Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hemputtaja kirjoittaa asiaa. Hiilidioksidin lisäyksen lisäksi lienee myös kasvukauden lämpösummakertymä noussut meillä selvästi. Ilmastoon sopeutumista edistää meillä puiden tuulipölytteisyys, mikä aiheuttaa aina muualta tuodun ja paikalle sopeutuneen geeniaineksen sekoittumista. Siemenen siirto on meillä tarkasti säädeltyä, eli liian suuret siirrot on sitä kautta eliminoitu.

    Puuki

    ”Tuota tuota. En menisi vannomaan ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi. Joku tuolla edellä epäili typpeä, mutta veikkaan hiilidioksidia (CO2). Sitähän sitä lisällään kasvihuoneisiin ja muistaakseni avomaallekin kaupataan ratkaisuja.”

    Hiilidioksidi lisää kasvua . Luke:n tutkimuksen tekijän (Henttosen) mukaan pääosin ko. kasvunlisäys johtuisi kuitenkin lämpenemisestä. Se ei käy ilmi, miten päätynyt siihen. Typestä ei ainakaan johdu, koska sen laskeuma ei ole sanottavasti muuttunut.

    Itse veikkaisin, että hiilidioksidin lisäys on niin marginaalista, että se ei vielä selitä kasvunlisäystä tarpeeksi.

    Puuki

    Kuusella siirtoja voi tehdä etelästä pohjoiseen päin ~ 200 lämpösumma ast. verran. Pohjois-Suomessa etelään päin siirtoja ei suositella ainakaan männyllä.

    Ruotsista tuotiin kuusen taimia ainakin Väli-Suomen istutuksiin muutamia vuosia sitten. Hyvin näyttävät kasvavan.  Hallan vioituksiin vaikuttaa alkuperää  paljon enemmän kasvupaikan olosuhteet ainakin kuusen osalta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Taimien tuonnin lopettamista muuten suositeltiin tuolla seminaarissa tuholaisriskin vuoksi. Ulkomaillakin kasvatettujen tainten siemenalkuperä lienee useimmiten kotimainen (?).

    Pete

    Hallan osalta etelämpää siirretty kuusen siemen voi olla pieni etu. Kasvukauden alussa eteläisen alkuperän kasvuunlähtö on hiukan paikallista siementä hitaampaa. Toisaalta kasvukauden lopussa eteläinen alkuperä jatkaa kasvuaan hieman pitempään. Ilmeisesti tästä johtuu eteläisen alkuperän parempi kasvu. Viljelykuusissa näkyy jonkinverran jälkiversontaa, ”lammaskasvuksikin” täällä kutsuttua. Ilmiö näyttää voimakkaimmalta kun taimikko on vakiintunut ja pituuskasvu ylipäätään parhaassa vaiheessa. Syksystä riippuen jälkiverson talveentuminen ei  aina onnistu ja lopputulos näyttää siltä, että puu saa useamman latvan tai ainakin poikaoksan. Näitä sitten joku täälläkin kirjoittava on kiireesti pyrkinyt korjaamaan leikkaamalla. jos malttaa odottaa jonkun vuoden niin valtaosalla kuusista on kuitenkin vain yksi latva ihan ilman leikkelyäkin.

    Timppa

    Vähän perspektiiviä pitemmältä ajalta.  Silminnäkijähavaintoja sääilmiöistä vuodelta 1867.  Kirjoittanut vaimoni isoäidin isä:

    ”Vuonna 1867 matkustin lopulla toukokuuta Mustialasta (kertoja oli opiskellut Mustialassa agronomiksi) Sippolaan.  Luminietokset seisoivat korkeammalla aitain harjoja kuin talvisydännä.  Sitten kesäkuun alussa matkustin Sysmän kautta Jyväskylään ja Saarijärvelle (kertoja oli syntynyt Saarijärven Mahlussa).  Matkallani kuljin 5 p. sanottua kuuta Kärkisten salmen poikki Korpilahdelle sillä tavoin, että venhettä vedettiin jäälauttain yli ja Päijänteen selkä oli aivan jäässä, että hevosella saattoi ajaa.

    Sitten tuli tavattoman lämmin, niin että juhannuksena oli kuitenkin jokseenkin täysi lehti puissa vaikka samana päivänä sentään nähtiin luntakin vuorten pohjoisilla rinteillä.  Viljat kasvoivat sitten hyvästi.

    20. p. elokuuta oli päivä hyvin helteinen, mutta illan puolella muuttui äkisti kylmäksi ja ollessani Uuraisten kirkolla yötä olivat seuraavana aamuna lammikot jäässä.  Niin ankara oli kylmyys. Siinä meni ei ainoastaan suvitouvot vaan kaikki rukiitkin.  Jälemmin tuli vielä samanlaisia öitä ja vei loputkin viljat.  Siitä alkoi kauhea nälkäkausi, jonka vertaista ei Suomen historia montaa tiedä.  Seuraavana vuonna kuoli 137 720 henkeä, joista ilmoitusten mukaan varsinaiseen nälkään 2 350 henkeä.  Seuraava talvi oli runsasluminen ja kovilla pakkasilla, joka vielä suuressa määrin lisäsi nälän kuormaa.”

    Tällä koettelemuksella on vaikutusta laajalti myös metsätalouteen.  Snellman oli ollut siinä käsityksessä, että viljanviljelyksessä on Suomen tulevaisuus ja että metsät pitäisi hävittää.  Hänen mielestään: ”Siellä missä metsä vallitsi, siellä vallitsi myös kurjuus, tietämättömyys ja raakuus..”  Katovuosien jälkeen nähtiin maanviljelyksen haavoittuvuus.  Taisi Snellmankin muuttaa mielensä.

    Eivät nuo tapahtumat ole tosiaankaan kovin kaukaisia.  isoisäni syntyi vuonna 1875.

     

    Visakallo Visakallo

    Jos aihe on ilmastonmuutos, hiilidioksidipäästöt ja sähkönkulutus, me tällä hetkelläkin tietokoneitta käyttävät olemme syyllisimpiä. Edes etsimällä ei tahdo löytää selkeätä kokonaiskuvaa siitä, kuinka paljon palvelinkeskukset lisääntyvät Suomessa ja maailmalla, mutta se luku on joka tapauksessa tähtitieteellinen. Kaikilla muilla elämänaloilla saavutettu energiansäästö hukkuu kokonaan lähes hallitsemattomasti kasvavien pilvipalveluiden ylläpitoon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oman henkilökohtaisen ilmastokuormamme suurimmat erät todennäköisesti kehkeytyvät liikenteestä, asunnon lämmitysenergiasta ja ruuantuotannosta.

    jees h-valta

    Ja kaikkea tuota tarvitaan.

    JK

    Puuki: ”Itse veikkaisin, että hiilidioksidin lisäys on niin marginaalista, että se ei vielä selitä kasvunlisäystä tarpeeksi”

    Kyllä ainakin maailman mittakaavassa hiilidioksidipitoisuuden lisääntyminen on aiheuttanut sen, että maapallo vihertyy kovaa vauhtia, ja kasvillisuuden peittämä alue on lisääntynyt miljoonien neliökilometrien alalla viimeisen 30 vuoden aikana. Tästä ilmestyi kansainvälisen tutkimusryhmän raportti viime vuoden puolella, joka perustui satelliittimittauksista kerättyyn dataan.  Tosiasiahan on että esim. Saharan alue vihertyy jatkuvasti, ei aavikoidu niin kuin pelotellaan. Kyllä se lisääntynyt metsänkasvukin johtuu todennäköisesti enemmän hiilidioksidipitoisuuden noususta. Ilmastohan ei paljoakaan ole vielä lämmennyt.

     

     

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 620)