Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Maamieskoulussa opettiin ennen että se kasvutekijä joka on minimissä rajoittaa kasvua, vaikka muita olisi ylenmäärin.

    Nyt kun tiedetään että minkä tahansa kasvutekijän lisääminen yleensä parantaa kasvua puilla, niin ilmeisesti suuri osa kasvutekijöistä on koko ajan sen optimin alapuolella, mutta ei kuitenkaan ihan minimissä.

    Lämmön vaihtelu vuosittain vaikuttaa luston paksuuteen samoin varjostavan puuston poisto, tosin silloin vähenee myös juuristokilpailukin. Ravinteitten lisääminen, yksittäinkin, parantaa kasvua. Hiilidioksiidin vaikutusta ei pysty niin selkeästi toteamaan, mutta peltokasveilla ainakin jopa kasvin oman varjostuksen aikaansaama hiilidioksiidin nousu tuntuu jo. Muistelen että metsästäkin olisi joku tutkimustulos että jossain kasvuvaiheessa  esim lehtipuiden varjostus nostaa alla olevan hiilidioksiidin tasoa ja parantaa kasvua. Hiilidioksiidi taso yleisesti ilmassa muuttuu ilmeisesti niin pienin askelin että sen vaikutusta puun kasvuun on vaikea määritellä, mutta ilman vaikutustahan sekään ei jää.

    lämpö ja valoisuus vaihtevat melko suurissa rajoissa ihan vuosittain, joten ei ole kovin helppoa määritellä edes sitä mihin suuntaan niiden keskiarvoinen muutos kulkee. Jos sitten on pystytty toteamaan joku hentoinen muutos johonkin suuntaan, niin sitten tehdään se moka että oletetaan muutoksen jatkuvan samansuuntaisena tulevinakin vuosina. Ilmasto on todella niin kaoottinen systeemi, ettei sen historiasta pystytä päättelemään mitään tulevaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puuki

    Mikä lienee sitten optimi co2:n määrä metsänkasvulle ?  Aika pieni määrä ilman kaasuista on hiilidioksidia (~ 390 ppm), joten voisi olettaa  sen lisääntymisen vaikuttavan kasvua parantavasti vielä paljonkin yli  nykyisen määrän.

    Mutta vaikea on ennustaa metsänkasvun muutuminenkin muuten kuin jälkeen päin mittauksilla. Liian paljon on liikkuvia osia yhtälössä.  Jos kasvu lisääntyykin , niin sitten voi tulla lisääntyvät luonnontuhot rajoittamaan kokonaiskasvua.

    Myös pienilmasto vaikuttaa metsikön kasvuun muiden muuttujien lisäksi. Harvennus lisää varsinkin kuusikossa kasvukauden keskilämpötilaa ja lisää haihtumista.

     

     

     

     

     

    Gla Gla

    Mitä Taneli ja Hemputtaja vastaavat 12.2.17 klo 7:21 esittämääni kysymykseen?

    Tolopainen Tolopainen

    Joku suuri ajattelija pohti hiilidioksidin lisääntymisen vaikutuksia ihmiseen ja tuli siihen tulokseen, että iso nokkaiset selviytyvät parhaiten lopunajoista. Kun happimäärä ilmassa pienenee heillä on kyky siltaa ilmasta parhaiten happimolekyylejä. Onhan tuon nokkavarren pituuden väitetty korreloivan jonkin muunkin kokoa. Menkääs peilin eteen tutkimaan kuulutteko mahdollisesti lajimme viimeisiin edustajiin.

    hemputtaja

    Tekstiä/kysymystä Gla:ta: ”Mitä Taneli ja Hemputtaja vastaavat 12.2.17 klo 7:21 esittämääni kysymykseen?” Saa nähdä mahtuuko vastailu.

    Tanelista en tiedä, mutta vastaan Kanada, eiku, en hyväksy kuin osittain.

    Gla: ”Ok, ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ei voi aukottomasti todistaa, eikä viimeisten vuosikymmenien kehitys ole tae seuraavan viiden vuoden kehityksestä. Tiedehän edustaa vain parasta mahdollista saatavilla oleva tietoa ja korjaa itseään sitä mukaa, kuin tietoa tulee lisää.”

    Ihan oikein muuten, mutta ilmastonmuutoksen kannattajat perustavat väitteensä mahtavaan konsensukseen. Sillä ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa.

    Gla: ”Se kuitenkin on fakta, että ihminen on viimeisen sadan vuoden aikana käyttänyt kestämättömällä tavalla fossiilisia raaka-aineita.”

    Mistä tämä fakta on peräisin eli ”kestämättömällä tavalla”. Äkikseltään yhtä hyvä fakta on sanoa luonnon varastoineen hiilidioksidia kestämättömiä määriä pois luonnon kierrosta.

    Gla: ”Sen sijaan voimme ymmärtää, että co2-päästöjä pitää leikata rajusti ja nopeasti vähentämällä fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Samalla oletettu ihmisen vaikutus oletettuun ilmastonmuutokseen vähenee.

    Jyhkeä päämäärä, mutta se kannattaa kertoa myös intialaisille ja kiinalaisille. Perussyy on liikakansoitus. Saastuminen on ongelma, mutta CO2 ei välttämättä ole suurin syyllinen. Hiilidioksidin suhteen ei kuitenkaan ole kiirettä. Luonto tarvitsee sitä.

     

    Metsuri motokuski

    Vieläkö joku haluaa kiistää ettei ilmastonmuutos ole käynnissä ja vielä lämpimämpään suuntaan. On ihan hyvä tutustua napajäätiköiden tilanteeseen ja lähinnä jäättömän ajan pituuteen. Sillähän ne seuraukset ensimmäisenä näkyvät.

    hemputtaja

    Tuohon edelliseen (15.2.2017, 11:04) liittyen. Tämän vuoden puolella, joku Oululainen tutkijaporukka julkaisi tulokset, joiden mukaan aurinko on pääsyyllinen lämpenemiseen. Valitettavasti en muista enää tuota lähdettä.

    Heidän työnsä oli myös tiedettä – tietääkseni – ja ihme kyllä, se sai mainintoja tiedotusvälineissäkin, vaikka ei ole ihan konsensus ”tiedettä”. Yleensä nuo poikkeavat tulokset on työnnetty hiljaa marginaaliin.

     

    hemputtaja

    Eipä tämä ilmastonmuutoksesta jauhaminen ole kovin hetelmällistä, mutta sopinee tähän ketjuun toisenkinlainen maailmanlopun kauhistelu.

    Oli pikku uutinen (en tietenkään muista missä) oikein syvän meren eliöistä. Olivat pyydystelleet tutkijat niitä ja selvitelleet mitä niille kuului. Väittivät kauhistuneensa kun niistä löytyi reippaasti ympristömyrkkyjä.

    Toinen mukavuus on tämä muovijäte vesissä. Sitä taisi joku jo löytää Suomen järvistäkin. Löytyy myös usein merenelävien sisuksista.

    Herääkin kysymys kumpiko oikein on elämälle vaarallisempi ”kauhistuttavan hirmuinen” ilmaston muutos vai muoviroskat ja ympäristömyrkyt.

     

    Jätkä

    Ilmastohan muuttuu joka tapauksessa ja lämmintä jaksoa seuraa jääkausi. Mutta me emme niitä pysty välttämään.

    Sensijaan voisimme toimia niin, että emme tuhoaisi elinympäristöämme tulevilta sukupolvilta saastuttamalla ja myrkyttämällä joka paikkaa.

    Jos ilmasto lämpiää niin, että täällä ei voi asua, niin muutamme muualle asumaan ja elämään. Jos jääkausi tulee, muutamme sen edestä muualle. Ei se ole sen kummallisempaa. Ei kai kukaan edes kuvittele elävänsä tuhansia vuosia, jolloin joutuisi muuttamaan monta kertaa.

    Lähinnä luontoa meidän pitäisi olla turmelematta, koska esim meret eivät puhdistu sillä, että kalat syövät muovit ja saasteet pois.

    Gla Gla

    Hemputtaja: ”Mistä tämä fakta on peräisin eli ”kestämättömällä tavalla”. Äkikseltään yhtä hyvä fakta on sanoa luonnon varastoineen hiilidioksidia kestämättömiä määriä pois luonnon kierrosta.”

    Luonto ei tee mitään kestämättömällä tavalla. Silloin kun ihminen käyttää luonnonvaroja enemmän kuin niitä syntyy, kyse on kestämättömästä toiminnasta. 100 vuotta voi tuntua pitkältä ajalta, mutta jopa ihmisen historiassa se on kovin lyhyt aika.

    Hemputtaja: ”Jyhkeä päämäärä, mutta se kannattaa kertoa myös intialaisille ja kiinalaisille. Perussyy on liikakansoitus. Saastuminen on ongelma, mutta CO2 ei välttämättä ole suurin syyllinen. Hiilidioksidin suhteen ei kuitenkaan ole kiirettä. Luonto tarvitsee sitä.”

    Tietenkään asia ei koske vain meitä. Toisaalta asiaa ei voi sivuuttaa siksi, että kiinalaiset ja intialaisetkin ovat osa ongelmaa.

    Liikakansoitus ei anna aihetta väheksyä uusiutumattomien luonnonvarojen käytön merkitystä. Päinvastoin, kun kuormitusta tulee liikakansoituksen kauttakin, se korostaa tarvetta ratkaista uusiutumattomien raaka-aineiden käyttöön liittyvät ongelmat.

    Hemputtaja: ”Tämän vuoden puolella, joku Oululainen tutkijaporukka julkaisi tulokset, joiden mukaan aurinko on pääsyyllinen lämpenemiseen. Valitettavasti en muista enää tuota lähdettä.

    Heidän työnsä oli myös tiedettä – tietääkseni – ja ihme kyllä, se sai mainintoja tiedotusvälineissäkin, vaikka ei ole ihan konsensus ”tiedettä”.”

    Joku oululainen tutkijaporukka… en muista… tietääkseni. Näillä näytöillä on hyvä kiistää vallitseva mielipide.

     

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 620)