Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 909)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • Makarov

    Sama oikeus niillä pedoilla on kuulua Suomen luontoon kun vaikka hirvilläkin.

    Gla Gla

    Aivan kuten alkuperäisluonnolla sinun talosi paikalla. Alahan ennallistaa sitä ja muuta kuusen juurelle.

    Ola_Pallonivel

    Ohjelmassa myös mainittiin, että Ilves vähentää peuroja/kauriita.

    Gla Gla

    Entä sitten?

    Ola_Pallonivel

    Sitä sitten, että suurempi kanta on hyödyllinen.

    Gla Gla

    Jossain keskustelussa oli ihan pätevältä vaikuttanut tulos, miten pieni osa noista menee petojen suihin verrattuna metsästykseen. Muutakin ilves syö kuin kauriita ja peuroja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eihän ilves yksinään harvana kantana vielä suurella reviirillään vaikutusta tee, mutta sillä voi olla samalla alueella pikku apulaisia, jotka vaikuttavat samaan suuntaan puutiaisten ravintoketjussa eli niiden lisääntymismahdollisuuksia hillitsevästi. Tällaisia apulaislajeja ovat kettu, näätä ja kärppä. Näillä on sekin yhteinen ominaisuus, että ne vaikuttavat suoran saalistuksensa lisäksi saaliseläinten käyttäytymiseen. Ne vaikuttavat paitsi kauriisiin, myös jäniseläimiin, lintuihin ja myyriin, eli koko puutiaisten elinkiertoon sen kaikissa vaiheissa. Supikoira ja minkki kuuluvat myös joukkoon, mutta ne ovat vieraslajeina muulla tavoin haitallisia.

    arto arto

    Näkyi netissä metsäjä ryhmässä olevan video ilves nappasi ketun ruuaksi. Meilläkin oli viimme vuonna paljon ilveksiä hävisi ketut kokonaan. Jänikset kuoli kesällä tautiin samoin kävi ilveksille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Laitan vielä tähän lisätietoa joka pomppasi hausta esiin kun hain Isle Royalen susia, juttu jonka olin bongannut aiemmin mutta unohtanut: se kertoo että huippupedot kuten susi ja ilves vaikuttavat alempana ravintoketjussa sijaitseviin eläimiin, mutta ei aina ja joka paikassa samalla tavoin.

    ”The role of an alien predator in the community depends on its interaction with native predators. The absence of apex predators may facilitate outbreaks of invasive mesopredators, but the effect of apex predators may vary between species and environments. We analysed the occurrence of a common invasive mesopredator in Europe, the raccoon dog (Nyctereutes procyonoides), and native mesopredators, the red fox and the Eurasian badger, in camera-trap data from Finland. The observations in cameras were analysed in relation to the presence of apex predators in the landscape (grey wolf and Eurasian lynx), human density, and habitat. We observed negative effect of increasing presence of wolves and lynxes on the occurrence of raccoon dogs. This effect appeared clear compared to the effects of habitat and human density. The effect of lynxes on raccoon dogs was clearer in areas with short growth season. For the occurrence of badgers, the presence of wolves had a weak negative effect and the presence of lynxes had a positive effect. For the occurrence of red foxes, wolves had a positive effect when agricultural fields were sparse in the landscape and lynxes had no effect. We also observed that the invasive raccoon dog currently appears to be the most common mesopredator within the study area. We conclude that the effect of apex predators on mesopredators depends on the environment and, in our case, was more suppressive on the alien mesopredator than on the native mesopredators. Thus, apex predators can play an important role in controlling invasive mesopredators.”

    Vapaa käännös suomeksi:

    Vieraspetoeläimen rooli eliöyhteisössä riippuu sen vuorovaikutuksesta alkuperäisten petoeläinten kanssa. Huippupetojen puuttuminen voi helpottaa invasiivisten keskikokoisten vieraspetojen kannan kasvua, mutta huippupetojen vaikutus voi vaihdella lajien ja ympäristön mukaan.

    Analysoimme Suomessa yleisen keskikokoisen vieraspedon supikoiran ja kotoperäisten keskikokoisten petoeläinten ketun ja mäyrän esiintymistä Suomessa riistakameroilla kerätyistä tiedoista. Kameroiden havaintoja analysoitiin suhteessa huippupetojen esiintymiseen maisemassa (harmaasusi ja euraasianilves), ihmistiheyteen ja elinympäristöön.

    Supikoira oli tutkimusalueella yleisin keskikokoinen peto. Mitä enemmän tutkimusalueella oli susia ja ilveksiä, sitä vähemmän oli supikoiria. Vaikutus näytti selvältä verrattuna elinympäristön ja ihmistiheyden vaikutuksiin. Ilvesten vaikutus supikoiriin oli selvempi alueilla, joilla kasvukausi oli lyhyt.

    Mäyrien esiintymiseen susien esiintymisellä oli heikko negatiivinen vaikutus ja ilvesten esiintymisellä positiivinen vaikutus. Kettujen esiintymiseen susilla oli positiivinen vaikutus metsäisillä alueilla, eli kun peltoalueita oli maisemassa vähän, ja ilveksillä ei ollut kettuun vaikutusta.

    Päättelemme, että huippupetojen vaikutus keskikokoisiin petoihin riippuu ympäristöstä, ja meidän tutkimuksessamme ne rajoittivat vieraspeto supikoiraa enemmän kuin kotoperäisiä petoeläimiämme. Siten huippupedoilla voi olla tärkeä rooli voimakkaasti leviävien vieraspetojen hallinnassa.

    Lähde: Invasive species control with apex predators: increasing presence of wolves is associated with reduced occurrence of the alien raccoon dog

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilves tappoi kauriin Kotkan Tiutisessa ja sen jälkeen haaskalle tulivat muut.

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010125809.html?utm_medium=alsoreadthese&utm_campaign=hs_tf&utm_source=www.is.fi

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 909)