Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutos ja maankäyttö

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 124)
  • Ilmastonmuutos ja maankäyttö

    Merkitty: 

    IPCC julkaisi eilen raportin, jonka mukaan 70 prosenttia maapallon maa-alasta on ihmisen käytössä, eli käytännössä melkein kaikki viljelykelpoinen ala. Maankäytöstä tulee neljännes kaikista ilmastonmuutosta nopeuttavista kasvihuonekaasupäästöistä. Helsingin Sanomien jutussa Ilmastopaneelin puheenjohtaja ekonomisti Markku Ollikainen esittää maankäyttöön liittyviä päästöjen vähennyskeinoja. Metsänhoidon asiantuntija Markku Remes kirjoittaa vieraskynäartikkelissa metsätalouden mahdollisuuksista ja huomauttaa, että soiden ennallistamisen kanssa pitää olla varovainen: se voi johtaa joissain tapauksissa päästöjen nousuun. Itse olisin positiivisen odottavalla kannalla: nykyhallitukselta on odotettavissa järkeviä esityksiä liittyen maankäyttöön. Yksi peltojen käyttöä ajava voima on maatalouden keskittyminen suurempiin yksiköihin: peltoa on toisaalla liikaa ja toisaalla liian vähän, joten peltojenkin raivaamiselle metsistä voi joissakin tapauksissa olla vielä tarvetta.

    Porkkanoita/hyviä kulutustapoja maankäytön päästöjen vähentämiseen tai hiilinielujen lisäämiseen olisivat esimerkiksi (korjattu versio):

    * Viljelystä poistuvien peltojen ja laitumien metsitystuki

    * Lannan biokaasutus ja kierrätys

    * Jatkuvan kasvatuksen lisääminen turvemaametsissä

    * Tuhkalannoitus turvemaametsissä

    * Lihantuotannon ja kulutuksen vähentäminen

  • Puuki

    ”Kasvihuonekaasujen vähentäminen onnistuu vain fossiilisia polttoaineita vähentämällä” (PT).

    Fosiilisen energian tuotantotapoja tuetaan edelleen kymmeniä kertoja suuremmalla rahamäärällä kuin uusiutuvia.   Syyllistämällä tavan ihmisiä erilaisilla väittämillä , saadaan oikeasti eniten lämpenemiseen  vaikuttavat asiat pidettyä paremmin ennallaan.

    Metsien käsittelyn muuttamisella  Suomessa suuntaan tai toiseen ei käytännössä mitään merkitystä.  Esim. Brasiliassa tehdään, luvatta tai luvan kanssa, vuodessa 30 000 00 ha avohakkuita, joita ei uudisteta eikä ne maat uudistu itsestään kuten Suomessa .

    Jotain kannattaa kuitenkin tehdä täälläkin, jotta ei ihan jäädä paitsioon ja menetetä hiilinielujen ohella taloudellisesti arvokkaita metsiä.  Metsien käsittelemättömyys aiheuttaa isoimmat päästöt metsäpalojen yleistymisen ja tuholaisten lisääntymisen johdosta . Niin on käynyt mm. Kanadassa ja Siperiassa.

    A.Jalkanen

    IPCC:ltä puuttuu perusymmärrys pelloista, ts. niiden hiilen- ja typensidontakapasiteetista, kirjoittaa luomuviljelijä.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/artikkeli-1.492543

    tamperelainen

    Ei luulisi Ollikaisen niin tietämätön olevan  peltojen hiilensidonnasta,mutta sitten tuo tieto pitää sijoittaa vihervasemmistolaiseen politikointiin

    A.Jalkanen

    Ei olekaan tietämätön, ei ilmastopaneeli eikä IPCC. Jutussa kuitenkin tuli ilmi asian suuruusluokka, eli perinteiselläkin maataloudella on mahdollisuuksia parantaa sekä hiili- että typpitasettaan. Ei kai yksivuotinenkaan kasvi hajoa heti, vaan siitä jää osia parantamaan maan orgaanista varantoa.

    nuori isäntä

    Taalas puhuu asiaa. Ongelma ei ole Suomen metsien käyttö.

    https://www.kauppalehti.fi/lehdistotiedotteet/audiomedia-oy-paasihteeri-petteri-taalas-globaalin-metsapolitiikan-suurin-haaste-on-pysayttaa-sademetsien-tuhoaminen/a88f0b34-65fb-3e48-97e8-7272c3aebb14

    Mediassa vieläkin tietyt tahot vertaavat suoraan Suomen metsien käyttöä maailman tilanteeseen. Katsokaa nyt vaikka mitä tapahtuu sademetsissä nyt ja miten Brasilian presidentti kannustaa jatkamaan metsien polttamista. Ei ole häpyä, kun aate ajaa faktojen ohi.

    Scientist

    Uutisten perusteella ei oikein saa selvää kuinka suuri osa Brasilian metsäpaloista on pellon raivausta ja kuinka suuri osa varsinaisia metsäpaloja. Myöskään päästöjen määrä ei helpolla selviä. No joka tapauksessa lienee melkoinen mm. verrattuna Suomen päästöihin.

    Amazonin kohdalla puhutaan usein maailman keuhkoista ja sen merkityksestä hapen tuotannolle (esim presidentti Macron äskettäin). Ensinnäkin vertaus ontuu siinä, että keuhkot kuluttavat happea eivätkä tuota sitä. Myöskään usein mediassa näkyvä väite, että  20% maailman hapesta syntysi Amazonasilla ei pidä paikkaansa. Oikea luku lienee 5-6% kuten aamulla TV:ssä todettiin ilmatieteen laitoksen tutkijan toimesta. Happi ei tule loppumaan vaikka silläkin voidaan pelotella.

    Palossa muodostuu hiilidioksidin ohella häkää, pienhiukkasia jne. Ne ovat vaarallisia lähinnä sammutustyöntekijöille ja paikallisille asukkaille. Ilmastoa pienhiukkaset enemmänkin viilentävät kuin lämmittävät, jos ole oikein ymmärtänyt.

    A.Jalkanen

    Brasilian Amazonin alueen ekologiaan ei metsäpalo kuulu samalla lailla kuin täällä meillä. Palo syntyy kai siellä useimmmiten niin että ensin tehdään kaupallisia metsänhakkuita, joiden yhteydessä tulee tiestö, ja sitten perässä tulevat maanviljelijät ja polttavat jäljelle jääneen puuston viljelymaaksi. Sen sijaan esimerkiksi Afrikassa savannit palavat vuosittain sademetsävyöhykkeen molemmin puolin. Näistä osa on luontaisia ja osa ihmisen aikaan saamia paloja.

    Palohistoriaa:

    https://earthobservatory.nasa.gov/images/145421/building-a-long-term-record-of-fire

    sitolkka

    Ongelma on tosiaan se, että metsää poltetaan Amazonilla laitumeksi ja viljelymaaksi. Metsä siis katoaa pysyvästi. Venäjän metsille palot ovat vain hyväksi. Palon jälkeen metsä kasvaa siellä takaisin ja paremmin mitä ennen paloa.

    A.Jalkanen

    Kuvan resoluutio kestää hieman suurentaakin, ja alkuperäiseen kuvaan menemällä pääsee suurentamaan enemmän.

    https://earthobservatory.nasa.gov/images/145498/uptick-in-amazon-fire-activity-in-2019

    Tolopainen

    On aivan käsittämätöntä esittää julkisuudessa, että Amazonin metsillä olisi jotain oleellista vaikutusta ilmakehän happipitoisuuteen, kyllä jo nykyisin teidämme, että maapallon keuhkot ovat kasviplankton.  Niistä vapautuu ilmakehään happea ja kuollessaan vajoaa merenpohjaan ja jää sinne lahoamattomana, kuten ovat jääneet öljy ja hiilikentät, joita nykyisin hyödynnetään.

    Öljynjalostajat keksivät hiilinielut,,että voisivat jatkaa entisiä bisneksiään. Metsillä ei sitä valtavaa hiilimäärää enää saada ilmakehästä pois. Hiiltä sitoutuu myös meriveteen ,johon sitä on mennytkin enemmän kuin mitä on jäänyt ilmakehään. Kasvillisuus säilyttää vain hiilitasapainon ilmakehässä, ei poista hiiltä kuin tilapäisesti.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 124)