Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 612)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • Nostokoukku

    Susi palsi toikkaroimaan Outokummussa pihoihin. Srva on sanonut sopimuksen irti ja virkavalta levittelee käsiään.

    A.Jalkanen

    Ampuu perskarvoihin kuulakiväärillä niin ei jää hauleja.

    suorittava porras

    Taitaa se kuulapyssy puuttua monesta taloudesta eli ei ole saatavilla silloin ,kun tilanne on akuutti. Haulikko ajaa ihan saman asian ,kunhan ei ammuta liian läheltä…..Monilla on jo monttu valmiiksi kaivettuna niitä tilanteita varten ,jossa etäisyyden arviointi on epäonnistunut tai on pyritty lopulliseen ratkaisuun ongelman suhteen.

     

    Metsuri motokuski

    Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta tulevaisuudessa että näin käy susien kanssa.  On se vaan kumma kun asutuksen luokse tulevat kun kuulemma metsät on täynnä hirviä. Joillakin jopa satoja hirven makuupaikkoja maillaan.

    Nostokoukku

    Susi ei tuhlaa energiaa eikä vaaranna henkeään hirven kanssa kamppailuun, jos pihoista on napattavissa helpompaa ruokaa. Yksinäinen susi on hirven kanssa aina vaarassa saada ”siipeensä”. Lisäksi susi on erittäin oppivainen. Jos ihminen on aina se joka väistää karkuun, susi ei pidä ihmistä enää uhkana. Sama syömisen suhteen kuin ihmisellä: Iltamyöhällä jostai palatessa on suuri kiusaus poiketa kioskilta ostamaan makkaraperunat tai pitsa, sen sijaan että kotiin tultua alkaa keittelemään perunoita ja kastiketta. Sudelle ”nakkikioski” on pihat kissoineen ja puolikesyine rusakoineen.

    A.Jalkanen

    Miten Yellowstonessa kehotetaan toimimaan jos susi on liian peloton: käyttämään karhusumutetta (pepper spray). Sitä käytetään niin että suhautetaan pilvi itsensä ja petoeläimen väliin.

    https://www.nps.gov/yell/learn/nature/wolves.htm

    Ola_Pallonivel

    Nimeltä mainitsematon nimimerkki kommentoi aiemmin, että se on vain metsänomistajien sopeuduttava korkeaan hirvi/kauris/peura kantaan. Sitähän tässä on nyt muutama vuosi tehty. Sopeuduttu, ja levitelty Tricoa taimikkoon.

    Sama koskee nyt metsästäjiä, teidän on aika sopeutua suurempaan petokantaan. Itku ei nyt auta.

    Nostokoukku

    Ola on oikeassa, ei auta itku kummankaan osapuolen markkinoilla. Metsästäjien on sopeuduttava vaikeutuvaan metsästykseen ja entistä vähäisempiin saalismääriin petojen keskellä. Metsänomistajien on jatkettava sopeutumistaan entistä huomattavasti tiheämpään hirvikantaa. Pedoista ei ole apua hirvien vähentäjänä vielä pitkään aikaan. Trico-sulkeiset jatkuvat ja lisääntyvät.

    Metsuri motokuski

    Voisi kysyä että kummallekko tulee suuremmat vahingot tuossa nostokoukun tapauksessa?

    suorittava porras

    Tricosulkeisten ohella maanomistajat voivat valmistautua toimimaan ajohenkilöinä sorkkaeläinjahdeissa ,kun koirat on jätettävä turvallisuussyistä kotihommmiin. Tarjoutuu oiva mahdollisuus osallistua hirvikannan hallintatoimenpiteisiin tuulessa ja tuiskussa.

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 612)