Puunostajien vuosiostomäärät ovat kaksin-kolminkertaistuneet 20-vuodessa.
Jos kaikki alkaisivat ”säätämään” omiaan, niin lopulta se näkyisi puunhinnassa, tavalla tai toisella – kollektiivisesti tai sitten ei. Luottaako tehdas ”Jovaineihin” puunhankinnan luotettavuudessa enemmän kuin omassa hanskassa olevaan hankintaorganisaatioon.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tehdastoimituksen saa sellainen toimija, ken pystyy >5% tehtaan vuositarpeesta hankkimaan tehtaan ilmoittamalla aikataululla. Siihen ei hevosmiehet tai maataloustarktorihankintahakkaajat talvisavotoillaan pysty. Vai kuinka?
Ettei vaan ole vanhanaikaista tai vähemmän hyväksyttävää, jos epäluottamuksella perustellaan, minkälaista puukauppasopimusta noudatetaan. Jos epäluottamusta on, pitäisi sen toimia toiseenkin suuntaan. Se keskustelu jää kyllä vähemmälle.
Voihan tehdastoimitus olla myös tienvarteen ja/tai tehtaalle, kaukokuljetus jäädä yhtiön hoidettavaksi. Metsänomistajien/Mhy resurssit kyllä riittävät vaadittaviin puumääriin ja aikataulutukseen.
Mikä estää metsänomistajia osallistumasta, toimia osaltaan teollisuuden puunhankintaorganisaatiossa puuntoimittajina? Eihän siihen perinteiset isännänlinjat riitä.
Mhy on siellä jo Jovain häärimässä aivan sinun tahtosi mukaan. Sieltä saat juuri sen korjuupalvelun mitä peräät ja laskun (lihavan) siitä. Kyllä niillä kiintiö juuri riittää tehdastoimituksiin ja siksi niille vielä annetaankin hiukan siimaa, tosin hyvin hiukan. Jovain, tässä rahanarvoinen vinkki: Käytä pystykauppaa ja tee silti hankintoja reilusti sinä vuonna. Kun ennakko menee kuitenkin puukaupan kokonaissummasta jossa ei huomioida vielä kuluja on nyt mukava katsella viimevuoden veronpalautuslukemaa, se on kuule tuhansia lisätienestiä metsästä jos käytän samaa laskuoppia kuin sinä alv:sta. Paitsi että todella, minä tienaan nyt lisää metsästä kun saan liikaa maksamiani veroja takaisin. Tie jonka investoin tulee taas viisi tonnia maksaneeksi itseään takaisin.
Tolopainen: Jos lähdetään tuota viimeistä kappaletta purkamaan. Voisi mennä tähän tapaan. Puuta ostaa yhtiöt toimituskaupalla ja toimitushinnalla. Maksetaan tehdashinta ja tienvarteen toimitettuna tienvarsihinta. Puunkorjuun hoitaa puunhankintaorganisaatio, jossa myös metsänomistajat/Mhy ja muut puuntoimittajat ovat mukana. Korjuun laskun maksaa puunmyyjä metsänomistaja ja katkontaohje motolle, laatu, aikataulutus, jne. tulee puut ostaneelta yhtiöltä. Tässä ainakin mennään keskitetysti ja kaikki puuntoimittajat ovat samalla sopimuksella.
Kertokaapas mhy:n korjuupalvelun käyttäjät, saako sieltä korjuusta laskun? Jos saa, niin silloin (kuten jees h-valta totesi) se vastaisi aika hyvin sitä mitä Jovain hakee?
Ei se Toloppa nyt aivan ainut etu ole se poisto tiestä mutta koitappa ajatella asia nyt siltäkin osin loppuun asti. Eihän ennakkoverotus ole silloin kohdallaan jos tulot siitä putoaa alle puoleen eli se tie tulee sitä kautta enemmän vastaan kuin vain se 15%:in poistoetu. Minuahan ennakkoverotettiin liki viidestäkymmenenestä tuhannesta.
Kyllä myhistyksen kautta voi myydä yhyeismyyntinä siten että palkkaa urakoitsijan tai hoitaa korjuun itse. Se on hankintakauppa ja tehdasmittaus. Jovainin tavalla kauppoja ei enää voi tehdä suurten yhtiöiden kanssa. Joskus 80-luvulla saattoi tehdäkin, kun ostomies hyväksyi ulkopuolisen urakoitsijan motomitan. Enää ostomiehillä ei ole mitään valtuuksia poiketa yhtiön ohjeista.
Eipä tuo Jessen verotus oikein avautunut, mutta hänellä onkin vielä kurssi kesken
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.