Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 696)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • Perassic Park

    <p>Tuotantoeläinten suojaaminen vartiokoirilla on oma juttunsa. Itselläni ei tästä ole mitään omakohtaista kokemusta.</p><p>Vahingoittuneen eläimen onnistunut jäljestäminen maastossa vaikka liikenneonnettomuuden jälkeen, on vaativa ja  työläs tehtävä. Erityisesti jos kohteella on edelleen ns. jalat alla.</p><p> </p>

    Metsuri motokuski

    No jos Tomperi velvoittaa suojaamaan tuotantoeläimet koirilla niin kuinka Tomperi hoitaa taimikkonsa suojauksen hirvieläimistä ? Kävisikö siihenkin joku koira jonka velvoittaisit metsänomistajien hankkimaan.

    A.Jalkanen

    Taustatietoa petokeskusteluun eli kommenttini HS:ssä. ”Vuoden 2023 valtion budjetin määräraha petovahinkojen korvaamiseen oli vajaat 9 miljoonaa, josta arviolta noin 80 prosenttia menee porovahinkoihin, 10 prosenttia muiden kotieläinten korvaamiseen ja 10 prosenttia vahinkojen estämiseen. Esimerkiksi vuonna 2020 koiria korvattiin 200 000 eurolla. Koiravahinkojen määrä on ollut muutamia kymmeniä vuosittain. Hankalinta tässä lienee haitta joka koituu hirvenmetsästykselle kun koiria ei haluta päästää yksin metsään.”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009966842.html

    A.Jalkanen
    A.Jalkanen

    Riista-ala kehittelee ratkaisuja kannanhoidon ajauduttua pattitilanteeseen. Artikkelissa huomautetaan että suurpetojen kannanhoidon vaikeutuminen haittaa muun muassa metsäpeuran suojelua ja perinnemaisemien laidunnusta.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/6d1e3e81-b6df-4aa4-b4fe-3a67ad8fd214

    suorittava porras

    Vihdoin löytyi kannanotto(MT) myös suurpedoille tarkoitettujen haaskojen ( yli 600!!) kieltämisen puolesta. Kirjoituksesta sai kuitenkin käsityksen ,että metsästäjät olisivat haaskojen asettajia ja syypäitä petojen lisääntymiseen tämän seurauksena. Tilanne on kuitenkin juuri päinvastoin. Metsästäät eivät haaskoja käytä ,koska niiden käyttäminen pyyntitarkoituksessa on laitonta. Kutsu leivättömän pöydän ääreen on tullut varmasti ,jos metsästäjien koira on ollut lähelläkään haaskaa laillisen jahdin alkaessa.

    Alleviivataan vielä ,että päättäjien on otettava välittömästi suurpetohaaskojen täyskielto asialistalle yhdessä sen kanssa ,että suurpetoja koskeva laisäädäntö saadaan paremmin vastaamaan nykyisiä tarpeita myös sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden suhteen. Myös aiheettomat valitukset on saatava kuriin. Asiaa tulevat varmasti vauhdittamaan häiriöt vapaaehtoisen suurriistavirka-avun toiminnassa. Intensiteetti laimenee myös sorkkaeläinten metsästyksen rintamalla ,joten päättäjien on syytä pitää kiirettä pattitilanteen purkamisen kanssa. Nyt ei voi enää seisoskella keskellä housuja tekemättä mitään eikä piiloutua toisten selän taakse hankalien päätösten tullessa vastaan.

    A.Jalkanen

    MTK ottaa kantaa suurpetokeskusteluun.

    Maa- ja metsätalousministeriön on ryhdyttävä välittömästi toimiin tilanteen korjaamiseksi. Hallitusohjelmassa on määritelty keskeiset tavoitteet metsästyslain muutoksiksi, mm. vahinkoperusteisten poikkeuslupien myöntämisen kynnystä ja lupaehtojen sisältöä tulee väljentää ja määritellä tavoiteltavat suurpetokantojen tasot sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys huomioiden.

    Lisäksi Suomen tulee vaikuttaa aktiivisesti EU-tasolla, jotta karhu, ilves ja susi saadaan siirrettyä luontodirektiivin V-liitteen piiriin koko maan osalta kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi.

    https://www.metsalehti.fi/uutiset/mtk-vaatii-ripeita-toimia-suurpetojen-kannanhallintaa-tilanne-on-kestamaton/#d22ca7cc

    Gla

    MTK:lla oikea ote tilanteeseen.

    Suorittava: ”Asiaa tulevat varmasti vauhdittamaan häiriöt vapaaehtoisen suurriistavirka-avun toiminnassa. Intensiteetti laimenee myös sorkkaeläinten metsästyksen rintamalla ,joten päättäjien on syytä pitää kiirettä pattitilanteen purkamisen kanssa.”

    Metsästäjien pitää pitää provosointiyritysten keskellä pää kylmänä, koska hyökkäyksen tavoitteena on rikkoa metsästäjien yhtenäisyys. Sorkkaeläinjahtia ei pidä himmata, eikä srva-toimintaa laittaa tauolle protestina. Sehän vain antaa kuvan, ettei metsästäjät hommaa kykene hoitamaan, joten valta siirtyy ym:lle. Oikeuden päätöksen jälkeen susien määräkään ei ole ehtinyt kasvaa, joten susivaaran kasvu ei tämän kauden aikana aiheuta metsästysinnon laantumista.

    suorittava porras

    Totesin vain ,mitä on tapahtumassa. Mistään provokaatiosta ei ole kyse. Mitta vain on tullut täyteen päättäjien saamattomuuden suhteen selvissä asioissa.

    Kannattaa pitää mielessä ,että metsästys on vain harrastus muiden joukossa , ei mikään velvollisuus. Miksipä harrastaa sellaista ,josta seuraa vain ikävyyksiä, kun sellaisiakin harrastuksia on tarjolla ,joista ei tule sanomista. Hoitakoot pedot hommat loppuun asti ,kun kerran viisaammat väittävät sen onnistuvan.

    Gla

    Asenteesi on juuri sitä, mihin nyt ei pidä sortua. Silloin luontoväki on saanut tavoittelemansa. Olkoonkin vapaehtoinen harrastus.

     

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 696)