Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 711 - 720 (kaikkiaan 729)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • kmo

    Montako koiraa ilvekset on syöneet kun niitäkin on pakko päästä metsästämään?

    Nostokoukku

    Olen metsästäjä, mutta ilveksen metsästys on mielestäni aikalailla turhaa. Ei ole haitaksi kenellekkään, ainakaan vielä näillä tiheyksillä.

    arto

    Meillä ilvekset repineet ponilta ja hevoselta jalkoja. Ihan virallinen havainto. Yhden lammastilan lopettivat ilvekset tappoi melkein kaikki lampaat.

    Gla

    Nostokoukku: ”Olen metsästäjä, mutta ilveksen metsästys on mielestäni aikalailla turhaa. Ei ole haitaksi kenellekkään, ainakaan vielä näillä tiheyksillä.”

    Turha ei ole peruste kiellolle. Maailmassa on paljon turhaa, jota ei ole kielletty.

    Metsästyskulttuuria ja osaamista ei pidä ajaa nyt alas, kun sitä kuitenkin vielä tarvitaan. Silloin riittää kyllä sohvalta huutelijoita, että miksi metsästäjät ei tee mitään, vaikka itse on oltu vastustamassa toimintaa.

    Metsätalouden harjoittajilta on lupa odottaa edes jonkinlaista kykyä katsoa asioita kauemmas kuin 50 sekunnin tiktokvideon päähän.

     

     

    Nostokoukku

    Metsästyskulttuuria ja perinnettä on, että mies lähtee ilveksenjäljet löydettyään suksilla perään ja yrittää väsyttää ilveksen niin, että se nousee puuhun.

    Metsästyskulttuuria ja perinnettä on, että mies hiihtää keväthangille nousseen karhun kiinni. Tai pedon tapettua kotieläimen, rakentaa lähelle lavan, takaan, ja odottelee sillä muutaman yön pedon paluuta.

    Metsästyskulttuuria ei ole, että gps-pannoilla varustetut koirat ajavat petoa. Tiheää tieverkostoa käytetään hyväksi ja vaihdetaan aina uusi koira jäljille pedon ylitettyä tien. Näin voi jatkua parikin päivää. Se on eläimen näännyttämistä, ei metsästystä. Tämä kulttuuri ei mihinkään häviä muutaman vuoden tauolla. Autollaajo taito ja puhelimen räpläystaito säilyvät kyllä.

    A.Jalkanen

    Kyllä me ymmärrämme pienten kotieläinten omistajien tuskan, jos ilves vie kissan, lampaan tai vuohen pihasta. Metsästäjien asenne näyttää olevan kuitenkin se, että heti kun ilvesemo poikasineen näyttäytyy riistakameran kuvissa, sitä pitää päästä jahtaamaan. Jos luette vaikka Wikipediasta artikkelin ilveksestä, opitte että se ei koskaan esiinny tiheinä populaatioina. Miksi ei?

    Gla

    Ei täällä ole sellaista määrää lunta, että metsässä voisi hiihtää ilveksen kiinni. Vielä ei ole lunta edes siihen, että voisi pimeässä kytätä pedon saapumista pihaan. Eikä se edes tule vähään aikaan uudestaan, vaan jatkaa matkaansa seuraavaan pihaan.

    Eläintiloilla on usein toiveena, ettei ihan vieressä metsästettäisi. Laukaukset varmaan vaikuttaa tuotantoeläimiinkin jotain.

    Jos taukoa pidetään muutama vuosi. osaaminen ei häviä. Mutta mikä tällä hetkellä antaa viitteitä siitä, että muutaman vuoden odottelun jälkeen homma käynnistyisi? Johan jo nyt on metsästys ollut hyvän aikaa käytännössä jäissä. Kauanko vielä odotellaan? Jos vastustajilta kysytään, maailman loppuun saakka. Kaupungeissa petovahingot ovat vielä pieniä, joten asialla ei ole kiire.

     

    Nostokoukku

    Neljänä talvena peräkkäin on ollut ainakin meillä lunta metrin verran. Ei siinä enää sukset sorassa naarmuunnu. Minusta erikoisluvilla metsästettävät voisi tappaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Kannanhoito ei ole metsästystä, vaan viranomaisen määräämän kuolemantuomion täytäntöönpanoa. Haaskalta tappaminen olisi esim. karhun kannanhoidon kannalta paras vaihtoehto. Voisi valita sopivimman yksilön ja ampua harkitun hyvin tähdäten laukauksen. Ei tarvitsisi yrittää metsäautotien yli törmäävään heittolaukausta. Miksi kuolemantuomion täytäntöönpanosta täytyy tehdä niin urheilullista? Ärsyttävintä on, että näännyttämällä pyytävät perustelivat viimeisissä lupahakemuksissaan metsästyksen tarpeellisuutta mm. karhunpyyntikulttuurin säilyttämisellä. En ihmettele yhtään, että hylkyjä tuli.

    Kalle Kehveli

    Ilves on aika harmiton otus, myös karhu. Osa karhuista on kuitenkin oppinut käymään kuvauspaikoilla ja syö täysin haaskoista lihaa. Nämä karhut voivat olla myös maatiloille haitallisia. Ihmisen vika sekin.

    Rukopiikki

    Vanhaa suomalaista karhukulttuuria on se että mennään keihään kanssa pesälle. Keihäitä käytettiin vielä suustaladattavien aikana koska ne aseet oli niin epävarmoja että niiden varaan ei uskaltanu jättää. Pohjoisessa oli joka talossa karhukeihäs vielä ei niin kovian kauaa sitten. Gpssät ei ole mitään metsästyskulttuuria eikä eläimien ajattaminen nykyvempeleillä ole mielestäni ollenkaan reilua. Haaskametsästys takaisi tarkat laukaukset ja eläimet eivät ressaantuisi. Samalla poistuisi ne kesyt karhut jotka uskaltaa haaskalle ihmisten hajujen lähelle.

Esillä 10 vastausta, 711 - 720 (kaikkiaan 729)