Keskustelut Luonto Ilves ja muut suurpedot

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 612)
  • Ilves ja muut suurpedot

    Helsingin Sanomissa jatkuu kiihkeänä keskustelu ilveksen metsästyksestä. Toiset pitävät sitä aivan turhana huvituksena, toiset tarpeellisena kannan hallintana. Tänään kantaa ottaa entinen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Esko Joutsamo, joka ehdottaa riista- ja kala-asioiden siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön. Eli Suomen Riistakeskuksen ohjaava viranomainen vaihtuisi. Porotalouden ja ammattikalastuksen Joutsamo säilyttäisi MMM:ssä.

    Asia liittyy laajempaan kehykseen eli suurpetopolitiikkaan. Ilveksen kanta on noussut selvästi, ilmeisesti myös ahman, koska niitä liikkuu nykyään etelässäkin. Suden ja karhun tilanne on melko hyvä, jopa niin että suden metsästystä on vaadittu tehostettavaksi.

    Meillä on ymmärtääkseni luontaiseen tilanteeseen nähden vähän suurpetoja, eli vähän suhteessa sorkkaeläinten määrään, koska ihminen haluaa ne pääosin itselleen. Ilves ja ahma ovat ne suurpedot joista haitat ovat vähäisemmät, joten niiden kantaa ainakin minä nostaisin edelleen. Kotieläinten kuten lampaiden suojaamiseen tarvitaan samaan aikaan hyviä keinoja, ja sitä yhtälöä ei ole ratkaistu.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009925409.html

  • Nostokoukku

    Ruhot on aikaisemmin viety haudattavaksi Ämmänsuon kaatopaikalle. Lakimuutos kieltää sen. Maanomistajan luvalla ruhon saa haudata kaatopaikan aidan viereen, mutta ei aidan sisälle. Byrokratian kukkanen. Raatojen hinailusta mihin tahansa metsiin saattaa synnyttää melkoisen metelin. Ja metsästäjien syyksihän sekin kääntyisi, jos joku nykyajan muotisairautta eli yliherkkyyttä sairastava ahdh diagnoosin saanut autistinen törmäisi raatoon. Ainut toimiva menetelmä taitaa olla viedä raadot Honkajoelle. Ja se maksaa.

    Gla

    Mikä lainsäädäntö raatojen käsittelyä mahtaa ohjata, kun valokuvaajien haaskat tuskin on haudattu maahan?

    Visakallo

    HS: Luonnonsuojeluliitto on kerännyt kansalaisilta lyhyessä ajassa noin 50 000 euroa. Rahat on tarkoitus käyttää oikeudenkäyntikuluihin, kun luonnonsuojelupiirit ja -yhdistykset valittavat ilveksen kaatoluvista. Luonnonsuojeluliitto kannustaa paikallisyhdistyksiä valittamaan ja takaa niille kulujen kattamisen keräysrahoilla.
    Erikoiseksi tilanteen tekee se, että vielä elokuussa luonnonsuojeluliitto ilmoitti, että sata ilvestä voitaisiin tappaa kannanhoidollisessa metsästyksessä metsästyskaudella 2023-2024.

    A.Jalkanen

    Kyllä SLL rämpii nyt syvällä suossa, jos se yhtä aikaa sekä puoltaa 100 kannanhoidollista kaatolupaa että valittaa niistä keräämiensä varojen turvin. Olisiko selkeämpi linja suurpetoihin esimerkiksi seuraavanlainen. 1. Luovutaan joksikin aikaa suurpetojen kannanhoidosta kokonaan. Yritetään saada ne direktiivissä eri ryhmään – sillä perusteella että tiukalle suojelulle ei ole enää perusteita. 2. Myönnetään riittävä määrä vahinkoperusteisia lupia. Järjestöt lupaavat olla valittamatta niistä, jotta ne saadaan myös toteutettua.

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009960188.html

    Gla

    Seuraavaan hallitusohjelmaan metsärauha, joka kattaa metsätalouden ja metsästyksen. Siihen saakka rämmitään kaikki sateen vettämällä kyntöpellolla ajatuksia kukin päissään jalostaen.

     

    Rukopiikki

    Oikeusvaltiossa pitää aina mennä lakien mukaan. Se on tärkeää. Korkeimmat oikeusasteet tarkastelevat onko toiminta lakien mukaista vai ei. Valittaminen on aina joka asiassa siitä hyvä asia, että näin saadaan korkeimpien oikeusasteiden kanta siihen mikä on lainmukaista ja mikä ei. Ihmettelen sitä, että miksi paheksutaan valittamista. Pitäisi arvostella lakia, direktiiviä tai asetusta ja pyrkiä muuttamaan niitä jos ne ovat huonoja.

    Perassic Park

    Valittamista väärinkäytetään tässä tapauksessa työkaluna. Kun luvista päätetään, tehdään valitus joka kerta. Kun tiedetään käsittelyn hitaus, menee itse lupa-aika käytännössä ohi ja homma raukeaa.

    Valitukset tehtaillaan Tapiola Ry:stä aina toiselta puolelta Suomea, jolloin paikallinen yhdistys voi esittää syytöntä. Näitä paikallisjärjestöjä siksi on laadittu ympäri Suomea.

    Ilmiö ja toimintatapa tavallaan vastaa HCV -kartoittajien tapaa toimia. Kun ovat kartoituksensa tehneet, esittävät syytöntä. -Minkä he sille voivat etteivät metsäyhtiöt osta teiltä puuta!

     

    A.Jalkanen

    ”On otettava myös huomioon, että poronhoitoalue on 36% Suomen pinta-alasta, jossa susi kuuluu EU:n luontodirektiiviin V, eli susikantaa voidaan harventaa poronhoitoalueella säännellysti.”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009966842.html

    Voidaan ehkä tulkita niin että kannanhoidollinen metsästys onnistuisi, mikäli suurpedot olisivat Etelä-Suomessakin liitteessä V.

    Gla

    Carina Lintula, Eläimille apua – ilman rajoja ry Hesarissa: ”Suomessa on olemassa täysin lainmukainen ja direktiivin mukainen järjestelmä suurpetojen hallintaan. Vahinkoperusteiset poikkeusluvat ovat olemassa, ja ne voivat olla tehokkaita, kun kyseessä on kiireellinen tilanne. Poliisilla on myös valtuudet puuttua tilanteisiin tarvittaessa.”

    Teoriaa, käytännössä lupia voi saada vasta, kun vahinkojen määrä on noussut sietämättömälle tasolle. Eli vahinkoja ei haluta ehkäistä ennalta, kuten kaikessa muussa järkevässä toiminnassa. Lisäksi tulipalojen sammuttaminen on aina tehottomampaa kuin suunnitelmallinen toiminta. Kuka takaa, että osaava iskuryhmä on käytettävissä silloin, kun pilliin vihelletään.

    Poliisi itsekin on todennut, että valtuudet siltä löytyy, muttei osaamista.

    Tällainen asioiden pitäminen itsestäänselvyytenä saisi jo loppua. Varsinkin, kun kohteena on porukka, jonka toimintaa yritetään kampittaa.

    ”Ennaltaehkäisevät toimet, kuten oikein asennetut petoaidat, ovat osoittaneet toimivuutensa.”

    Totta, vain järein versio ja sekin virheettömänä estää kohtuullisen hyvin vahinkoja. Realismia luitenkin on, ettei kaikille laitumille noita voi rakentaa, eikä kaikki aidat ole aina 100% virheettömiä. Siksi on typerää perustaa suurpetojen vahinkojen hallinta aitoihin.

    ”Suurpedot eivät luontaisessa ympäristössään kasva eksponentiaalisesti, vaan kantokyky rajoittaa niiden määrää ja lajeilla on kyky säädellä omaa kantaansa.”

    Totta, mutta kaksi asiaa erottaa tuonkin kommentin todellisuudesta. Ensinnäkin meillä ei ole luontaista ympäristöä, vaan ihmisen muokkaamaa. Se tarjoaa paremmat olosuhteet suurpedoille kuin luontainen. Toisekseen, suurpetokannan suuruus vallitsevassa ympäristössä on ihmiselle sietämätön jo paljon ennen kuin lajit alkavat itse rajoittaa kannan kasvua.

    ”On huolestuttavaa, että maa- ja metsätalousministeriö on osallistunut kauhuskenaarion luomiseen, joka perustuu lainvastaisten lupien jatkamisen tarpeeseen.”

    MMM:n ennusteita voi nimittää kauhuskenaarioiksi tai sitten realismiksi, miten vain. Valitettavan vähän silti palstatilaa saa aiheutuvien ongelmien hallinta. Etenkin niiden, joita alkaa ilmetä kannanhoidollisen metsästyksen loppuessa ja jolloin kannanhoidollista ei enää voi harjoittaa.

    ”Sen sijaan olisi harkittava suojelua vaativien direktiivilajien siirtämistä pois riistaeläinluokituksesta ja ympäristöministeriön vastuulle.”

    Luontoväen tavoitteena on vallan siirtäminen ympäristöministeriöön. Se johtaisi suurpedoista aiheutuvien ongelmien hallinnan vaikeutumiseen. Tätä ei pidä missään tapauksessa hyväksyä. Jonkun mielestä ajatus voi olla houkutteleva, mutta nyt pitää olla kaukaa viisas. Jo muutaman vuoden kuluttua ongelmien määrä on entistä suurempi, eikä YM:llä ole halua, eikä työkaluja niistä vastuun ottamiseen.

    ”Tappamalla ei suojella uhanalaisia lajeja, vaan suojelun pitäisi keskittyä lajien säilyttämiseen ja niiden luontaisen elinympäristön varjelemiseen.”

    Hyvin suojelu on tähänkin saakka onnistunut. Suurpetojen määrä Suomessa on suurempi kuin kertaakaan teollisen yhteiskunnan aikana.

    ”On aika tarkastella suurpetojen suojelun ja hallinnan tapoja uudelleen huomioiden sekä luonnon monimuotoisuuden että suurpetojen ja ihmisten rinnakkaiselon tarpeet.”

    Muutoksen esittäjän velvollisuutena on esittää keinot muuttuneeseen tilanteeseen. Tyhjän päälle ei pidä heittäytyä. Mutta mitään konkretiaa ei toistaiseksi ole olemassa. Vain kevyttä jutustelua epärealistisista visioista, jossa kaikki pyörii luontoväen olettamien itsestäänselvyyksien varassa.

    ”Tulevaisuus voi olla yhteinen voitto kaikille osapuolille, kun keskitymme faktoihin, kestävään hallintaan ja yhteistyöhön.”

    Miten joku voi tuollaista esittää, kun tavoitteena ei ole yhteistyö, vaan vallan siirto itselle ja suurpedoista kärsivien tahojen ongelmien vähättely.

    Rukopiikki

    Se pitää nyt vain järjestää niin että metsästystä voi laillisesti jatkaa. Virkamiehet töihin.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 612)