Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 696)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • suorittava porras

    Annelilta hyvää pohdintaa.

    Erämessujen yhtydessä olivat petoasiat jälleen esillä. Kädettömyys tuntuu vaivaavan edelleen. Auttaisiko virkistämään ajatuksia sanoista tekoihin ,jos hirvenpyytäjät ryhtyisivät jahtiin tulevalla kaudella vasta lumien tultua maahan ja suden ollessa paikkakunnalla pysyisivät kotona?

    Suurriistavirka-apu on ehtynyt jo monella paikkakunnalla. Lisäksi yksittäiset toimintaan osallistuneet ovat alkaneet kieltäytyä tarjotuista tehtävistä. Pakottaa ei voi ,kun homma on vastikkeetonta vapaaehtoistyötä.

    Kuinkahan villiksi tilanteen annetaan kehittyä ennen ,kun suurpedoilta poistuu absoluuttinen koskemattomuussuoja? Asiat kehittyvät huolestuttavasti suuntaan , jonka seuraukset muodostuvat monille epämiellyttäviksi. Ei vähiten virkavallalle eikä metsänomistajille. Ei tämä korjaannu lakeja kiristämällä ja metsästäjiä jahtaamalla .

    Itsekin mietin suoritanko hirvikoetta enää lainkaan. Lisenssi ei ole enää voimassa. Ehkä parempi luopua leikistä. Jos peto tulisi ”kuokkavierailulle” jahdin yhteydessä ,siltä voisi lähteä henki.

     

    A.Jalkanen

    Kiitos suorittava; olen saanut täältä hyvät evästykset.

    Osa mielipiteistä on sellaisia että on vaikea jatkaa keskustelua. Esimerkiksi nimimerkki TA kommentoi: ”On vahingoillista, että ihminen menee puuttumaan luontoon omien taloudellisten tavoitteidensa mukaisesti. Ihmisen tehtävä ei ole säännellä petokantoja omien intressiensä mukaan, vaan petojen sääntelyn tulee tapahtua ekosysteemin toimesta. Petoja tulee olla se määrä, jonka ekologinen kantokyky sallii. Sama pätee luonnollisesti hirvieläimiin. Jos ihminen menee sorkkimaan tähän tasapainoon, siitä seuraa vain ongelmia.”

    Periaatetasolla ollaan joistakin asioista samaa mieltä. Mutta paljon on ekologiassakin arvailujen varassa: voiko ekosysteemi romahtaa jos siitä poistetaan osia? Mikä on meidän maantieteellisellä alueellamme asustelevan suden osapopulaation merkitys lajille itselleen ja toisaalta ravintoketjussa toisille lajeille? Onko tärkeää että pedot parantavat saalislajiensa genetiikkaa, eihän petojakaan mikään toinen laji valikoi, vaan luonnonvalinta voi toimia ilman saalistustakin.

    Gla

    Toisaalle linkkaamani metsäradion jutussa hyvin todettiin TA:n kaltaisten yksilöiden rooli ja kehitys yhteiskunnassa. Sääli, että korkea koulutustaso menee täysin hukkaan, kun luonnosta vieraantunut ajattelutapa ohjaa tuolla tavoin mielipiteitä ja varmaan myös äänestyskäytöstä.

    A.Jalkanen

    LK: Hirvieläinten metsästys onnistuu varsin hyvin ilman koiria. USA:ssa koiran käyttö on kielletty suurriistan metsästyksessä. Hyvin näyttävät kuitenkin pystyvän metsästämään kauriita, hirviä ja muuta suurriistaa.

    TA: Metsästäjät eivät edusta ekologista asiantuntemusta. … mikä on esimerkiksi petojen merkitys ekosysteemissä, siitä monet täällä kirjoittaneet metsästäjät vaikuttavat olevan autuaan tietämättömiä.

    AJ:

    Suden tehtävää hoitaa meillä hirvenmetsästäjä. Metsästäjä ei varmaan valikoi saalista aivan yhtä taitavasti kuin susi, joka operoi joka päivä ympäri vuoden. Metsästyksessä ei kaadeta mitä tahansa yksilöitä, vaan ns. hirvitalousalueille on asetettu määrän lisäksi tavoitteet myös iälle ja sukupuolijakaumalle. Riistainfo-sivustolta löytyy Mikael Wikströmin kokoama mainio tietopaketti nimeltään Hirvieläinten metsästyksenjohtajan perustaidot, sisältäen mm. osion Hirven biologia.

    Kanadassa ymmärtääkseni käytetään koiria hirven metsästyksessä – mm. suomalaisperäisiä karhukoiria. Eräässä artikkelissa vertailtiin kauriin metsästystä USA:n Wisconsinissa ja hirven metsästystä Ruotsissa (Thomas A. Heberlein: the Gun, the Dog and the Thermos). Siinä kerrotaan, että USA:ssa tehdyssä 50 tutkimuksen katsauksessa arvioitiin metsään voivan jäädä jopa 30 prosenttia ammutuista kauriista haavakoiksi ja löytymättä, kun koiraa ei ole jäljestämässä niitä.

    Meillä hirven metsästykseen on kolme vaihtoehtoa: vahtiminen ja väijyminen, ihmisavusteinen ajo ja koira-avusteinen ajo. Näistä ensimmäisen teho ei riitä, toinen on onnettomuuksille altis ja tarvitsee paljon väkeä. Kolmas on paras: turvallinen, tehokas ja eettisesti kestävä.

    https://dces.wisc.edu/wp-content/uploads/sites/128/2013/08/gun-dog-thermos.pdf

    TA:

    Ikä- tai sukupuolijakaumaa tärkeämpää on se, että saalistetut hirvet ovat geneettisesti heikompia. Tässä susi on mestari, koska sille on tärkeää, että saalis ei ole liian vahva, jolloin voi tulla kohtalokkaita vammoja saaliin puolustautuessa. Sen sijaan luoti tavoittaa myös vahvat yksilöt. Voi joissain tapauksissa olla, että metsästäjäuroot oikein pyrkivät kaatamaan komeimman hirven.

    Koiran apu metsästämisessä on varmasti ihan hyvä asia. Viitannet siihen, että koiralla on vaara joutua yhteenottoon suden kanssa. Se kuitenkin kuuluu luontoon. Jos haluaa suojata koiraasa, ehdotin joskus jonkinlaista piikkipukua, eli otettaisiin siilistä mallia. Jos on yltympäri piikikäs asu koiralla, eivät siihen sudenkaan hampaat kykene.

    AJ:

    Piikkipuku ja lennokki olisivat varmaan molemmat kokeilun arvoisia hirvenmetsästyksen apukeinoja. Puku toisi lisäaikaa avun tuontiin, ja lennokin voisi lähettää pulaan joutuneen koiran avuksi, vaikka levittämään maastoon petokarkotetta.

    Metsästäjät ovat kantapään kautta oppineet, ettei kannata kaataa liikaa vanhoja hirvisonneja, koska lehmät eivät välttämättä hyväksy nuoria sonneja parittelukumppaneiksi. Silloin hirvilehmiä jää tiinehtymättä tai ne tiinehtyvät vasta jälkikiimassa, jolloin vasan kasvuaika jää lyhyemmäksi ja vasan paino pienemmäksi.

    Onko tutkimusnäyttöä siihen, että susi valikoi saaliinsa niin paljon taitavammin kuin metsästäjä, että metsästys heikentää hirvikantaa – joko geneettisesti tai ilmiasun osalta? Geneettistä heikkenemistä ja epämuodostumia on kyllä havaittu sisäsiittoisissa ja eristyksiin jääneissä nisäkäspopulaatioissa, esimerkiksi Ruotsin susikannassa.

    Genetiikka on joskus yllättävää ja arkijärjen vastaista. Esimerkiksi Suomen sadantuhannen yksilön valkohäntäpeurakanta on elinvoimainen, vaikka se polveutuu vain muutamasta yksilöstä. Kanta ei ole susien jalostama, vaan sen on synnyttänyt laajamittainen talviruokinta, jonka ansiosta heikommatkin yksilöt ovat voineet selviytyä.

    A.Jalkanen

    Yellowstonen kansallispuiston ulkopuolella tapahtuneella vapitien (elk) metsästyksellä on ollut aiemmin luultua suurempi rooli puiston sisäosien ennallistumisessa. Ekosysteemin parannukset puistossa ovat monen tekijän yhteisvaikutus. Susi palautettiin vuonna 1995 ja sen jälkeen vapitia metsästettiin paljon puiston ulkopuolella. Vaikuttamassa ovat olleet susien ja metsästäjien lisäksi ainakin kuivuus, puumat, karhut, majavat ja kantaansa kasvattaneet biisonit.

    Tutkijat muistuttavat että jos aivan rehellisiä ollaan, huippupetojen vaikutukset riippuvat paljon ekosysteemistä jossa ne vaikuttavat ja ennallistamisen tuloksista ei voida olla varmoja etukäteen.

    Yellowstone’s Wolves: A Debate Over Their Role in the Park’s Ecosystem – The New York Times

    https://www.theguardian.com/environment/2022/jun/23/rebalancing-act-bringing-back-wolf-fix-broken-ecosystem-aoe

    PS Näissä lähteissä ei ole vielä tullut tukea TA:n väitteelle, että saalistajat parantaisivat saaliseläinlajiaan nimenomaan geneettisesti. Ehkä minä ja TA käytämme molemmat termiä luonnonvalinta hiukan löysästi. Eli eläimen ilmiasu on geenien ja ympäristön tulos. Susi ei tee erikseen geneettistä valintaa, vaan se valitsee saaliinsa sen ilmiasun ts. kunnon ja helppouden mukaan. Saaliseläin voi olla huonokuntoinen joko geneettisen tai ympäristöstä johtuvan seikan vuoksi.

    Seuraavaksi kannattaa sitten kysyä, onko karsintaa tekevä saalistaja oltava nimenomaan susi, vai kykeneekö metsästäjä valikointiin lähes yhtä hyvin? Onko pedon suorittama saalistus välttämätöntä kasvinsyöjän terveyden ylläpitämiseksi. Suurpedoilla tällaista mekanismia ei ole, kun mikään toinen laji ei saalista huippupetoja. Myöskään valkohäntäpeuralle petojen saalistus ei ole näyttänyt tarpeelliselta.

    Voiko siis metsästäjienkin suorittama kannan karsinta olla riittävän hyvä? Petoeläimen itsensä kannaksi riittäisi silloin se yksilömäärä, jolla se itse säilyy geneettisesti riittävän monimuotoisena.

    arto

    Hirvieläinten metsästys onnistuu varsin hyvin ilman koiria. USA:ssa koiran käyttö on kielletty     Juu usassa vaan aivan erilaiset metsät on näkyvyys aivan eri luokaa kuin suomessa jossain kuusitaimikossa.  Tietty kyttäyksellä onnistuu suomessakin joka paikat tuntee. Oman kotipaikan hirven kulkureitit tunnen tarkkaan muutama vuosi sitten olin suolla aikaseen aamulla hirven metsästyksen aikaan ja kulkureitti kulkee sen suon laitaa. Tuli herrojen hirviporukka majalle matkaa 2 km  hakkasivat tulipuita ja auton ovia.  samalta suunalta 20 minuutin päästä tuli emä 2 vasan kanssa sitä kulku-uraa. mietin itse että on se hirvi viisas eläin.

    Rukopiikki

    Suurimmilla ja vahvimmilla on tapana pärjätä myös petoja vastaan joten kyllä uskon petojen jalostavan kantaa.

    Nostokoukku

    Petojen saalistus kohdistuu lähinnä vasoihin, nuoriin yksilöihin ja jostain syystä loukkaantuneisiin. Niillä on sama geneettinen perimä kuin niillä jotka ovat ennättäneet kasvaa suuremmiksi. Kasvaminen ei jalosta geneettistä perimää.

    Rukopiikki

    Isompi ja vahvempi pärjää yleensä aina. Se pääsee lisääntymään ja jaksaa tapella paremmin. Heikoilla on tapana loukata itsensäkin tappelussa ja väsyä muutenkin elon tiellä. Heikompi ja pienempi sonni saattaa ottaa tappelussa osumaa ja jäädä vahingoittuneena suden tai karhun kynsiin. Isompi naaras taas on parempi puolustamaan vasaa.

    Rukopiikki

    Vanhempi naaras on usein vasalle paree. Se on jo oppinu ompelemaan ja osaa pitää vasansa hengissä ja puolustaa sitä.

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 696)