Keskustelut Metsänomistus Isien metsä

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 134)
  • Isien metsä

    Makasiinissa 3/21 oli juttu helsinkiläisen toimittajan näkemyksistä metsästä. Minusta se oli erinomainen katsaus ihmisen sielunmaisemaan.

    Toimittajan isoisä on tilan aikoinaan hankkinut, raivannut sinne kotipaikan, isäkin on tottunut metsätöihin, mutta tämän lapselle eli jutussa esiintyvälle helsinkiläiselle toimittajalle metsä on jäänyt etäiseksi asiaksi. Ilmeisesti kiinnostus kotona asuessaan on ollut jossain muualla kuin osallistua metsänhoitoon, eikä aihe ole ennen perinnönjakoa tullut ajankohtaiseksi. Hienoa sinänsä, että toimittaja näkee tässä kytköksen yhteiskunnalliseen ilmiöön ja sen takia alkoi tutustua metsän omistamiseen liittyvien asioiden lisäksi tähän ilmiöön.

    Metsäsuhteen heikkoudesta huolimatta niin toimittajalla, kuin luultavasti useimmilla muillakin suomalaisilla on mielipide metsistä ja niiden hoidosta. Tekihän Annukka Valkeapää Helsingin yliopistossa gradun kansalaisten käsityksistä metsistä ja metsäpolitiikasta, jossa ilmeni kiinnostavia, joskaan tätä taustaa vasten ei kovin yllättäviä asioita. Toimittajankin käsitys metsistä perustuu ulkoiluun Nuuksiossa ja Sipoonkorvessa, ei kahden edeltävän sukupolven työnteon merkitykseen.

    Pitkän prosessin jälkeen syntyi päätös, jossa tilalla luovutaan metsätalouden harjoittamisesta ja metsät saavat olla tai kuten toimittaja sanoo, levätä. Tätä päätöstä muiden täytyy kunnioittaa. Itse kuitenkin haluan kyseenalaistaa perusteita päätöksen teolle.

    Tila on siis tarjonnut elinkeinon nykyistä omistajaa edeltäville kahdelle sukupolvelle. Kolmas sukupolvi eli metsän nykyinen omistaja on saanut yhteiskunnan varoilla hankittua korkea-asteen tutkinnon ja nykyisen työpaikankin toiminta rahoitetaan verovaroilla. Luettuaan palkitun kirjan Metsä meidän jälkeen on omistajalle muodostunut mielipide, jonka mukaan hän ei metsän tarjoamia tuloja tarvitse ja metsä saa ”levätä”.

    Vaikka jokaisella on oikeus tehdä metsilleen melkein mitä tahansa, tämä yhtälö saa minut surulliseksi. Toimittaja ei metsiään tarvitse, koska velkaantuvan valtion verorahat ja siten myös hänen palkkansa ja muutkin työnantajan kulut tippuu taivaasta. Minusta päätös kuvaa äärimmäistä itsekkyyttä, jollaisella asenteella tämä yhteiskunta ei tule selviytymään. Toimittaja väittää olevansa kiitollinen isän ja isoisän työstä, mutta mielestäni ei ymmärrä, mitä kiitollisuus tarkoittaa. Päätöksellään hän mitätöi kahden sukupolven työn merkityksen. Hän myöskään ei huomioi oman lapsen asemaa. Elämän pitäisi jatkua, aivan kuten tähänkin saakka.

    Koska metsät käsitetään kansallisomaisuutena, minulla on oikeus vaatia kyseistä omistajaa jatkamaan edeltävien sukupolvien harjoittamaa metsätaloutta. Sama oikeus on metsän omistajan lapsella, joka tarvitsee monen vuoden ajan mm. yhteiskunnan kustantamaa koulutusta ja terveydenhuoltoa ennen pääsyään työelämään.

    Usein puhutaan pankeissa makaavan laiskan rahan aiheuttamista taloudellisista tappioista. Mielestäni suhtautumisessa metsään on kyse täysin samasta asiasta. Ellei halua harjoittaa metsätaloutta, kansallisomaisuus-ajattelumallin mukaan metsille pitäisi asettaa suojelumetsän status. Silloin metsä osallistuisi yhteiskunnan toimintaan, koska suojelulle asetetaan samanlaisia tavoitteita kuin taloudelliselle toiminnalle. Saman lehden kolumnissa Annika Kangas avasi hienosti tämän asian merkitystä. Kyseessä on sen mittakaavan asiat, ettei yhteiskunta vapaamatkustajia tarvitse.

  • Rane

    Haban ja reservuaarin missio keskusteluissa on keskustelijoiden halveeraaminen.Molemmat ovat sen verran kokeneita trolleja että kestävät vastineeksi pienen huulenheiton.Esimerkiksi ”hei me lennetään”(vihreä trolli)ei kestänyt joten lensi kuin leppäkeihäs.

    Visakallo

    Em. trollarit moittivat muita menneen maailman edustajiksi, mutta mitä he itse sitten ovat? Lähes jokainen yhteisissä asioissa mukana ollut on joskus tavannut heitä. He ovat niitä, jotka vuodesta toiseen valittavat taloyhtiössä, moittivat yksityistien hoidosta tai osakaskunnan toiminnasta järvellä. Moitteet kohdistetaan henkilöihin joko suoraan tai välillisesti. Kun heiltä kysyy, miten muulla tavalla asia pitäisi käytännössä hoitaa, he vaikenevat. Yleensä he eivät tule niihin kokouksiin jossa asioita voitaisiin muuttaa. Jos heille esittää mukaantuloa hallintoon, he kieltäytyvät jyrkästi.

    Jovain

    Haba on oikeassa kollektiivista ja tuskin puhtailla jauhoilla menee klusterikaan.

    RR: ”Kommunistit ovat aina sanoneet, että rahaa on, mutta sitä ei vain anneta – kaikille”. Ja ”Painetaan kaikille taskut täyteen rahaa, kuten nyt tapahtuu”.

    Eletään sossujen kaapinpäällä ja toisin ajattelijat vaiennetaan. Näinhän se valitettavasti menee, vaikeuksia on edetä ja tehdään mieluummin kärpäsestä härkänen. Jos on erimieltä, leimataan trolliksi tai jopa provokaattoriksi.

     

    isaskar keturi

    Toivottavasti kukaan metsäalan ulkopuolinen ei lue näitä keskusteluja ja vedä jotain johtopäätöksiä, kuinka sielukkaissa käsissä metsät ovat?

    isaskar keturi

    Aika kapoisaksi on käynyt tämänkin keskustelun linkki metsätalouteen…

    puunhalaaja

    Arvostan tuon toimittajan ratkaisua. Ei pyydä yhteiskunnalta korvausta suojelusta, jää Metso-rahat toisten kohteiden ostamiseen.

    Hommaa voisi kuitenkin kehittää vielä tuosta. Eli olisi hyvä, jos tuollaisetkin kohteet jotenkin saataisiin laskettua mukaan suojelutilastoihin. Nythän tuo menee tilastoissa talousmetsänä, vaikka käytännössä on suojelualuetta.

    Toisekseen olisi hyvä, jos tuollaiset kohteet saataisiin mukaan sertien luontokohteisiin. Mikäli tuo voitaisin laskea mukaan sertin luontokohteeksi, voisi joku toinen sertiin kuuluva harjoittaa huoletta tehokasta ja järjellistä metsätaloutta, ilman että tarvitsisi jostain pierasta suojelualuetta mailleen. Tämä siis sillä edellytyksellä, että arvokasta suojelukohdetta ei tuollaisella tilalla ole.

    reservuaari-indeksi

    Aloitukseen. Isäukkoni sanoi kuolinvuoteellan että se ja se perämettä jätetään kokonaan hakkuista pois (halusi luontoa suojella). En olisi halunnut noudattaa hänen tahtoaan. Olisiko täytynyt painaa tyynyllä ukko hiljaiseksi vai mikä tämä toisen omaisuuden suojaan kajoaminen nyt onkaan.

    Sillon kun ne on tuottamassa ne on yksityistä (+tuet). Jos niillä on jotain muuta arvoa niin ne on kansallista omaisuutta (=tukia). Jos niitä halutaan säädellä, ne on kansallismaisemaa (esim. Koli). Kun joku haluaa hiilinielua tms. siihen tarvitaan vähän veronmaksajien tukea.

    Oisko joku linja valittava vaikka uskottavuuden takia. Tuo maalaisliittolainen linjahan on ihan älytön.

    Kert-lady

    Anton Chigurh

    Pari sanaa paljastaa tällä kertaa kuka kirjoitti tuon edellisen (siitä parin tusinan joukosta, kuten kerroit kirjoittajia olevan, muitakin professoreja, mutta etupäässä vain dosentteja), ei ole mikään lady ollenkaan. Koeta olla kiihtymättä. Peli ei ole vielä alkanutkaan.

    Anton Chigurh

    Muistatko (takuulla muistat) mitä sanoin sinulle pallasjärven tutkimusaseman pihalla? Kaksi todistajaa oli läsnä.

    Visakallo

    Ihmetellä täytyy, jos korkea koulutus tuottaa tuontasoista käytöstä Metsälehden keskustelupalstalle. Jotain on ihmisen ajatusmaailmassa silloin mennyt vinksalleen. Toivottavasti tästä tulee siinä suhteessa hieman asiapitoisempi päivä. Tänään näyttäisi ainakin olevan aivan erinomainen raivauskeli. Ei muuta kuin Aito Iskelmä -kanava päälle ja saha soimaan!

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 134)