Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 696)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • Nostokoukku

    Ilmeisesti täytyy ennen tuomion täytäntöönpanoa vielä susilta kysyä minkä värisillä kuulilla he haluavat karkoituksen tapahtuvan. Neonvärit turkissa saattavat haitata saalistusta. Lisäksi tietyt värit saattavat viitata tiettyyn poliittiseen sitoutumiseen. Kai Alankomaiden susillakin nyt jonkinlainen itsemääräämisoikeus on säilytettävä.

    arto

    <p> Eikö siellä etelässäkin jokin susilauma liiku  näkyy netissä pyörivän kuvia. Moni vaatii tappotuomiota kyseiselle laumalle. Ei saisi etelässä olla susia. Hassua kun siellä kaikki suojeliat asuu. Antaa lisääntyä rauhassa  mikä matkailu valtti jos hesassakin pyörii susia.</p>

    Visakallo

    Suomi on ollut EU:n jäsen nyt 29 vuotta. Ehkä kaikkein suurin muutos tässä ajassa on tapahtunut petojen määrässä. Karhujen määrä on yli kymmenkertaistunut, susien 2-3 kertaistunut ja ilveksien moninkertaistunut. Ahmatkin ovat levinneet Etelä-Suomeen asti.

    Sulli

    <p>Ehdottomasti pitää käyttää vihreitä kuulia.</p>

    Timppa

    Siis Fazerin.

    Kyllä ilves on hyödyllinen.  Tosikertomus Kirkkonummelta.  Tuttavalla on n 5 hehtaarin vapaa-ajan asunnon tontti, jonka he olivat aidanneet kauriin kestäväksi.  Kerran eräs vierailulle tullut pariskunta unohti sulkea sen.  Tuloksena se, että palstalle tuli 3 kaurista, jotka alkoivat urakalla syödä mitä saivat, istutuksia, mustikoita ym.

    Yrittivät isolla porukalla ajaa eläimet portista ulos.  Yksi läksi, kaksi jäi. Hyppivät vain sinne tänne.   Sitten otettiin  metsästäjä ja ase avuksi.  Jostain paikasta tonttia naapurit olivat niin  kaukana, että saikin ammuttua toisen.  Olivat kauriit kai nälkiintyneet ja laihtuneet, kun siitä jäljellä ei ollut paljon muuta kuin luut, nahka ja jänteitä.  Seuraavana keväänä löytyi sitten viimeisen luut.  Ilvestä ei aita ollut haitannut.

    Tässä ilveksen metsästyksen kieltämisessä olen kyllä luontojärjestöjen kanssa samaa mieltä.  Tosin syyt ovat toiset.  Minusta ilvestä tulee suosia, koska se pitää pienten hirvieläinten kantoja kurissa.

    Gla

    Perassic: ”Kun näitä lehtien suurpetojen metsästyksen uutisointeja lukee, voi polaritoituneesta keskustelusta saada käsityksen että metsästäjät nämä lajit haluaisivat ja tappaisivat sukupuuttoon.”

    Aika laput silmillä täytyy lukea, että tuollaisen käsityksen saa. Metsästyksen vastustajat toki tuota ajatusta syöttää, kun haluavat mustamaalata metsästäjiä.

    Tämän palstan hirvikeskusteluissa on sama ilmiö olut monta kertaa. Metsästäjät ovat syyttäneet metsätalouden harjoittajia pyrkimyksestä hävittää hirvi sukupuuttoon. Yksikään metsätalouden harjoittaja ei ole tuollaista esittänyt.

    Nostokoukku

    Gla on oikeassa. Ainakin meillä metsätalouden harjoittajat ovat kaikkein jyrkimmin vastustaneet hirvien vähentämistä. Jopa muutamasta lisäluvasta on saatu aikaan meheviä väittelyitä. Tänä syksynä oli hirviä paria viime vuotta enemmän. Keväällä käydään taas kova kädenvääntö luvista. Kaukaa etelästä tulevat metsästäjät ottaisivat mielellään isolle porukalleen muutaman lisäluvan, mutta tuskin metsätalouden harjoittajille taaskaan käy.

    Gla

    Mm: ”Eiköhän sekin tule ainakin joillakin kotieläin vahingoista. Ei ehkä vielä nykyisellä kannalla mutta jos se paljon kasvaa niin huonona jänisvuonna voi ruokamaat siirtyä asutusten nurkille.”

    En minäkään ilveksen metsästystä kaipaa. Siitä en pidä, että homma lopetetaan ja näin viedään eväät toiminnasta. Vastustajilla ei riitä näkemystä niin yksinkertaiseen asiaan kuin tilanteen muuttumiseen. Visakallo väänsi jo rautalangasta sen, mitä viime vuosien aikana on tapahtunut. Enää pitäisi ymmärtää se, että kehitys ei pysähdy tähän.

    Timppakin on lähihistorian perusteella hakoteillä.

    Gla

    Nostokoukku kytki minut tarinaansa puhtaasti venäläiseen tyyliin.

    Timppa

    Tilanne Suomessa vaihtelee.  Niillä alueilla, jossa pieniä hirvieläimiä on paljon ja niiden metsästys vaikeaa, niin ilves on erittäin hyödyllinen kannan säätelijä.  Kotkassakin se majoittui jollekin asuinalueelle.

    Muualla Suomessa sen vaikutukset ovat enemmän ristiriitaisia.  Koska ilves syö sekä supikoiria että kettuja, niin se vaikuttaa kanalintukantoihin positiivisesti.  Toisaalta sama vaikutus saattaa olla myös myyräkantoihin.

    En tuohon metsästyksen jatkuvuuteen kovin perustaisi.  Jos jahti keskeytyy, niin saahan sen alkuun uudestaan.  Ilvesjahti vaatii jonkin koiran ja niitä on sekä yleensä suuren metsästäjäporukan.  Talvella jahtimiehiäkin löytyy, kun hirvet on ajettu.  Kyllä ratkaisevana pitää olla ilveksen kokonaisvaikutus kullakin alueella.  Ei siis tavoite pitää sitä metsästettävänä tai rauhoitettuna.

    Itse en pidä ilveksenmetsästystä minään erityisen houkuttelevana.   Jotenkin hävettäisi jahdata yhtä eläintä kymmenien metsästäjien voimin.

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 696)