Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 612)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • A.Jalkanen

    T.A. Hesarin keskustelussa:

    – Näissä oloissa susilla ei ole kovin suurta merkitystä hirvikantojen säätelijöinä ja terveenä pitämisessä, ja kannan itsensä takia ei olisi pitkiin aikoihin varaa ampua niitä. Susikanta pitäisi ensin saada moninkertaistettua, vasta sitten on aika keskustella kannan mahdollisesta rajoittamisesta.

    – Metsästyskoirille pitäisi keksiä jotain varusteita, jotka estäisivät susia käymästä niiden kimppuun.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010247392.html

    Elikkä toisten mielestä susia on vielä liian vähän ja toisten mielestä jo liikaa.

    Gla

    Ja TA:n mielestä ongelmat ratkaistaan keinoilla, joita ei ole olemassa.

    Kalle Kehveli

    Kallen mielestä petoja pitäisi olla 10x enemmän ja voisivat varsinkin asuttaa minun palstat. Siellä on nimittäin suurpetojen pyyntikielto.

    Nostokoukku

    Esitin tällä palstalla 5.3. keinon hallita osittain hirviongelmaa. Samalla ratkeaisi susien vähäisyys ja sisäsiittoisuus. Se ei edellytä kuin susikannan kasvattamisen 4000 suteen joista muodostuisi 700 laumaa. Niistä 500 laumaa sijoittuisi Tampereen eteläpuolelle. Hyvä, toimiva ratkaisu, miksi ei kelpaa, ei edes keskusteltavaksi.

    suorittava porras

    Edellisessä esityksessä saattaa piillä aikatauluongelma. Susikannan kasvu tuhanteenkin yksilöön voi kestää 50 vuotta. Mikä onkaan hirvikannan koko , kun niiden metsästäminen käy mahdottomaksi(on jo paikoin) ja määrä tuplautuu nopeimmillaan kolmessa vuodessa.

    Jotenkin huvittaa tuo järjestöjohtajien into pestä käsiään paheksumalla petojen poistamista. Jokainen koiranomistaja ja karjatilallinen on sisimmäsdään tyytyväinen ,kun lähialueella terrorisoiva peto saadaan pois päiviltä. Ongelma ei poistu käsiä pesemällä. Tarvitaan näkyviä tekoja. Kumma ,kun haitallisina pidettyjä sekulisusiakaan ei saada enää tänä päivänä pois päiviltä . Kohta on koko susipopulaatio poistettava sekuleina , kun nykyiset saavat jatkaa vapaasti sukua. Sekin askarruttaa ,kunka monta Venäjältä salakuljetettua sekoitusta on päästetty tarkoituksella tai”pitovaikeuksien” takia luontoon? Veikkaan ,että ”pihasudet” ovat juuri kyseistä alkuperää. Näille pitäisi olla mahdollista tarjota nappi otsaan ihan kyselemättä.

    A.Jalkanen

    Vuotuisella 5 % kasvuvauhdilla saattaisi mennä vähemmän kuin 50, ehkä vain 25 vuotta nykyisestä 300 sudesta 1000 suteen. Nostokoukku esitti susien määrän nostoa osittaiseksi keinoksi hallita hirvieläinten määrää. Jos suuri susien määrä estää koirien käytön hirvenmetsästyksessä, osaratkaisu ei riitä. Osa ratkaisua voisi kyllä olla hirvieläinkannan rakenteen muuttaminen vähemmän tuottavaksi, eli naarasosuuden pienentäminen. Mutta ainakaan Isle Royalella sudet eivät estäneet hirvikannan rajua vaihtelua vaikka naarasosuus oli vain 1,1.

    https://www.luke.fi/fi/seurannat/susikannan-seuranta/susikanta-on-kasvanut-hieman

    Kalle Kehveli

    Mikä onkaan hirvikannan koko , kun niiden metsästäminen käy mahdottomaksi(on jo paikoin) ja määrä tuplautuu nopeimmillaan kolmessa vuodessa.

    Ei hirvenmetsästys ole itsestäänselvyys. Jos ei ole, niin miksi niitä yrittää väkisin lisätä.

    suorittava porras

    Metsästyksen tarve lisääntyy ihan itsekseen, jos hirvikanan kasvua ei voida rajoittaa. Pedot ei siihen pysty.

     

    Nostokoukku

    Tuhannella sudella saadaan päinvastainen reaktio. Saataisiin korostuneet haitat ja entistä suurempi hirvien määrä. Nykyinen koirametsästys loppuu kokonaan ja hirvien määrä karkaa käsistä. Jo nyt metsästäjien poistamien hirvien määrän hoitamiseen tarvittaisiin se 4000 sutta, noin 700 laumaa. Niistä 2500-3000 sutta, 500 laumaa, tulisi asettua Tampereelta etelään. Tällä susimäärällä hirvikanta pysyisi nykyisenä.

    A.Jalkanen

    Riistakeskus vastaa kritiikkiin ja vakuuttaa noudattavansa lakeja ja niiden tulkintaa lupia myöntäessään.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010273188.html

    AJ:

    <span class=”break-words”>Suurpetojen kannanhoidollinen metsästys herättää paljon vastustusta. Tähän sisältyy oletus, että niiden kantojen säätely ei olisi lainkaan tarpeen. Voisiko Helsingin Sanomat kirjoittaa tästä artikkelin? Maaseudun asukkaista suurin osa varmaan ymmärtää tarpeen, mutta kaupungeissa asuvista ei-metsästävistä henkilöistä suurin osa taas ei. </span>

    <span class=”break-words”>Pääasialliset perusteet suurpetojen kannanhoidolliselle metsästykselle ovat: suurpetojen itsensä aiheuttamien haittojen hallinta ja toisaalta hirvien aiheuttamien haittojen hallinta (koira-avusteisen metsästyksen avulla).</span>

    TA:

    <span class=”break-words”>Suurpetojen, kuten muidenkin luonnoneliöiden kantoja ei pidä arvioida ihmisten itressien, vaan luonnon itsensä kannalta. Pedoilla on suuri merkitys luonnossa, niiden puute johtaa epätasapainoon luonnossa. Ihmisen ei kannata puuttua tähän tasapainoon. Hyväksyn kyllä metsästyksen, mutta vain jos saaliseläinten kannat kestävät sen, ja ne saaliit myös syödään. En ole kuullut kenenkään syövän ilvespihviä, ahmapyöryköitä tai susikeittoa. Silloin niitä ei pidä metsästääkään.</span>

    <span class=”break-words”>Mitä tulee termiin ”kannanhoidollinen metsästys”, se on täysin propagandistinen termi, jolla pyritään vain luomaan mielikuva, että se jotenkin hoitaisi kantoja. Todellisuudessa se tuhoaa niitä. Oikeampi termi olisi ”kantaa tuhoava metsästys”.</span>

    <span class=”break-words”>Suurpedot auttavat hirvieläinten aiheuttamien haittojen hallinnassa ainakin kahdella tavalla. Ne pitävät hirvieläimet petopelossa, jolloin ne eivät uskalla viipyä samoilla alueilla liian pitkään, että kasvisto ja puuntaimisto kuluisivat täysin. Ne tietenkin myös vähentävät hirvieläinten määrää, samalla myös pitäen niiden kannat terveinä luonnonvalintaa tuottamalla.</span>

    AJ:

    Luonnonvalinta on oikein hyvä termi kuvaamaan petojen vaikutusta. Muustakin olen tuosta pääosin samaa mieltä.

    En kuitenkaan siitä, että suurpetokysymystä voisi tarkastella pelkästään ekologiselta kannalta. Kyllä samaan aikaan on huomioitava myös ekonomia ja ihmisyhteisö (sosiaalis-kulttuuriset tekijät). Hyvä esimerkki on poropolitiikka. Poronhoitoalueen käytännöissä on huomioitu kaikki näkökohdat, mutta kaikki sidosryhmät eivät ole sielläkään täysin tyytyväisiä. Muu Suomi poikkeaa poroalueesta, mutta intressien yhteensovituksessa sovellettavat periaatteet ovat samat. Paras kompromissi on ehkä se kohta, jossa kaikki ovat hiukan tyytymättömiä.

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 612)