- Tämä aihe sisältää 8 vastausta, 9 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, 11 kuukautta sitten toimesta.
-
ILMASTONMUUTOS JA METSÄTUHOT
28.1.2019 oli Vihreässä Langassa oli Luonnonvarakeskus Luken ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden laatima selvitys otsikon aiheesta: ”ilmastomuutos iskee suomalaismetsiin – mahtuvatko metsätuhojen ehkäisy ja monimuotoinen luonto Suomeen?”. Analyysin oli koonnut Samuli Heikkinen.
Analyysissä todetaan mm: ”SUOMEN METSÄT ovat tulevina vuosikymmeninä nykyistä suuremmassa vaarassa ilmastomuutoksen vuoksi. Suomen ilmastopaneelin maanantaina julkaistussa raportissa arvioidaan etenkin tuuli- ja tuholaistuhojen riskin kasvavan.”
”Metsien tuhoriskin kasvaminen johtuu ihmisen toiminnasta. Ilmakehän lämmittäminen päästöillä parantaa tuhohyönteisten selviytymismahdollisuuksia ja lisää tuulituhojen vaaraa. Kuusi- ja mäntymetsiä vaarantava juurikääpä taas leviää etenkin kesähakkuiden vuoksi.”
”Ihmisen pitäisi myös yrittää rajata metsiin kohdistuvia uhkia. Ilmastopaneelin raportissa paneuduttiin metsiin ennen kaikkea taloudellisena arvona ja hiilinieluna.”
”Ilmastopaneelin selvityksen mukaan kirjanpainaja-kuoriaisesta tulee Suomen metsiin pysyvä riesa. Se tarvitsee viime kesän tapaisia kuumia kesiä, ja niitä on luvassa.”
”Luken erikoistutkijan Heli Viirin mukaan yksi tapa vähentää tuholaisten ja tautien aiheuttamia tuhoja on nopeuttaa metsän kiertoa. Toisin sanoen, hakata metsä nykyistä aiemmin.”
”Toisaalta tutkimusten perusteella talousmetsien kannattaisi olla nykyistä monimuotoisempia tai ainakin monilajisempia. Yhtä ja samaa puulajia kasvavat puupellot ovat alttiita tuholaisille.”
– Meillä Suomessa jo vuosikymmeniä ollut käytäntö istuttaa avohakatut alat hirvituhojen pelossa kuuselle on ollut suuri virhe. Se lisää hyönteistuhoriskin lisäksi metsää tuulenkaadoille ja metsäpaloille. Myös juurikääpä leviää kuusikoiden kesähakkuissa, mikä puolestaan altistaa puita kirjanpainajatuhoille, kuten tuulenkaadotkin altistavat.
– Ko aiheesta oli Ylen Aamu-tv:ssä 28.1 klo 6.42 10 minuutin asiantuntijahaastattelu samasta aiheesta. Metsiemme tämänhetkisistä tuhoista pahimpina asiantuntijat pitivät hirvituhoja ja juurikäävän aiheuttamia tuhoja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään