Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • sitolkka

    Ihmeellistä, että joidenkin mielestä metsän saa aikaan vain kalleimman mukaan istuttamalla.

    Gla Gla

    Käsittääkseni sekametsästä on mitattu yhden puulajin metsään verrattuna kilpailukykyisiä kasvuja m3/ha. Tietenkään 100% varma en ole mihin tämä perustuu, koska tutkimusta aiheesta ei minulla käsissäni ole. Riittävän varma kuitenkin muodostaakseni asiasta mielipiteen. Metsässä kulkiessaan asiaa on vaikea todentaa, koska sekametsä on usein hoitamattomuuden peruja, kun taas yhden puulajin metsä on hoidettu. Jos noita erehtyy vertaamaan, ei verrata metsätyyppejä, vaan hoidon merkitystä. Suorittava porrashan on iloksemme usein laittanut palstalle kuvia, jossa valtaan päässeet koivut ovat pilanneet viereisen kuusen tukkiosuuden.

    Itse olen vakuuttunut siitä, että sekametsä on viisas valinta. Toki yhden puulajin metsä kasvaa hyvin ainakin yhden, ehkä kaksikin sukupolvea. Elinvoimaisuus ja vastustuskyky perustuu kuitenkin maaperän mikrobien ja muiden pieneliöiden toimintaan. Varsinkaan kuusikon kasvattaminen sukupolvesta toiseen ei ole eduksi maaperän monimuotoisuudelle. Luonto ei turhaan ole systeemiään sellaiseksi kehittänyt, millaiseksi se evoluution seurauksena on muodostunut, eikä ihminen ole luontoa viisaampi pohtiessaan metsän elinvoimaisuutta.

    Samaa mieltä Peten kanssa olen ilmastonmuutokseen varautumisesta eli hyvässä asennossa oleva metsä on hyvä keino. Harvennusten määrä kannattaa pitää pienenä ja päätehakkuut ajoissa. Ainoa ero taitaa olla suhtautuminen puulajien osuuksiin. Ja jottei kukaan pääse kaivamaan kommentistani epäloogisuuksia, karussa kasvupaikassa ei mielestäni kannata männyn lisäksi muita puulajeja yrittää kasvattaa poislukien satunnainen sekapuusto. Eli kasvupaikalle sopivia lajeja, niinhän luontokin asian on ajatellut.

     

    Visakallo Visakallo

    Koska metsän kiertoaika on kohtalaisen pitkä, on metsään liittyville hokemillekin käynyt samoin. Sekametsän paremmuushokeman lisäksi tuli tämä kuusikon harventaminen vain kerran tai ei jopa ollenkaan. Olisi mielenkiintoista tietää, mihin tämä hokema perustuu, vai eikö mihinkään? Käytännön kokemukset kun eivät ole tätä tukeneet. Jos saan esittää arvauksen, hokema perustuu aikaan, kun teollisuus halusi kuusikoiden päätehakkuistakin mahdollisimman paljon tukin sijasta kuusikuitua.

    Tolopainen Tolopainen

    Mikäs hokema, se on jos tuloksena on parempi taloudellinen tulos, kun kuusikko istutaan tiheyteen 1000 tainta hehtaari ja niistä osa kupsahtaa tai poistetaan raivaussahalla ja päätehakkuussa korjataan sato hyvällä hinnalla. Harvennushakkuut ei juuri mitään tuloa anna, että kuituppuuhakkuuta varten ei kannata ylimääräisiä taimia ostaa eikä mätästää, tähän on tultu kun kuidunhinta on jatkuvassa laskussa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aarre-lehden juttuun oli haastateltu professori Jarkko Hantulaa Lukesta. Kuten tiedetään, juurikääpä voi säilyä maassa vuosikymmeniä, vaikka kannot poistettaisiin. Jos perustetaan sekapuusto, joku puulaji voi menestyä ja vältytään uudelleen metsittämisen kustannuksilta. Hantula mainitsee että sekapuusto voi vähentää kuusentaimien juuriyhteyksiä saastuneiden kantojen kanssa. Yhden harvennuksen taktiikka paitsi vähentää uusia tartuntoja terveissä kuusikoissa (uusia kantoja on harvemmin tarjolla), niin jos metsikkö on jo saanut tartunnan, juuriyhteyksiä on vähemmän ja kiertoaikaa voidaan lyhentää, kun taimikko perustetaan harvempana ja se järeytyy nopeammin.

    Juurikääpä on niin paha vitsaus, että kääpäalueilla eli käytännössä koko Etelä-Suomessa pitäisi asettaa sen torjunta etusijalle eikä hirvitalous. ??? Männynjuurikääpä on vielä pahempi kuin kuusen tauti, kun niille karummille kasvupaikoille ei sitten tartunnan tultua ole enää sekapuulajeja mihin vaihtaa.

     

    mehtäukko

    Pitääkö sitkeä huhu jo viime kesältä paikkansa,että Ruotsi olisi jättämässä jostain syystä??kantokäsittelyt pois ?!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mistä löysit huhun?

    Timppa

    Sen verran tutkittua tietoa olen löytänyt, että mänty-kuusisekametsässä kuuset kasvavat paremmin kuin puhtaassa kuusikossa.  Luonnollista on, että tällaisessa metsässä on enemmän valoa ja maan pinta lämpimämpi kuin puhtaassa kuusikossa.   Männyn ja kuusen juuretkin ovat eri syvyyksissä.

    Miten lehtipuusekoitus vaikuttaa taitaa olla vaikeampi tapaus.  Lehtipuuthan haihduttavat enemmän, minkä luulisi haittaavan havupuiden kasvua.  Esimerkiksi varhaisperkauksessa näkee joskus miten kuuset innostuvat kasvuun, kun lehtipuuvesakko poistetaan.   Onko karikkeella sitten jotain positiivista vaikutusta?  Toisaalta havupuut ovat sopeutuneet happamaan ympäristöön, joten happamuuden vähenemisestä ei taida olla suurta hyötyä.

    hemputtaja

    Näyttävät sekametsät kiinnostavan. Vahvistan Timpan kertoman – tutkittu on, eikä taida olla mikään huono vaihtoehto.

    Yksi tutkijoista taisi olla Kari Mielikäinen.

    Tolopainen Tolopainen

    Miten on mahdollista tehdä kuusista ja männyistä hyvin kasvava sekametsä, kun puut vaativat erilaisen kasvupaikan. Metsässä voi olla noita puita, mutta ne ovat yleensä eri kasvupaikoilla, vaikka suhteellisen lähellä ovatkin. Kyllä mänty tietenkin kasvaa hyvin rehevässä maassa ja tekee paksuja komeita oksia, menee sitten kuitupuuksi suurin osa rungosta päätehakkuussa.

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 620)