Keskustelut Metsänomistus Isien metsä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 134)
  • Isien metsä

    Makasiinissa 3/21 oli juttu helsinkiläisen toimittajan näkemyksistä metsästä. Minusta se oli erinomainen katsaus ihmisen sielunmaisemaan.

    Toimittajan isoisä on tilan aikoinaan hankkinut, raivannut sinne kotipaikan, isäkin on tottunut metsätöihin, mutta tämän lapselle eli jutussa esiintyvälle helsinkiläiselle toimittajalle metsä on jäänyt etäiseksi asiaksi. Ilmeisesti kiinnostus kotona asuessaan on ollut jossain muualla kuin osallistua metsänhoitoon, eikä aihe ole ennen perinnönjakoa tullut ajankohtaiseksi. Hienoa sinänsä, että toimittaja näkee tässä kytköksen yhteiskunnalliseen ilmiöön ja sen takia alkoi tutustua metsän omistamiseen liittyvien asioiden lisäksi tähän ilmiöön.

    Metsäsuhteen heikkoudesta huolimatta niin toimittajalla, kuin luultavasti useimmilla muillakin suomalaisilla on mielipide metsistä ja niiden hoidosta. Tekihän Annukka Valkeapää Helsingin yliopistossa gradun kansalaisten käsityksistä metsistä ja metsäpolitiikasta, jossa ilmeni kiinnostavia, joskaan tätä taustaa vasten ei kovin yllättäviä asioita. Toimittajankin käsitys metsistä perustuu ulkoiluun Nuuksiossa ja Sipoonkorvessa, ei kahden edeltävän sukupolven työnteon merkitykseen.

    Pitkän prosessin jälkeen syntyi päätös, jossa tilalla luovutaan metsätalouden harjoittamisesta ja metsät saavat olla tai kuten toimittaja sanoo, levätä. Tätä päätöstä muiden täytyy kunnioittaa. Itse kuitenkin haluan kyseenalaistaa perusteita päätöksen teolle.

    Tila on siis tarjonnut elinkeinon nykyistä omistajaa edeltäville kahdelle sukupolvelle. Kolmas sukupolvi eli metsän nykyinen omistaja on saanut yhteiskunnan varoilla hankittua korkea-asteen tutkinnon ja nykyisen työpaikankin toiminta rahoitetaan verovaroilla. Luettuaan palkitun kirjan Metsä meidän jälkeen on omistajalle muodostunut mielipide, jonka mukaan hän ei metsän tarjoamia tuloja tarvitse ja metsä saa ”levätä”.

    Vaikka jokaisella on oikeus tehdä metsilleen melkein mitä tahansa, tämä yhtälö saa minut surulliseksi. Toimittaja ei metsiään tarvitse, koska velkaantuvan valtion verorahat ja siten myös hänen palkkansa ja muutkin työnantajan kulut tippuu taivaasta. Minusta päätös kuvaa äärimmäistä itsekkyyttä, jollaisella asenteella tämä yhteiskunta ei tule selviytymään. Toimittaja väittää olevansa kiitollinen isän ja isoisän työstä, mutta mielestäni ei ymmärrä, mitä kiitollisuus tarkoittaa. Päätöksellään hän mitätöi kahden sukupolven työn merkityksen. Hän myöskään ei huomioi oman lapsen asemaa. Elämän pitäisi jatkua, aivan kuten tähänkin saakka.

    Koska metsät käsitetään kansallisomaisuutena, minulla on oikeus vaatia kyseistä omistajaa jatkamaan edeltävien sukupolvien harjoittamaa metsätaloutta. Sama oikeus on metsän omistajan lapsella, joka tarvitsee monen vuoden ajan mm. yhteiskunnan kustantamaa koulutusta ja terveydenhuoltoa ennen pääsyään työelämään.

    Usein puhutaan pankeissa makaavan laiskan rahan aiheuttamista taloudellisista tappioista. Mielestäni suhtautumisessa metsään on kyse täysin samasta asiasta. Ellei halua harjoittaa metsätaloutta, kansallisomaisuus-ajattelumallin mukaan metsille pitäisi asettaa suojelumetsän status. Silloin metsä osallistuisi yhteiskunnan toimintaan, koska suojelulle asetetaan samanlaisia tavoitteita kuin taloudelliselle toiminnalle. Saman lehden kolumnissa Annika Kangas avasi hienosti tämän asian merkitystä. Kyseessä on sen mittakaavan asiat, ettei yhteiskunta vapaamatkustajia tarvitse.

  • Rukopiikki

    Rahalla ei ole nykyään kotimaata. Kyllä se niin on, että tämän maan talouden eteen ei haluttaisi tehdä enää yhtään mitään kun veroja vain korotetaan ja verovarat siirretään Etelä-Euroopan maihin, joissa on huomattavasti keveämpi verotus ja vielä leväperäisempi taloudenhoito. Motivaatio tehdä mitään tämän maan eteen alkaa olla jo mennyt. Ne puut jotka metsään lahoavat eivät ainakaan mene edes osittain Italian mafioosojen hyväksi.

     

    Visakallo

    Tuoreimman tilaston mukaan Kemera-varojen käyttö vähenee entisestään ja suojelukorvausten kysyntä kasvaa. Tämä kertoo selkeää kieltä suomalaisen metsätalouden tilasta. Joillakin voi  päätöksessä olla aivan puhdas suojeluajatuskin mukana, mutta useimmilla on syynä epäluottamus metsätalouden tulevaisuuteen. Koska Suomi on samaan aikaan putoamassa muiden maiden kyydistä metsäntutkimuksessakin, ovat tietyt tahot pääsemässä tavoitteeseensa jopa nopeammin kuin osasivat ehkä ennakoidakaan.

    Timppa

    Kummallista, ettei toimittaja tiedosta sitäkään, että metsä on monen työpaikka.  Jos tuollainen asenne leviäisi, niin siinä metsäalan työpaikat häviäisivät ja monien kodit muuttuisivat maaseudulla ongelmajätteeksi.

    Ja käyttää kuitenkin estoitta päivittäin metsäteollisuustuotteita monissa muodoissa.  Vessapaperi, painotuotteet, pakaaustarvikkeet, kalusteet, ikkunat, ovet, rakennukset ym.  Suurempaa tekopyhyyttä en tiedä kuin sen, että käyttää metsäteollisuustuotteita eikä turvaa niiden tuotantoa hoitamalla metsiään ja myymällä puuta.

     

    Jänkhäjoonas

    Eiköhän kamera-korvauksien pienenemisestä ym kyse ole vain siitä, että perintömetsät ovat sotien jälkeen jaettu jo muutamalle sukupolvelle ja suuret ikäluokat kun ovat mullassa niin tilan keskikoko lasketaan hehtaareissa

    Jos maassa aiotaan puuta saada kaupan niin alan on pakko keskittyä kohti suurempia tilakokonaisuuksia

    Perassic Park

    Kuten sanottua, omistajalla on oikeus tehdä omaisuudelleen, kuten parhaaksi näkee. Siitä pulinat pois, vaikka itse kokisi moraalista närkästystä.

    Tässä olisi ja on metsäneuvonnalle kehittymisen paikka. Se on viritetty tuottamaan kuutioita ja nähnyt omistajan edun olevan paras taloudellinen tuotto. Kun enenevä osa metsänomistajista trendinä ei allekirjoita tuota, tuloksena tulee joko tai ratkaisuja.

    Kuitenkin olisi harmaan sävyjä,  metsänhoitoa luonto -painotuksella, riistametsää, jatkuvaa kasvatusta ja pyrkimystä sekametsän aikaansaamiseen.

    Suojellun alan pinta-ala, se virallinen ja tosiasiallisesti omistajan toimesta suojeltu ovat todennäköisesti eri lukuja, eikä näistä ole kenelläkään tietoa.

    Ilmiö lienee kasvussa ei vähenemässä.

     

    Haba

    Glan ja muiden kepukommareiden märkä uni, dystopia.

    mehtäukko

    Jos haba olet todella tuota mielipuolta, olet sotkeunut aatteinesi aivan väärään seuraan.

    hemputtaja

    Isien metsä. Hyvä aloitus – mahtaako nyt sitten olla tarjolla Isien metsin lopetus.

    Pistän tänne pätkän kaavoituksesta, kun en muuta paikkaa löytänyt.

    Nimittäin, uudessa Metsälehdessä oli Mikko Riikilän lyhyt ja hyvä pätkä tarjolla olevasta uudistuksesta ja lehden sisäsivuilla pitempi artikkeli aiheesta.

    Ovat uudistamassa kaavoituksen säädöksiä ja on syytä pelätä pahinta. Muuttuvat Isien metsät lopullisesti ympäristöministeriön metsiksi.

    Kannattaa muista Natura -alueet. Ympäristöministeriö veteli törkeästi homman läpi ja polki härskisti turpeeseen melkoisia määriä metsänomistajien oikeuksia.

    Samoin voi käydä nytkin, elleivät MMM ja järjästöt ole terhakkana. Turha odottaa, että ympäristöministeriö olisi asiassa liikkeellä puhtain paperein. Se on käytännössä viherkansan komennossa.

    Visakallo

    Haban luontainen vaatimattomuus on estänyt häntä sanomasta täällä mitään kovinkaan järkevää jo vuosien ajan.

    oksapuu

    Mitäpä jos vaan antaisitte Trollin olla???

    Ihan turha länkyttää mokoman kanssa…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 134)