet, jolloin hoitotoimet pitäisi suorittaa. Ja kaikista kohteista hehtaaritiedot. Tietysti pientä heittoakin on, mutta kokonaisuus on hämmentävän oikea.

    Vaatii kyllä aikamoisen systeemin, että saa nuo tiedot paperille ja metsänomistajien postiluukuista sisään. Eivät metsänomistajat voi enää vedota ainakaan tiedonpuutteeseen metsiensä tilasta.

  • Puun takaa

    Otetaanpa pieni katsaus tulevaisuuteen:
    Uuden metsälain aikana rehevähkö, pinta-alaltaan suurehko alue hakataan jonkinlaiseen siemenpuu- tms. asentoon.
    Myrsky kaataakin siemen-, ym. puut kohta hakkuun jälkeen, tai ne kuolevat jostain syystä pystyyn.
    Etelä-Suomessa on tämän jälkeen seitsemän, pohjoisessa 25 vuotta aikaa odotella, syntyisikö alueelle jonkin sortin taimikko.
    Tekeekö isoveli mitään sinä aikana?
    Mennäänkö hakkuuilmoituksen tiedoilla koko tuo aika?
    Jos maa on MT tai OMT alueella on siinä vaiheessa todennäköisimmin ihmisen korkuinen heinä eikä juuri mitään muuta.

    topintam topintam

    Olihan tuolla sivuilla itsellekkin jopa rekisterinro ja omistajan tiedot. Ei muuta, vissiin pompanneet meikäläisen manttaalit yli tai tiedot niin vanhoja ettei niitä uskalleta esitellä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei kaikkien tiloja ole vielä ladattu palveluun. Minäkin vielä odottavalle kannallla.

    Puuntakusen kysymys on aiheellinen. Jos odotteluaikana ei tehdä mitään tai tehdään vääriä toimenpiteitä, menetetään helposti 10 vuotta kiertoajasta ”. Toisaalta, ei oikeillakaan toimenpiteillä ole takeita taimikosta, vaan metsänomistamiseen sisältyy aina omaisuusriskejä.

    jees h-valta

    Tuo uuden lain uudistusaika on kyllä sieltä mihin ei aurinko juuri usein paista.
    Mutta tuossa kohtaa olisi vanhan lain velvoitteen voinut jättää ennalleen minunkin mielestäni vaikka vapauden kannattaja muuten olenkin. Olen tuossa seuraillut yhden naapurin uuditusta jossa ensin vedettiin kolme vuotta ilman mitään tointa. Sitten huitaisumuokkaus kun oli ilmeisesti vähän jo pakko päällä. Nyt se on sitten muokattuna vartoillut taimia eikä niitä vielä tänä keväänäkään näkynyt. Mutta kaikkea muuta kyllä. Usein myös hirvi lähtee pihlajapuskien vierestä liikenteeseen. Montakaan rehellistä puuntainta siellä ei ole. Luontaiset sotkettiin huitaisumuokkauksella ketoon.

    Gla Gla

    Ei uusi laki vielä ole voimassa. Mitä lain ennalleen jättäminen siis olisi auttanut, kun nykyisen lain aikanakaan naapurisi ei toiminut määrätietoisesti? Laissahan sanotaan, että uudistamistoimenpiteet (muokkaus, raivaus, istutus, kylvö jne.) pitää tehdä 3 vuoden kuluessa hakkuun päättymisestä. Eli juuri kuten palstalla tehtiin. Oma aikarajansa on kasvatuskelpoisen taimikon aikaansaamiselle ja suurin muutos uudessa laissa tulee juuri tähän kohtaan. Uudistamistoimenpiteet tehdään jatkossakin 3 vuoden kuluessa.

    jees h-valta

    Ok, niinhän se olikin joo että se vakiintuneen taimikon määre oli siellä hamassa tulevaisuudessa.

    metsänvartija

    Valvoohan se kun käsketään.

    90-luvulla metsänvartija joutui varsinaisen valvonnan kohteeksi. Syynä oli syvä keskustelu erään Lions klubin jäsenen kanssa. Poliittiset ym. ajatukset olivat nk. ristiriitaisia. Lions klubin toinen jäsen oli metsäkeskuksen ”tarkastaja” ja tälle ”tarkastajalle” annettiin tehtäväksi valvoa sitten kunnolla vartiopiiriäni.

    ”Tarkastuksia” oli vuodessa useita. Milloin hakkuuilmoistuksen tarkastuksia, milloin uudistamistarkastuksia, milloin metsänhoidon tarkastuksia ja jne. Uuudistamis, taimikko ja ensiharvennus verovähennyksiä ei saanut läpi (tilat olivat pinta-ala verossa).

    Pienen kunnan ahdasmielinen ilmapiiri tekee asioiden hoitamisesta joskus vaikeita. Annoin ”tarkastajan” hoitaa työnsä ja aina ”tarkastaja” joutui poistumaan nöyryytettynä.

    Nykään nuo leijonaveljet ovat poissa ”kuvioilta”.

    Onneksi.

    Metsäkeskus valvoo metsäkiakin ja pistää rattaat pyörimään jos tarvetta on.

    Hiluxmetsuri

    Sie oot joutunut pönöttämön uhriksi…kunniaa suap kyllä pyytää vuan eri asja on jos tehhään…

    topintam topintam

    Vielä noihin tietoihin kun en niitä saanut,,,sinne EI laiteta näkyviin ennen v.2004 kerättyä metsävaratietoa. Näin vastattiin kun kyselin. Itsekkin joudun odottelemaan uusia tuloksia jotka käytössä 2019.

    hatelo

    Palvelu on mielestäni jo yllättävän toimiva ja sieltä löytää paljon enemmän tietoa, kun sen ensiaskeleilla. Kaikki kuviot ja toimenpidesuositukset on kuviokartalta klikkauksen päässä. Minulla vaan kun koko ajan tapahtuu, niin valmiit tiedot auttamatta usein vanhentuneita. Pitäisi muistaa ilmoittaa tehdyt toimenpiteet metsäkeskukseen, niin päivittävät.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)