Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 902)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Porotalous on ollut Lapissa pitempään kuin metsätalous. Metsätalous on kutistanut porojen laitumet ahtaalle.

    ?Päinvastoin. Poromäärät ovat paisuneet niin, ettei luonto enään kestä.

    Metsuri motokuski

    Kumpikin on oikeassa. Niin nostokoukku kuin kehveli. Metsänhakkuut ovat vähentäneet lupon määrää mutta tuskin sekään olisi riittänyt 90 luvun poromäärille. Nykyiset poromärät ovat noin puolet siitä maksimi määrästä. Ongelma on että suurilla poromäärillä tuhottiin sen aikaiset laitumet jotka eivät ole toipuneet vieläkään,  eikä toivu. Nykyään poro ei selviä ilman apuruokintaa talvesta.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Poronhoito

    Poronhoito ei ole edes suomen alkuperäinen elinkeino, ja yllättävän nuori. Poromäärätkin kasvaneet vasta viimeisen 150 vuoden aikana muutamasta tuhannesta satoihin tuhansiin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Suurpetotutkija Ilpo Kojola puolustaa karhun metsästystä sekä kannanhallinnan että -seurannan näkökulmasta.

    https://yle.fi/a/74-20057775

    Nostokoukku

    Poronhoitoa harjoittaneet alkuperäiskansat eivät varmaankaan tunteneet valtioiden rajoja. Alkuperäisempi elinkeino se Lapissa on joka tapauksessa ollut kuin istutusputken ja raivaussahan kanniskelu.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Kyllä tervanpoltto ja sahaustoiminta menee porotalouden edelle.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Elinkeinomuutokseen vaikutti metsäpeuran hävittäminen poronhoidon edestä. Poronhoitoa ei voitu suuremmassa mittakaavassa harrastaa, ennen kuin metsäpeura oli hävitetty, koska metsäpeurat villitsivät porotokat, koska metsäpeura ei kesyyntynyt.

     

    Löytyhän ne metsäpeuran hävittäjätkin, poromiehet!

    Nostokoukku

    Lehmämiehet hävittivät Suomesta käytännössä kaikki suurpedot viimeistä päätä myöten.

    suorittava porras suorittava porras

    No nyt se on selvä ,että karhujahti on muistojen joukossa. Näin ovat todenneet ministeriössä.

    Gla Gla

    Mistä valittajat aikoo saada apua, kun ongelmayksilö pitäisi poistaa.

     

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 902)