Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 696)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • Rukopiikki

    Usiasti kotkan pojat liikkuu tähän aikaan vielä emonsa kanssa. Monasti nähny kotkaemon poikineen liikkeellä. Se opettaa niitä pyytämään. Tässä näkyy kotkia tämän tästä, melkeen joka päivä.

    kim1

    Olisihan se ihme ja kumma ,jos susia ei olisi laisinkaan alueilla jossa on ollut korkea peurakanta vaikkapa 10 vuotta..,ilveksestä puhumattakaan..,voisi olettaa että jatkossakin pedoilla menee hyvin…,ainakin 25-35 peuran/1000ha tavoitekanta luo sille hyvät edellytykset.

    Visakallo

    Voi olla, ettei mene enää kauankaan, kun ”Ursulan poni-ilmiö” tapahtuu myös täällä Suomessa. Voi tulla sudesta hyvinkin äkkiä lainsuojaton, jos jonkun riittävän silmäätekevän kotielän joutuisikin suden suuhun. Näkyy havaintoja olleen jo Espoonkin puolella.

    Kirkkonummella on tehty ajanjaksolla 23.3.–16.9.2024 kaikkiaan 49 susihavaintoa, käy ilmi Kirkkonummen Riistanhoitoyhdistyksen havaintokartasta.

    Kirkkonummen Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Peter Wollsten sanoo Iltalehdelle, että syyskuun aikana Kirkkonummella on tehty enemmän susihavaintoja kuin normaalisti.

    – En muista, että olisi koskaan ollut näin paljon havaintoja. Tämä on hyvin poikkeuksellista. On ollut tapauksia, joissa sudet ovat menneet hyvin lähelle kansalaisia. Poliisi on myös tietoinen asiasta, ja yritämme saada jotain tehtyä asialle. Ei ole normaalia, että sudesta tulee peloton ihmisiä kohtaan. IL

    A.Jalkanen

    Kai pitää ruveta pitämään pippurisuihketta taskussa.

    suorittava porras

    Nyt alkaa pikkuhiljaa toteutua se mistä on jo pitkään varoiteltu. Jaksuja vain sinne etelään! Petojen kanssa on vain opittava elämään…. Ei peto sen vaarallisempi ole kerrostalomiljöössäkään , kun lampurin pihapiirissä. Kattlilan kansia vain kolistelemaan ! Mutta varovasti ,että peto ei saa traumoja!😁

    Visakallo

    Yksi tähän asti paljonkin käytetty ohje on ollut, että eihän susialueilla ole ihmisen mikään pakko asua!

    Perassic Park

    -Vihreille nousi susi päähän.

    Seurauksia alkaa koitua pikku hiljaa…

     

    Sulli

    Joko susiraja on siirtynyt kehä III sisäpuolelle?

    Kalle Kehveli

    Kai pitää ruveta pitämään pippurisuihketta taskussa.

    Ehkäpä se on kaikista tarpeellisin Annelillakin maahan luvattomasti saapuneita vieraslajeja vastaan.

    A.Jalkanen

    En ole nähnyt susia vielä Espoossa mutta tuossa lähellä Kirkkonummen puolella niitä on. Eli kehä 3 sisäpuoli lienee vielä pääosin suurpetovapaata aluetta. Ilves on varmaan Keskuspuistossa.

    ”Ympäristöministeriön mukaan Bernin yleissopimuksen pysyvä komitea on koolla joulukuun 2024 alussa. Jos päätös hyväksytään Bernin sopimuksessa, komissio voi tämän jälkeen aloittaa valmistelun EU:n luontodirektiivin liitteen muuttamisesta. Susien suojelu EU:ssa perustuu juuri luontodirektiiviin.

    Susi säilyisi suojelustatuksen muutoksen myötä edelleen suojeltuna, mutta jäsenmaille tulisi enemmän joustoa hillitä susikannan kasvun aiheuttamia mahdollisia haittoja.”

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010721335.html

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 696)