Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 696)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • Kalle Kehveli

    Metsähallituksen hakkuutoimia arvostelen aktiivisesti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla tämän palstan viljelyn lisäksi.

    Miksi? Metsähallitus hoitaa metsiään esimerkillisesti.

    Rukopiikki

    Kuinkahan suuri on valtion suurten hakkuiden vaikutus yksityisten saamaan puunhintaan Pohjois-Suomessa. Samoilla markkinoilla.

    Metsuri motokuski

    Ihan oikein Anneli että arvostelet mh:n hakkuita. Ihan niin kuin Kotiaho totesi että ei riitä että lapin metsien hakkuita rajoitetaan kun keski ja etelä Suomessa on erilainen luonto. Minusta metsähallitus voisi täälläkin rajoittaa omia hakkuitaan monimuotoisuuden nimissä niin ei tarvitsisi yksityismetsiin puuttua.

    Kalle Kehveli

    Kuinkahan suuri on valtion suurten hakkuiden vaikutus yksityisten saamaan puunhintaan Pohjois-Suomessa. Samoilla markkinoilla.

    Pohjoisessa maksetaan 5-10 €/m3 huonompaa puun hintaa kuin etelässä mh:n hakkuiden takia.

    Se on selvä, että suolelutoimet tulee keskittää valtion metsiin.

    Nostokoukku

    Kalle on osittain oikeassa. Metsähallitus hoitaa jälkensä hyvin. Muokkaa, istuttaa ja raivaa ajallaan. Ja kaikki nämä työt suhteellisen väkivaltaisesti. Lisäksi lannoittaa metsiä. Hakkuumäärät vain ovat vähän hurjia. Metsät pääosin keskisessä ja pohjoisessa Suomessa. Ei tahdo puusto ehtiä kasvamaan samaa tahtia.

    Kalle Kehveli

    Metsähallitus tekee sen, minkä meidän kaikkien tulisi tehdä. Kyllä mh osaa laskea, miten metsä tuottaa parhaiten

    A.Jalkanen

    Vastaus hiilinieluketjussa.

    A.Jalkanen

    Tässä voisi varmaan jatkaa susikeskustelua jos tarvetta on, niin hirviketju vapautuisi otsikon mukaisille lupa-asioille ja metsästyksen toteutukselle.

    Ruotsissa vaikuttaa olevan päämääränä, että susia olisi tasaisesti koko maassa pois lukien alpiininen alue, joka on ehkä kuta kuinkin sama kuin poronhoitoalue. Sama politiikka on meilläkin eli ”pedot pois poronhoitoalueelta”, mikä heikentää susien mahdollisuuksia vaihtaa paikkaa ja sekoittua geneettisesti Fennoskandian alueella.

    Ruotsin susikanta on nyt kuitenkin kasvanut sen verran että heillä sisäsiittoisuuden vaara lienee vähentynyt. Keski-Ruotsin kantaa pyritään alentamaan ja sallimaan enemmän susia etelässä. Keskeltä maata on tarkoitus kaataa 36 sutta metsästyskautena eli 6 laumaa x 6 sutta.

    https://www.naturvardsverket.se/om-oss/aktuellt/nyheter-och-pressmeddelanden/2023/juni/450-vargar-i-sverige-i-vintras-och-spridningen-soderut-fortsatter/

    Tällainen politiikka sopisi meillekin: mahdollisimman tasainen susien levittäytyminen, mutta ohuelti koko poronhoitoalueen eteläpuolella. (Poronhoitoalueen etelärajaa voitaisiin lisäksi nostaa pohjoisemmaksi.) Järvi-Suomi on meillä edelleen susityhjiötä.

    A.Jalkanen
    A.Jalkanen

    Etelä-Ruotsissa ja Pohjanlahden rannikolla susia on vielä vähän. Jos niitä olisi enemmän pohjoisempana, geenivaihto Suomen Lapin kanssa onnistuisi.

    https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/viltskadecenter/Inventering/inventering-av-stora-rovdjur/inventering-av-varg/lopande-vargrapportering/

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 696)