No sitten se ei tuota mitään mainittavampaa lisää myyjälle. Kannattaa opiskella miten verotus alv:eineen toimii jos ei ole vieläkään selvinnyt itselle se.
Verotuksessa todella on Jovainilla paljon ainakin termeissä opittavaa. Hän sekoittaa termejä metsätalouden tulot ja vähennettävät menot aivan mitenkuten sattuu. Suositan todella Jovainille ettet ala toisia neuvomaan kun verotukselliset eivät selvästikkään ole hallinnassasi. Arvonlisävero ei koskaan ole edes kuvitteellista tuloa vaan sekin on vain kauttakulkuvero josta saa vähentää hyväksyttäviä menoja. En mitenkään osaa kuvitella arvonlisäveroa metsätalouden minkään sortin tuloksi. Jos metsätalous pyörii edes hiukankin se yleensä kyllä useimmiten jää tilityspuolelle. Jos Jovain usein juhlii arvonlisäveron ”tuloja” on kaupallisuus metsästä silloin todella yhtä kaukana kuin hänen muutkin käsityksensä metsätaloudesta. Toloppaa on turha moittia, on aivan kartalla verotuksellisesta.
Kun tekee tuon 125 kiinnon hankitakaupan eipä siitä kaikkien vähennysten ja varausten jälkeen verottaja montakaan satasta saa. Ei verotus ole mikään olennainen kulu metsätaloudessa, kun vero menee nettotulosta.
Tuokin on taivaan tosi. Ei liikoja kannata stressata metsäverotuksesta. Viime vuosi oli todella toiminnallinen ja siitä jäi verottajalle vain kymppitonnin puhdas tulo ja siitäkin uupuu vielä verottajan lainakevitys. Mitään kovin kummoisia temppuja ei kannata yrittää. Menee helposti selvitellessä sekin hyöty.
Väittäisin vastaan Tolopaiselle: pääomaverotusta on nostettu samaan aikaan kun puun hinta on laskenut, ja lisäksi lahja- ja perintövero ovat edelleen kohtalaisen iso kuluerä metsätaloudessa. Metsävähennys on helpottanut ja lisännyt metsätilojen kauppaa, mikä on hyvä, tilat siirtyvät aktiviisille puun myyjille.
Olenko ymmärtänyt Jovain oikein, että et itse tee etkä teetä korjuuta, vaan sen hoitaa ostajapuoli, vaikka laskut menevätkin ikään kuin kyseessä olisi hankintakauppa? Selvyyden vuoksi vielä kerran: tuloa on puun hankintahinta hankintalisineen ja alveineen ja menoa ovat puun korjuukulut alveineen.
Jäin miettimään, onko Jovainin hybridimalli käytössä myös mhy:n hoitamissa korjuupalvelun hankinnoissa. Silloin malli ei ole kuriositeetti, vaan aika yleinen. Valaiskaapa asiaa, korjuupalvelun asiakkaat!
”Kun koplaan pystykaupan, en suostu korjuun tilitysmenettelyyn, vaan otan laskulle. Puunhinta on kaupassa sovittu hinta ja koska maksan korjuun laskun. Hinta = kantohinta + hankintalisä + alv + korjuun lasku + alv.”
”Hintaesimerkissä korjuun lasku + alv ovat verotuksessa vähennettäviä ja ovat metsätalouden tuloa.”
Eli jos tuon nyt koittaa ymmärtää, niin on puunhinta tienvarressa, joka sisältää yrittäjän kulut, jolloin kyseessä olisi kantohinta plus kulut. Hankintalisää en tuohon yhtälöön kyllä osaisi sen varsinaisessa mielessä lisätä tai vähentää.
Nollasummapeliä, jossa ainoa hyöty löytyy metsävähennyspuolelta.
Ja edelleen selvyyden vuoksi tuo kantohinta on jotain muuta kuin palstalaisten ymmärtämä kantohinta, eli suunnilleen noiden korjuu kulujen verran pienempi. Muuten meillä muilla palstalaisilla on peiliin katsomisen paikka, mikä puukauppaan tulee.
Aj unohtaa kaikki vähennykset, joita metsäverotukseen on tullut, ei metsätalousyrittäjät kuten Visakallo maksa bruttotuloista veroa kuin n. 5%. Sekin tulee avustuksina takaisin.
Ei se nyt Tolopainen ihan noin hienosti sentään mene. Aikaisemmin hankittuihin metsiin ei ole olemassa metsävähennyspohjaa. Kun ei ole velkaakaan, niin hieman joutuu veroakin maksamaan. Onneksi verottaja jakaa osan tuloksesta tuloveropuolelle, jossa veroprodsentti on pääomaveroprosenttia pienempi.
AJ: ”Tuloa on puun hankintahinta hankintalisineen ja alveineen ja menoa ovat puun korjuukulut alveineen”. Olen pitänyt myös menoista saatavia vähennyksiä metsätalouden tulona.
Puu Hastelija: Tottahan hankintalisä on yhtä kuin korjuun kustannukset ja kuuluu maksaa. Sillä katetaan korjuun kustannukset ja maksaja on puunmyyjä. Myös perinteisessä pystykaupassa kustannusten maksaja on puunmyyjä, mutta perintä tehdään puunhinnasta.
Etuus tulee isännättömästa rahasta sen eduista ja saamatta jäävistä vähennyksistä.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään