Keskustelut Metsänomistus Isien metsä

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 134)
  • Isien metsä

    Makasiinissa 3/21 oli juttu helsinkiläisen toimittajan näkemyksistä metsästä. Minusta se oli erinomainen katsaus ihmisen sielunmaisemaan.

    Toimittajan isoisä on tilan aikoinaan hankkinut, raivannut sinne kotipaikan, isäkin on tottunut metsätöihin, mutta tämän lapselle eli jutussa esiintyvälle helsinkiläiselle toimittajalle metsä on jäänyt etäiseksi asiaksi. Ilmeisesti kiinnostus kotona asuessaan on ollut jossain muualla kuin osallistua metsänhoitoon, eikä aihe ole ennen perinnönjakoa tullut ajankohtaiseksi. Hienoa sinänsä, että toimittaja näkee tässä kytköksen yhteiskunnalliseen ilmiöön ja sen takia alkoi tutustua metsän omistamiseen liittyvien asioiden lisäksi tähän ilmiöön.

    Metsäsuhteen heikkoudesta huolimatta niin toimittajalla, kuin luultavasti useimmilla muillakin suomalaisilla on mielipide metsistä ja niiden hoidosta. Tekihän Annukka Valkeapää Helsingin yliopistossa gradun kansalaisten käsityksistä metsistä ja metsäpolitiikasta, jossa ilmeni kiinnostavia, joskaan tätä taustaa vasten ei kovin yllättäviä asioita. Toimittajankin käsitys metsistä perustuu ulkoiluun Nuuksiossa ja Sipoonkorvessa, ei kahden edeltävän sukupolven työnteon merkitykseen.

    Pitkän prosessin jälkeen syntyi päätös, jossa tilalla luovutaan metsätalouden harjoittamisesta ja metsät saavat olla tai kuten toimittaja sanoo, levätä. Tätä päätöstä muiden täytyy kunnioittaa. Itse kuitenkin haluan kyseenalaistaa perusteita päätöksen teolle.

    Tila on siis tarjonnut elinkeinon nykyistä omistajaa edeltäville kahdelle sukupolvelle. Kolmas sukupolvi eli metsän nykyinen omistaja on saanut yhteiskunnan varoilla hankittua korkea-asteen tutkinnon ja nykyisen työpaikankin toiminta rahoitetaan verovaroilla. Luettuaan palkitun kirjan Metsä meidän jälkeen on omistajalle muodostunut mielipide, jonka mukaan hän ei metsän tarjoamia tuloja tarvitse ja metsä saa ”levätä”.

    Vaikka jokaisella on oikeus tehdä metsilleen melkein mitä tahansa, tämä yhtälö saa minut surulliseksi. Toimittaja ei metsiään tarvitse, koska velkaantuvan valtion verorahat ja siten myös hänen palkkansa ja muutkin työnantajan kulut tippuu taivaasta. Minusta päätös kuvaa äärimmäistä itsekkyyttä, jollaisella asenteella tämä yhteiskunta ei tule selviytymään. Toimittaja väittää olevansa kiitollinen isän ja isoisän työstä, mutta mielestäni ei ymmärrä, mitä kiitollisuus tarkoittaa. Päätöksellään hän mitätöi kahden sukupolven työn merkityksen. Hän myöskään ei huomioi oman lapsen asemaa. Elämän pitäisi jatkua, aivan kuten tähänkin saakka.

    Koska metsät käsitetään kansallisomaisuutena, minulla on oikeus vaatia kyseistä omistajaa jatkamaan edeltävien sukupolvien harjoittamaa metsätaloutta. Sama oikeus on metsän omistajan lapsella, joka tarvitsee monen vuoden ajan mm. yhteiskunnan kustantamaa koulutusta ja terveydenhuoltoa ennen pääsyään työelämään.

    Usein puhutaan pankeissa makaavan laiskan rahan aiheuttamista taloudellisista tappioista. Mielestäni suhtautumisessa metsään on kyse täysin samasta asiasta. Ellei halua harjoittaa metsätaloutta, kansallisomaisuus-ajattelumallin mukaan metsille pitäisi asettaa suojelumetsän status. Silloin metsä osallistuisi yhteiskunnan toimintaan, koska suojelulle asetetaan samanlaisia tavoitteita kuin taloudelliselle toiminnalle. Saman lehden kolumnissa Annika Kangas avasi hienosti tämän asian merkitystä. Kyseessä on sen mittakaavan asiat, ettei yhteiskunta vapaamatkustajia tarvitse.

  • Visakallo Visakallo

    Haban maailmankuva on kieltämättä hyvin selkeä, mutta aika ahdas.

    Haba Haba

    ”Jokaisen ihmisen omaisuuden suoja on turvattu perustuslain tasolla. Jokaisella on oikeus käyttää omaisuuttaan haluamallaan tavalla ja muiden tulee kunnioittaa toisen omaisuutta. Ketään ei voida myöskään estää tai rajoittaa käyttämästä omaa omaisuuttaan parhaaksi katsomallaan tavalla.”

    Kekkonen ja Stasi olivat aikansa muotia, en tarvitse heitä takaisin.

    Individualisti tekee tarpeelliset hyväksi katsomansa valinnat, ei siihen lehmänkauppoja tarvita.

    Petkeles Petkeles

    Ihmisistä tulee usein vanhoina pelokkaita. Sitten riittää surun ja murheen aiheita vaikka toisten metsistä. Aaveitakin nähdään joka nurkan takana.

    jees h-valta

    Jokusilla on sitten aika omituinen tapa henkilökohtaistaa ihmisen ongelmaksi yleistason yhteiskunnallinen ongelma. Haetaan ikäänkuin syyllistä kirjoittajasta mollaustarkoituksessa vaikka asia on juuri niin asiaa kuin olla ja voi. Mistään pelokkuudesta varmaan ole kyse vaan yleistason huolesta tulevien sukupolviemme perinnöstä. Yhteiskunnallista hyödyllistä keskustelua jota yksinkertaiset somehäiriköt ymmärtämättömyyttään yrittävät vesittää, Arvostelevat kirjoittavien henkilöiden älykkyysosamäärää kun pitäisi mennä peilin eteen ja hävetä omaa tyhmyyttään. Tämähän on myös yleinen ongelma joka on tullut näkyviin kun apinalle annetaan nykyaikaisia kommunikointivälineitä käyttöön. Sivistyneisyyttä, saati käytöstapoja ei näillä saiteilla enää opetella. Ne olisi pitänyt siellä koulun penkeissä omaksua.

    Rane

    ”Ihmisistä tulee usein vanhoina pelokkaita. Sitten riittää surun ja murheen aiheita vaikka toisten metsistä. Aaveitakin nähdään joka nurkan takana.”

    Näin voi käydä nuorillekin.Aikoinaan Sopenmäen käräjillä syytetyt luontoliittolaiset saivat halutessaan käyttää puheenvuoron.Yksi nuori tyttö kerkesi puhua muutaman lauseen,ajatus hieman katkesi ja hän sopersi että maailma tuhoutuu ja pillahti sitten itkuun.

    Tolopainen Tolopainen

    Meillä tuskin koskaan on ollut niin vasemistolaista pääministeriä kuin nykyisin. Kiitos persujen ja oikeiston sirpaloitumisen tällainenkin on mahdollista. Eipä tuosta kovin suurta haittaakaan ole. Kun eduskunnan toiminta on niin hidasta, että vaalikaudessa ei juuri mitään vahinkoa saada aikaan. Sipilän hallituksen antamat verokevennykset puunmyyntituloista ovat edelleen voimassa. Pääministeri puhuu läpiä päähänsä kuntaveron progressiivisuudesta. Sehän vain heikentäisi syrjäseutujen asemaa.

    Visakallo Visakallo

    Saksasta tulee esimerkkiä vihreän politiikan arkipäiväistymisestä. Se ei enää ole vaihtoehto muiden puolueiden menoon kyllästyneille. Sama kehitys on Suomessakin käynnissä. Vihreä hallituksen puheenjohta maan suurimmilla kivihiilikasoilla rahaa tekemässä on siitä vain yksi esimerkki. Vihreät rahavirrat kun voivat olla meillä hyvinkin mustia.

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/7e11d16e-f308-41fe-b28d-c8f3e64386e4

    isaskar keturi

    Jesse osui asian ytimeen. Aika ajoin näistä keskusteluketjuista tulee kouluaika mieleen – jollain saattaa muisti yltää sinne asti. Kun joku putosi totaalisesti kärryiltä, niin sen viimeinen argumentti oli enää että ”sä oot tyhmä”. Joka ketjussa aina näyttää olevan joku, jonka ainoa sanoma on, että ”te ootte tyhmiä”. Se ei kyllä avarra sanojan eikä muidenkaan maailmankuvaa, koska sehän me tiedetään ennestään 🙂

    Gla Gla

    Minua kiinnostaa se, onko Petkeleksen mielestä Ylen toimittajan ajattelutapa sellainen, jonka soisi yleistyvän tässä yhteiskunnassa, onko ihmisten ajattelutapa merkityksetön asia vai onko tällainen ajattelutapa se kenties yhteiskunnan kannalta vahingollinen? Millaisella asenteella Suomi sotien jälkeen nostettiin pystyyn ja millaista ajattelutapaa tarvitaan, jotta hallitaan nykyiset talousongelmat sekä ulkopuolisten halu ottaa haltuunsa Suomen sisäiset asiat.

    mehtäukko

    Mautonta on haban irvistely.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 134)