Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 591 - 600 (kaikkiaan 696)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • Ola_Pallonivel

    Se on nyt vaan sopeuduttava uuteen tilanteeseen. Ei itku auta ja pulinat pois.

    A.Jalkanen

    Luin Hesarista, että Huippuvuorilla pidetään mukana ase ja valopistooli jääkarhujen varalta. Tällainen härpäke vaatii kantoluvan, mutta saattaisi toimia petojen karkottimena pihapiireissä.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Merkinantopistooli

    Gla

    Ei pedot Suomessa ihmisille ole vaaraksi. Eri asia on kotieläimet ja metsästyskoirat. Ja tietysti luontoharrastajat kansallispuistossa.

     

    arto

    Raumalla ja Eurajoella ”koiraeläin” tappanut laiduntamassa ja maisema hoidossa olleita lampaita. Raumalla suosittu retkeilykohde mm. lapsiperheille,Omenapuumaa. Eurajoella Lapijoella ihan asutuksen lähellä : varmistettu sudeksi.

    Ola_Pallonivel

    Ylen uutiset kertoi, että karhun metsästys on laitonta muualla kuin poronhoitoalueella.

    Öööö… Miten se yhdenvertaisuus? EDIT

    suorittava porras

    MT:ssa on uutinen ,jossa todetaan kuvaushaaskojen olevan jo todellinen riski ympäristölleen . Puolikesyt pedot keskittyvät pienille alueille järkyttäen jo luonnon tasapainoakin. SRVA – väki alkaa olla ylityöllistetty petojen karkotusopetaatioiden voimakkaan lisääntymisen seurauksena. Jopa metsäpeuratkin ovat joutuneet etsimään uusia elinalueita tilan käydessä liian ahtaaksi petojen miehittämillä saloilla.

    Olisiko kuvaushaaskatoiminta vihdoinkin syytä kieltää ennen ,kun tilanne riistäytyy täysin käsistä. Vastaavaa toimintaa ei sallita missään muuallakaan. Jotkut ovat myös jo todenneet ,että kuvatkaan eivät ole mitään luontokuvia ,kun ne otetaan luonnottamassa tilanteessa petojen pureskellessa possun potkaa kuvauspaikan vieressä.

    Nostokoukku

    Samaa olen ihmetellyt kuin suorittava. Ja toimintaa markkinoidaan vielä eko-ja luontomatkailuna. Mitä ekologista on lentää Euroopasta ja kauempaakin kuvaamaan karhuja kainuulaiselle suolle, kun nämä mussuttavat sianraatoa ja norjalaista kassilohta ?

    suorittava porras

    Ei ihme ,jos paikallisten ja vähän muidenkin pinna kiristyy , kun peto käy tuhoamassa koiratarhan kalusteineen noutaessaan koiran kupista raksut . Niitä nalle on tottunut kuvaushaaskojen ympäristöstä saamaan. Pahimmassa tapauksessa lounaaksi päätyy se koirakin. Tästä ihan tuore esimerkki ylen sivuilla.

    Pari vuotta sitten karhu aterioi videolla pihapiirin koiratarhassa usean koiran haukkuessa kiivaasti ja emännän huutaessa suoraa huutoa ,jotta saisi tunkeilijan poistumaan. Mitkään ”loitsut” eivät auttaneet. Koirien eväät häipyvät karhun kitaan ja kopit menivät lunastuskuntoon karhun levittäessä ne atomeina pitkin pihamaata. Onko kaikki ihan kohdallaan?

    Petojen ruokinta on kiellettävä välittömästi , jotta kyseiset tapahtumat eivät toistuisi tai lisääntyisi.

     

    Gla

    Ylen otsikko:
    Karhu tottuu hakemaan ruokaa kuvauskojulta, mutta pihoille karhuturismi ei petoja tuo, sanoo luontokuvayrittäjä

    Tekstiosa:

    Suomussalmen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ale Seppänen taas arvioi, etteivät karhut eivät ole enää niin ihmisarkoja kuin aiemmin. Yhtenä syynä tähän on hänen mielestään vähentynyt metsästäminen.

    Jokainen puolustaa tonttiaan.

    Teoriassa puolueettoman osapuolen näkemys:

    Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola arvioi, että karhujen ruokinta ruokintapaikoilla voi saada ne suhtautumaan ihmisiin rohkeammin.

    Oma kommentti: kojuyrittäjäkin sanoo, että käytös kojuilla voi muuttua, muttei muualla. Miten Kojolan rajaus pitää ymmärtää?

    https://yle.fi/a/74-20098812

     

    Visakallo

    Ehdin jo ihmetellä, miksi alueella, missä tähän asti on aina ollut runsaasti hirvenjätöksiä, ei niitä nyt ollutkaan, kunnes syy selvisi. Jalka osui raivatessa liukkaaseen kohtaan. Karhunpaskahan se siinä oli! Automies kertoikin jo aikaisemmin pöllikuormaa tehdessään nähneenkin karhun samalla suunnalla.

Esillä 10 vastausta, 591 - 600 (kaikkiaan 696)