Keskustelut Metsänomistus Isien metsä

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 134)
  • Isien metsä

    Makasiinissa 3/21 oli juttu helsinkiläisen toimittajan näkemyksistä metsästä. Minusta se oli erinomainen katsaus ihmisen sielunmaisemaan.

    Toimittajan isoisä on tilan aikoinaan hankkinut, raivannut sinne kotipaikan, isäkin on tottunut metsätöihin, mutta tämän lapselle eli jutussa esiintyvälle helsinkiläiselle toimittajalle metsä on jäänyt etäiseksi asiaksi. Ilmeisesti kiinnostus kotona asuessaan on ollut jossain muualla kuin osallistua metsänhoitoon, eikä aihe ole ennen perinnönjakoa tullut ajankohtaiseksi. Hienoa sinänsä, että toimittaja näkee tässä kytköksen yhteiskunnalliseen ilmiöön ja sen takia alkoi tutustua metsän omistamiseen liittyvien asioiden lisäksi tähän ilmiöön.

    Metsäsuhteen heikkoudesta huolimatta niin toimittajalla, kuin luultavasti useimmilla muillakin suomalaisilla on mielipide metsistä ja niiden hoidosta. Tekihän Annukka Valkeapää Helsingin yliopistossa gradun kansalaisten käsityksistä metsistä ja metsäpolitiikasta, jossa ilmeni kiinnostavia, joskaan tätä taustaa vasten ei kovin yllättäviä asioita. Toimittajankin käsitys metsistä perustuu ulkoiluun Nuuksiossa ja Sipoonkorvessa, ei kahden edeltävän sukupolven työnteon merkitykseen.

    Pitkän prosessin jälkeen syntyi päätös, jossa tilalla luovutaan metsätalouden harjoittamisesta ja metsät saavat olla tai kuten toimittaja sanoo, levätä. Tätä päätöstä muiden täytyy kunnioittaa. Itse kuitenkin haluan kyseenalaistaa perusteita päätöksen teolle.

    Tila on siis tarjonnut elinkeinon nykyistä omistajaa edeltäville kahdelle sukupolvelle. Kolmas sukupolvi eli metsän nykyinen omistaja on saanut yhteiskunnan varoilla hankittua korkea-asteen tutkinnon ja nykyisen työpaikankin toiminta rahoitetaan verovaroilla. Luettuaan palkitun kirjan Metsä meidän jälkeen on omistajalle muodostunut mielipide, jonka mukaan hän ei metsän tarjoamia tuloja tarvitse ja metsä saa ”levätä”.

    Vaikka jokaisella on oikeus tehdä metsilleen melkein mitä tahansa, tämä yhtälö saa minut surulliseksi. Toimittaja ei metsiään tarvitse, koska velkaantuvan valtion verorahat ja siten myös hänen palkkansa ja muutkin työnantajan kulut tippuu taivaasta. Minusta päätös kuvaa äärimmäistä itsekkyyttä, jollaisella asenteella tämä yhteiskunta ei tule selviytymään. Toimittaja väittää olevansa kiitollinen isän ja isoisän työstä, mutta mielestäni ei ymmärrä, mitä kiitollisuus tarkoittaa. Päätöksellään hän mitätöi kahden sukupolven työn merkityksen. Hän myöskään ei huomioi oman lapsen asemaa. Elämän pitäisi jatkua, aivan kuten tähänkin saakka.

    Koska metsät käsitetään kansallisomaisuutena, minulla on oikeus vaatia kyseistä omistajaa jatkamaan edeltävien sukupolvien harjoittamaa metsätaloutta. Sama oikeus on metsän omistajan lapsella, joka tarvitsee monen vuoden ajan mm. yhteiskunnan kustantamaa koulutusta ja terveydenhuoltoa ennen pääsyään työelämään.

    Usein puhutaan pankeissa makaavan laiskan rahan aiheuttamista taloudellisista tappioista. Mielestäni suhtautumisessa metsään on kyse täysin samasta asiasta. Ellei halua harjoittaa metsätaloutta, kansallisomaisuus-ajattelumallin mukaan metsille pitäisi asettaa suojelumetsän status. Silloin metsä osallistuisi yhteiskunnan toimintaan, koska suojelulle asetetaan samanlaisia tavoitteita kuin taloudelliselle toiminnalle. Saman lehden kolumnissa Annika Kangas avasi hienosti tämän asian merkitystä. Kyseessä on sen mittakaavan asiat, ettei yhteiskunta vapaamatkustajia tarvitse.

  • Scientist Scientist

    No ei kuvan perusteella kovin tuottavalta näytä, lähinnä suolta ? Metsäkadosta muuten noin 80% aiheutuu rakentamissta ja infrasta. Kotikunnassani Tampereen naapurissa se on nyt iso asia, laajat metsäalueet aiotaan tuhota valtatie ja ratapiharakentamisen vuoksi. Saama koskee suunniteltua tunnin rataa.

    Visakallo Visakallo

    Haba on hyvä, ja ottaa yhteyttä EU:n komissioon. Suomessa pellonraivaus kiellettiin 1987, mutta se alkoi uudestaan 1995, kun Suomesta tuli EU:n jäsen. Eihän nämä mitään kepun keksintöjä ole.

    jees h-valta

    Niin, EU:n linja on vielä paljon sekavampaa kuin kepun linjattomuus. Josta kyllä kertoo tuo rahaministerin vaihto. Tyhmää sekoilua.

    Visakallo Visakallo

    Vanhasen lähdön ymmärtää täysin. Kuka tahansa valtiovarainministeri olisi tehnyt samoin vastaavassa tilanteessa. Hallitus kun ei enää käyttänyt valtiovarainministeriön palveluja ja sivuutti ministerinkin butjettiriihessä. Seuraukset tulemme maksaan me veronmaksajat.

    Rane
    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vanhasen lähtöön ei liittyne politiikkaa, vaan se oli eräälainen vanhempainloman sijaisuus: Saarikko halusi helpomman pestin kun lapsi on pieni. Mattihan tuli vastentahtoisesti ministeriksi eikä liene vastaisuudessakaan pyrkimässä enää mihinkään, mm. terveydellisistä syistä.

    En ole perehtynyt nykyisiin tukiehtoihin, mutta viime vuosina pellonraivaukseen on ollut kaksi syytä: lannankäsittelyn ehdot ja toisekseen tilarakenteen muutos. Lantaa ei ole saanut levittää määräänsä enempää pinta-alayksikköä kohti. Tähän auttaisi ehkä biokaasutus jolloin tiivistetyn lannan voisi kuljettaa vähän kauemmaksi tai myydä. Tiloja lopettaa ja jäljelle jääneet raivaavat lisää peltoalaa saadakseen kannattavuutta paremmaksi.

    Mettämakuri

    Naapuri kateus on yksi syy, ei vuokrata jatkavalle tilalle peltoja kohtuu hinnalla.

    Haba Haba

    Onko naapuri jotenkin velvoitettu elättämään?

    jees h-valta

    Onko vuokraus jonkun elättämistä? Yhtä tyhmä vastaus kuin kysymyskin.

    Visakallo Visakallo

    Haballe vastatessa joutuu asettumaan kysyjän tasolle. Jos vastaat normaalin asiapitoisesti kuten muille, Haba kiukustuu. Se on sitä elämän monimuotoisuutta. Onhan noita Haboja olemassa elävässä elämässäkin. Yleensä ne ovat melko harmittomia.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 134)