Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 861 - 870 (kaikkiaan 882)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • arto arto

    Eihän sudet saa aikuista hirveä helpolla hengiltä. Vasoja ja mullikoita saattaa saada. Aikuin hirvi voi jopa tappaa suden. Meillä päin käynnyt niin. Ne sorkat käy kipiästi kun muutama satakiloa tulee vauhdilla

    Gla Gla

    Yle: ”Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään kirjattujen havaintojen määrä ei kerro suoraan susien lukumäärästä alueella. Eronen kertoo, että havaintomäärien kasvua selittää muun muassa se, että sudet ovat levittäytyneet uusille alueille.”

    Hirvihavainnot on tärkeä indikaattori kannan koosta, mutta sudet ei? Miten tämä nyt näin pyörähti. Jos susihavainnot vähenee, pysyykö kanta silti ennallaan.

    https://yle.fi/a/74-20134450

     

    jees h-valta

    Kun tarpeeksi vasoja ja niitä nuoria mullikoita menee susien suihin alkaa hirvien määrä vähetä. se on sitä oikeaa kannan hoitoa jota myös metsästäjät aika paljon tekevät. Harvoin nekään vanhoja sonneja ja lehmiä verottavat. Mutta pedoilla on pelotevaikutus eli ne kyllä saavat ne vanhatkin pois.

    Visakallo Visakallo

    Melkoiset valtuudet on erätarkastajalla. Miten paljon tuota valvontaa tehdään? Kohdistuuko valvonta enemmän joillekin tietyille alueille ja johonkin tietynlaiseen metsästykseen?

    Nostokoukku

    Lähtökohta on se, että metsästäjä on aina rikollisissa puuhissa, kunnes toisin todistetaan. Huumehörhön reppua ei niin vain mennä kaivelemaan.

    käpysonni käpysonni

    Helvetinmoinen paniikki, kun susia liikkuu taajamien ja kaupunkien lähellä, silloin on muka vaaarassa niin lapset, aikuiset, kuin kaupunkilaisten hienot rotukoiratkin , kun maaseudulla liikkuu susia, ei niistä silloin ole muka mitään vaaraa kenellekkään.

    Metsuri motokuski

    Visa. Erätarkastajan tehtävänä on pääosin valvoa valtion metsissä tapahtuvaa metsästystä ja myös retkeilyä. Eihän noita montaa ole koko Suomessa.  Yleensä pääosa rikkeistä tulevat ilmi ilmiantoina jotakin kautta. Nämä petojen salakaadot tai karkotukset tulevat pääosin ilmi viherpiperöiden kautta jotka ajelevat autoilla niiden perässä.  Sitäkin voisi miettiä onko jatkuva perässä ajelu ihan laillista puuhaa.

    Nostokoukulle sen verran että poliisilla on aina oikeus tarkistaa reppu ja taskut kun on syytä epäillä rikosta. Erätarkastajaa ei ole aiemmin pidetty poliisitehrävänä kaikilta osin, vaikka pääosin ovat poliisi koulutuksen saaneita.

    arto arto

    40 vuotta metsästänyt kerran tarkastettu luvat polisin toimesta. 10 kertoja suden suojeliat pysäyttänyt metsätiellä jopa käskenet poistua omalta metsätieltä koska häiritään susia.

    Metsuri motokuski

    Tällaiseksi se on mennyt. Nykyään nämä piperöt päivystää susien perässä ja tekevät ilmiantoja kenestä tahansa. Eräs tuttu oli jänis metsällä ja sen jälkeen poliisilla kuulustelussa 8 h. Syytä ei ole vaikea arvata.

    Gla Gla

    Visakallo: ”Melkoiset valtuudet on erätarkastajalla.”

    Erävalvontaa varten Metsähallituksen julkisten hallintotehtävien yksikössä on virkasuhteessa olevia erätarkastajia.

    Kelpoisuusvaatimuksena erätarkastajan virkaan on poliisin perustutkinto ja perehtyneisyys erävalvontaan. Virkaan nimitettävän on oltava elämäntavoiltaan nuhteeton.

    Erätarkastajalla on hänen asemansa osoittava virkamerkki.

    Liittyykö valtuuksiin jokin ongelma?

    Ei pidä sekoittaa erätarkastajaa metsästyksenvalvojaan.

     

Esillä 10 vastausta, 861 - 870 (kaikkiaan 882)