Keskustelut Metsänhoito Irman metsänhoitoa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
  • Irman metsänhoitoa

    ”Raivaussahan terien teroittaminen on hankalaa, en ole ikinä oppinut sitä kunnolla. ” Osti myös teroituskoneen, mutta sen käytöstäkään ei tullut mitään. Irma osti aina uuden terän, kun vanha tylsyi, teriä on kertynyt nurkkiin melkoinen pino, osa annettu jo naapurin isännille. Nyt irma on löytänyt kovapalaterän …. Irma on kuitenkin kova metsänraivaaja.

  • oksapuu

    Ja kypärästä visiiri, ei ne pelkät silmälasit suojaa riittävästi…

    anttik anttik

    Irma oppii kyllä teroittamaan raivurin terän, kun joku opastaa häntä. Eihän sen teroittaminen mitään rakettitiedettä ole, toisin kun ketjun teroittaminen.

    Jätkä

    Irman pitää laittaa sahaansa varusteet paikoilleen.Kunnon valjaat kunnolla säädettynä, samoin kahvat Kypärään verkkosuojus – ei sitä suotta sanota kasvosuojaksi.

    Haritusrauta on halpa ja hyvä työkalu. Kuten arto mainitsee, ei sahauksesta tule mitään, jos haritusta ei ole. Kovapalaterässä on haritusta niin kauan, kuin siinä palat pysyy paikoillaan.

    Jos on taipumusta hipaista välillä maahan ja kiviin, kannattaa opetella terän kunnostus perin pohjin.

    Teroituskone ei ole mikään monimutkainen käytettävä, silläkin saa terän aika hyväksi, jos muistaa myös harituksen.

    Monella työnantajalla on kyllä jopa velvollisuus opastaa ja neuvoa työntekijöitään. Joillakin on ollut jopa työopastaja.

    Planter Planter

    Kannattaa myös vaihtaa viila useammin kuin kerran kymmenessä vuodessa ja käyttää oikea kokoista. Liukkaalla kuluneella väärän kokoisella viilalla kun aikansa lipsuttelee ilman ohjainta, niin leikkaavasta särmästä ei ole tietoakaan.

    Jätkä

    Kun sattuu sopivaan paikkaan, jossa on laaukkaita viiloja, kannattaa keskustella useamman viilan osrtamisesta samalla kertaa.

    Joskus on ollut viilat – esim kahden pakkaus niin kallis, että alan liikkeestä samalla rahalla saa kuuden viilan paketin samalla rahalla.

    Ensimmäisen kerran, kun menin Arskan liikkeeseen ostamaan viiloja ”pari kpl. Arska sanoi, että kaksi tusinaa on sopivampi viilojen ostossa. Arska oli oikeassa. Hyviä viiloja halvalla, eikä viilata yhtään sen jälkeen, kun tuntuu tylsistyneen. Viilaa ei pidetä niin, että se kastuu.

    Jean S

    Ymmärrän kyllä, että tosimies viilaa ja harittaa sahanterää ja paistelee makkaraa nuotiolla taukojen aikana. On myös ihan ookoo, että saha revitään narusta käyntiin, koska niin on aina ennenkin tehty.

    Itse taas menen mieluummin metsään töihin silloin kun menen, ja homman pitää olla siellä maasto-olosuhteissa mahdollisimman vaivatonta ja keskittyä itse pääasiaan eli purun ottamiseen pois. Eli siis yksi ääni Irmalle.

    rakentaja

    Terän viilaaminen on nopeampaa ja helpompaa, kuin sen vaihtaminen,

    eikä vaikeampaa kuin sahan tankkaaminen. Sahan kanssa suurinta järjen köyhyyttä on sahata tylsällä.

    Jätkä

    Terän vaihtamiseenkin tietenkin harjaantuu, mutta pitäisi muistaa myös se, että terän kiinnitysmutteri pitäisi vaihtaa aina silloin, kun sen lukitus alkaa olla kulunut. Myrkkisääntönä sanon, että kun mutterin saa käsin kierrettyä lähes pohjaan, on vaihtoaika tullut.

    Tylsällä terällä sahaaminen ei ole järkevää missään mielessä. ennemmin kannattaa vaikka viikon opetella teroitusta ja siten, että terä on kiinni sahassa.

    Jos kotona olisi vaikka edes kulmavaihde, jossa terä voisi olla kiinni, kun sitä viilaa. Metsässä teroitan aina seisaallani, koska se on nopein tapa ja sillä saa todella tarkan teroituksen.

    Puru lähtee parhaiten terävällä terällä, teroitus kork. kaksi minuuttia. Nopeammin ei edes teränvaihtoa tee.

    En usko, että terävällä ja haritetulla terällä sahaaja kovin usei edes maihin tai kiveen lipsauttaa. (Terä on maastossa usein vaihtokunnossa, kun se ottaa maahan tai kiveen. Ehkä kotiolosuhteissa kannattaa – varsinkin koneella – kunnostaa hampaat. SAHATA EI KANNATA YHTÄÄN!

    Planter Planter

    Räpsäsin kuvan lehdestä, ei kovin tarkka, mutta kertoo kyllä mistä on kysymys. Näillä on sahattu ennen vaihtoa uuteen:

    https://aijaa.com/nQ4F6B

    Jätkä

    Kannattaisi todella paneutua terähuoltoon. Jos en väärin näe, niin muutama halkeamakin siellä on.

    Yleensäottaen noissa on niin paljon viilaamista, että teroituskone olisi kyllä aikalailla avuksi.

    Ensin terien lajittelu, sitten huukaus, päältä hionta ja sitten teroitus ja lopuksi haritus.

    Voi olla, että myös sahaustekniikassa on hieman kehittämistä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)