Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutos ja maankäyttö

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 124)
  • Ilmastonmuutos ja maankäyttö

    Merkitty: 

    IPCC julkaisi eilen raportin, jonka mukaan 70 prosenttia maapallon maa-alasta on ihmisen käytössä, eli käytännössä melkein kaikki viljelykelpoinen ala. Maankäytöstä tulee neljännes kaikista ilmastonmuutosta nopeuttavista kasvihuonekaasupäästöistä. Helsingin Sanomien jutussa Ilmastopaneelin puheenjohtaja ekonomisti Markku Ollikainen esittää maankäyttöön liittyviä päästöjen vähennyskeinoja. Metsänhoidon asiantuntija Markku Remes kirjoittaa vieraskynäartikkelissa metsätalouden mahdollisuuksista ja huomauttaa, että soiden ennallistamisen kanssa pitää olla varovainen: se voi johtaa joissain tapauksissa päästöjen nousuun. Itse olisin positiivisen odottavalla kannalla: nykyhallitukselta on odotettavissa järkeviä esityksiä liittyen maankäyttöön. Yksi peltojen käyttöä ajava voima on maatalouden keskittyminen suurempiin yksiköihin: peltoa on toisaalla liikaa ja toisaalla liian vähän, joten peltojenkin raivaamiselle metsistä voi joissakin tapauksissa olla vielä tarvetta.

    Porkkanoita/hyviä kulutustapoja maankäytön päästöjen vähentämiseen tai hiilinielujen lisäämiseen olisivat esimerkiksi (korjattu versio):

    * Viljelystä poistuvien peltojen ja laitumien metsitystuki

    * Lannan biokaasutus ja kierrätys

    * Jatkuvan kasvatuksen lisääminen turvemaametsissä

    * Tuhkalannoitus turvemaametsissä

    * Lihantuotannon ja kulutuksen vähentäminen

  • Jätkä

    No juuri noin – sitolkka! Vähän sama kuin Jeessille maksettaisiin korvausta siitä, että hän ei kärsyttäisi märillä puilla Harjavallan AH niin puhtaaseen ilmaa pienhiukkasia, vaan käyttäisi hometalonsa lämmittämiseen sähköä!

    Apli

    En usko että mitään on enää tehtävissä jotta voidaan pysäyttää tai hillitä ilmastonmuutosta, on ns paskat housussa. 1. ihmiset ei halua laskea elintasoaan, 2. maapallon väkiluku kasvaa, 3 muovin käyttöä ei saada kuriin, 3 lämpenemisen kiihtyminen olisi pitänyt pysäyttää jo 30v sitten, 4 esim Brasiliassa on sellainen valta että sademetsien hakkuut ok. 5 lihankulutus kasvaa kun elintaso nousee varsinkin Aasiassa. Nyt sitten odotetaan että mitä tapahtuu, ja tulee tapahtumaan….

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Jep, siinäpä pääsyyt. Sitten näperrellään aivan tyhjänpäiväisten asioiden kimpussa, jonka tarkoitus on vain rahastaa yksittäistä henkilöä.

    nuori isäntä

    Tässä jo reilu puoli vuotta vanha kirjoitus, mutta äärettömän hyvä ja faktaan perustuva. Miten saamme tämän kaltaisia juttuja lehtiin ja ylipäätään jakoon valtaväestölle?

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005917064.html

    Eikö alan järjestöjän pitäisi nyt alkaa kampanjoida, kun IPCC raporttikin tuli julki. Siihän myös keinovalikoimassa sanotaa metsien kestävä käyttö.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä linkki, nuori isäntä! Tämä tarina on varmaan ollut täällä jo aiemminkin esillä, mutta erittäin hyvä katsaus ja kertaus on hyväksi. ”Ilmastonmuutoksen torjunnassa keskeistä on estää uuden hiilidioksidin pääsy ilmakehään, lisätä metsien pinta-alaa sekä korvata mahdollisimman paljon fossiilisten raaka-aineiden käyttöä, öljyä korvaavia puupohjaisia materiaaleja tutkiva VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin katsoo.”

    Jätkä

    Mistäpä sitä uutta hiilidioksidia valmistuisi? Sitä on aina ollut ja tulee aina olemaan se tietty määrä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No ei ole hiilidioksidin muodossa se fossiilinen hiili. ? Mutta totta toinen puoli: uutta ei valmisteta.

    Scientist Scientist

    A Jalkasen ehdotukset ovat hyviä ja toteutuskelpoisia. Suomessa kutenkaan peltomaa ei ole juurikaan lisääntynyt vaan jopa vähentynyt 1960-luvun alusta. Tähän on syynä mm. rakentaminen. Muutenkin Suomen vähäisestä metsäpinta-alan vähenemisestä (0,1%/vuosi) valta-osa johtuu rakentamisesta (tiet, asuinalueet jne). Varsinkin 1970-luvulla uistaakseni metsiettiin peltoja. Mm. isäni metsitti noin 2-3 hehtaaria samalla kuin luopui karjanpidosta ja jäi luopumiseläkkeellä.

    Vähän näissä turvemaiden muokkauskieltosuunnitelmissa yms mietityttää sellaisen viljelijän kohtalo, jolla on valtaosa maista turvemaita. Miten korvata hänelle katastrofaalinen tilanne. Tällaiset Ollikaisen puheet johtavat helposti perussuomalaisten entistä suurempaan vaalivoittoon.

    Jos oikein ymmärsin, niin Ollikainen vertasi myös 10 vuoden pellonraivauksen päästöjä 1 vuoden rekkaliikenteen päästöihin mikä on harhaanjohtavaa a liiottelee Suomen minimaalisen pellonraivauksen merkitystä.

    Rane2
    Visakallo Visakallo

    Minulle on nyt annettava ilmastotekopalkinto, sekä maksettava tilille sievoinen summa rahaa, kun jo 90-luvun alussa metsitin lähes kaikki peltoni.  Mistä virastosta voisin niitä kysellä?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 124)