Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 902)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilveskeskustelussa ehdotetaan nyt täyttä rauhoitusta muutamaksi vuodeksi.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009930914.html

    Gla Gla

    En ole ilvesten metsästyksen kannattaja, mutten myöskään sitä jaksa erityisesti kritisoida. Kaikkein tärkeintä olisi ennen julkisen keskustelun jatkumista saada mittakaavat kohdilleen.

    Monilla on tämän tyyppisiä näkemyksiä aiheesta (poimittu hesarin kommenttikentästä):

    Ihmettelen, miten vuodesta toiseen tavalliset ihmiset maksavat vakuutusmaksuissaan eliitin metsästysharrastuksen kuluja. Valkohäntäpeurojen ylisuureksi paisutettu kanta on yksille harrastus ja tulonlähde, miten sen kulut ja harmit voidaan ulkoistaa toisille?

    Minusta tämä ei liity millään tavalla ilveksen kaatolupiin. Suurpetojen määrä on jatkuvassa kasvussa, silti peuraongelma ei ole poistunut. Sen sijaan peurojen metsästys on valtava urakka, mikä sitoo siihen osallistuvien aikaa syys-helmkuussa runsaasti.

    Ilves syö paljon muutakin kuin peuroja tai kauriita, joten laidunnus kohdistuu myös lajeihin, joita ilveksen metsästystä arvostelevat ehkä haluaisivat suojella. Itse esimerkiksi olen enemmän huolissani jäniksen kannan kehityksestä kuin ilveksen vaikutuksesta peurakantaan. Täällä etelässä näen jäniksen n. 5-10 vuoden välein. Pohjoisempana niitä on enemmän, mutta sielläkin kanta taantuu.

    Kommentissa mainittu peuroista taloudellisesti hyötyminen on myös hataralla pohjalla. Olen laskenut kustannuksia metsästysharrastukselle, eikä siinä peura etumerkkiä positiiviseksi helposti käännä. Ei, vaikka joidenkin mielestä laskelmissani olen käyttänyt liian kallista kivääriä.

    Jos haluaa hyötyä taloudellisesti vapaa-aikana, suosittelen hakeutumaan viikonloppuisin töihin rsim. kaupan kassalle tai jakamaan mainoksia.

    En yritä sanoa, että haluisin vähentää ilveksiä jänisperusteisesti. Julkisessa keskustelussa hesarin myötävaikutuksella käsitys suurpetojen roolista luonnossa on vääristynyt.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mikä on suurpetojen rooli luonnossa? Nykykäsityksen mukaan suurpedot vaikuttavat myös alaspäin ravintoketjussa sitä alempana oleviin petoihin ja kasvinsyöjiin, eikä pelkästään niin päin, että pedon kanta riippuu sen saaliseläimistä.

    Hesarissa on yksi metsästäjäoletettu, jonka mielestä ilveksen pääravintoa ovat jäniseläimet. Wikipedian artikkelin mukaan pääravinto vaihtelee alueittain, eli tiheän kauriskannan alueella eteläisessä Suomessa niiden osuus ravinnosta voi olla suuri ja pohjoisessa puolestaan jänisten. Metsäjäniksen suurin uhka lienee kuitenkin ilmastonmuutos?

    Metsästäjäoletetun mielestä se että maastosta ei löydy kauriiden haaskoja todistaa ettei ilves tapa niitä. Mutta ilves voi kätkeä saaliin ja muut pedot viimeistelevät haaskan pois luonnosta? Metsäkauriin kanta on ollut meillä kovassa kasvussa; ilmeisesti niitä eivät viitsi metsästää muut kuin ahvenanmaalaiset. Tässä kohtaa ilves voisi auttaa meitä.

    Oma kommenttini uusimman ilvesketjun alussa on saanut nyt 131 puoltoääntä:

    ”Siinäpä ne ovat, ilveksen toimittamat ekosysteemipalvelut. Se poistaa luonnosta eri lajien heikkoja yksilöitä ja vähentää kauriiden vasoja. Kapinen kettu olisi helppo saalis ilvekselle. Se minne kaatolupia voisi suunnata, ovat kotieläintilojen lähiympäristöt. Ilveksen yksinäinen elintapa ja suuret reviirit takaavat sen että kannan tihentymiä ei oikeastaan muodostu.”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009930914.html

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miten eri lajien – esimerkiksi metsäjäniksen ja rusakon – kannat ovat muuttuneet, sitä voi tarkastella alueittain tai koko Suomen tasolla Luken tilastopalvelussa. Vasemman reunan valikosta valitaan mitä lajeja halutaan tarkastella, alueiden vertailu vai lajien vertailu ja haluaako tiheyskartan vai aikasarjan. Kannattaa katsoa sekä alueiden vertailu että lajien vertailu, niistä näkyy eri asioita.

    Kuvaaja voi olla vaikealukuinen, jos siinä on lajeja joiden lumijälki-indeksi poikkeaa paljon toisistaan. Esimerkiksi lumikon jälkien vuotuiset vaihtelut eivät näy, joskin numerot saa näkyviin pitämällä hiirtä kuvan päällä. Nyt keksin: jos valitsee lumijälkilaskennat, alueiden vertailu, silloin voi valita haluamansa yhden eläinlajin kuvaajaan.

    https://luonnonvaratieto.luke.fi/numerotieto/raportit?panel=lumijalkilaskennat

    arto arto

    http://Ilveskeskustelussa ehdotetaan nyt täyttä rauhoitusta muutamaksi vuodeksi. Taas jotain etelän suojelian juttuja. Meillä ilves kanta valtava.  Eilen mökillä kävin näkyi 4 eri ilvestä saalistaneen pelloilla 2 oli talsinut tietä mökin ohi etsien saalista.  Päivisin näkyy tuoreita jälkiä. Vimme talvelta kuvia riistakamerassa jopa 3 eri ilvetä samalta yöltä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kommentti tarjolle HS ilveskeskusteluun. Edellinen kirjoittaja väitti että hirvivahingot eivät ole vähentyneet suurpetojen ennätysmäärästä huolimatta joten kommentoin sitä.

    ”Hirvien määrä oli suurimmillaan vuosituhannen vaihteessa, samoin metsävahingot taimikoissa. Sen jälkeen hirvenmetsästäjät ovat onnistuneet kannanhallinnassa paremmin ja vahingot ovat vähentyneet selvästi. Emme tiedä kuinka suuri osuus samaan aikaan runsastuneilla suurpedoilla on ilmiössä, koska aikasarjoista ei saada erilleen metsästäjän ja suurpetojen vaikutusta.

    On kuitenkin olemassa ainakin vahva epäily siitä, että esimerkiksi osassa Pohjois-Karjalaa suurpedoilla olisi vaikutusta hirvikantaan, siellähän esiintyvät kohtalaisen runsaina kaikki maamme suurpedot. Kyse on siis määristä: kuinka paljon petoja on riittävä määrä, jotta se pystyy säätelemään saaliseläintensä populaatioita?

    Luonnonvarakeskuksen luonnonvaratieto -tilastopalvelusta voi tarkastella metsästäjien suorittaman lumijälkilaskennan tuloksia riistakeskusalueittain (jänisten osalta valitaan valikosta pienriista). Aikasarjoista näkyy selkeästi etelän suuntaus: rusakko runsastuu ja metsäjänis taantuu – ilmeisesti ilmastonmuutoksen ts. lumettomien talvien vuoksi. Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan alueilla metsäjänis voi edelleen hyvin ilveksen runsastumisesta huolimatta ja rusakkoa on edelleen huomattavasti metsäjänistä vähemmän.

    Rannikko-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla suunta on ollut hiukan aleneva ja myös Pohjois-Savossa kannassa on nähtävissä ainakin väliaikainen notkahdus. Ainakaan metsäjäniksen takia ei vaikuttaisi ilvesten kaatolupia tarvittavan, vai tulkitsevatko riistapiirit tilastoja eri tavalla tässä kohtaa, eli niin että huoleen metsäjäniksen puolesta olisi jo syytä?”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilveskeskustelussa ilmeni yllättävä käänne: multialainen metsänomistaja Jussi Isoaho kielsi ilveksen metsästyksen maallaan.

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009934558.html

    Gla Gla

    Eikös tuo ole ihan normaalia, ettei sopimus sisällä kaikkea. On minullakin ollut pienpedot rajattuna pois sopimuksesta. Taisi jäädä tuo rajaus pois, kun sopimukset siirrettiin johonkin uuteen järjestelmään. Mutta en ole ainakaan kuullut, että siellä joku kettujahdissa olisi ollut.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minulla muistaakseni rajaus meni niin, että pienpedoista vieraslajeja ts. minkkiä ja supikoiraa saa poistaa, muuten metsästys on kielletty hirveä lukuun ottamatta. Jossain vaiheessa lienee syytä lisätä valkohäntäkauris sopimukseen ja metsäkauriille saa luvan kysymällä. Lisäksi yhdelle sukulaiselle luvattu koiran koulutusmahdollisuus alueella.

    Ola_Pallonivel

    Savossa on myös jänisten määrä valtava, niitä saa ihan tosissaan väistellä autolla ajaessa. Ei ole rutto hoidellut ainakaan kymmeneen vuoteen, liekkö houkutellut myös kissat paikalle?

    Tähän mennessä olen luottanut metsästäjiin eikä ole ollut kieltoja sopimuksissa. Mutta tulevaisuudessa joutuu ehkä miettimään, pitääkö kieltoja lisätä. Ilves on yksi niistä, samoin mäyrät, lumikot ja kärpät…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 902)