Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • Rane2

    Kaupin ja Lundmarkin kirjoitus on niin hyvä että on vaatinut uskallusta julkaista se.Totuuden puhujilla ei yleensä ole ystäviä,ainakaan yliopistopiireissä.

    Reima Ranta

    Pitää muistaa, että metsänhoitoon panostetaan VAIN, jos se on kannattavaa. Talous on mitä on ja se tulee määräämään sen, kuinka paljon puuntuotantoon panostetaan.

    Kulut ovat pitkään nousseet tuottoja nopeammin, eikä muutosta ole näköpiirissä. Tuet tulevat poistumaan, kiinteistövero uhkaa jne. Se tarkoittaa ilman muuta entistäkin varovaisempia investointeja metsänhoitoon.

    Ymmärrän palveluntuottajien huolen työpaikoistaan. Palveluntuottajana olisin metsänomistajaakin enemmän huolissani tulevaisuudesta. Se minusta näkyy näistäkin kirjoituksista. Toisen takapuolella tietysti jokainen istuisi tuleen.

    Rane2

    Reima unohti tulevaisuusskenaariostaan mahdollisen komeetan törmäyksen sekä Yellowstonen tulivuoren purkautumisen jotka jo yksistään ovat riittävä peruste siirtyä jatkuvaan kasvatukseen.

    Gla Gla

    Reima on periaatteessa oikeassa, mutta tällä hetkellä vaihtoehtoja tarkasteltaessa väitän ainakin etelän rehevämmillä paikoilla parhaimman taloudellisen tuloksen saatavan systemaattisella panostuksella perinteiseen metsänhoitoon. Keskustelu on tietysti vaikeaa ilman täsmällisiä esimerkkejä, mutta itse pidän todennäköisempänä sitä, että panostuksia vähennettäessä alkaa ns. hoitorästien negatiiviset vaikutukset jyrätä teoreettiset säästöjen kannattavuutta parantavat vaikutukset. Teoriassahan aika ja korko saa surkeankin metsän ilman investointeja kannattavaksi, mutta käytännössä tuollainen vaatii kohtuuttomasti työtä ja silti tuloksena on huono leimikko. Kävin hiljattain katsomassa myytävää rästikohdetta. En tehnyt tarjousta, koska arvotin sen 2,5% korolla negatiiviseksi. Aika ja rahat olisi mennyt heinikon kanssa taisteluun, kun muutaman vuoden takaiseen osittain uudistamattomaan, kosteaan ja  useita kymmeniä säästöpuuhaapoja sisältävään aukkoon ei ollut edes vesakkoa kasvanut. Rajanaapurina olisin saattanut kiinnostua, mutta nyt erillinen 9 hehtaaria olisi ollut pelkkä rasite huolimatta mt-omt kasvupaikkatyypistä 1300 lämpöastesummalla.

    Reima Ranta

    Niinpä Gla, tuotto-odotuksen uudistamisinvestoinnille ovat Suomessakin hyvin erilaiset. Jos uudistamisinvestoinnille saa muualta vastaavalla riskillä saman tai paremman tuoton, taloudellisinta olisi antaa luonnon hoitaa, olkoon uudistumisen tulos sitten mikä hyvänsä. Joka ei sitä myönnä, ei halua nähdä totuutta. Yleensä luonnostaan syntyy monen puulajin, enemmän tai vähemmän eri-ikäinen metsä.

    Mitäs teoreettisia säästöjä ne ovat, jos uudistamisinvestointi säästyy luonnon hoitaessa uudistumisen. Ne ovat varmoja säästöjä. Teoreettisia ja epävarmoja ovat tulevaisuuden tuotot.

    Jos taas tekee kalliin uudistusinvestoinnin, sitoutuu myös hoitamaan taimikon ja nuoren metsän ajallaan. Älyttömintä on tehdä kallis uudistusinvestointi ja jättää se sitten hoitamatta.

    Mitä enemmän maata muokataan sen enemmän yleensä syntyy raivattavaa.Itsellänikin huomattavasti suurempi ongelma on se, että puustoa on aivan liikaa eikä liian vähän.

    Timppa

    ”Mitäs teoreettisia säästöjä ne ovat, jos uudistamisinvestointi säästyy luonnon hoitaessa uudistumisen. Ne ovat varmoja säästöjä. Teoreettisia ja epävarmoja ovat tulevaisuuden tuotot”

    Kerropa Reima millaisissa olosuhteissa luonto hoitaa uudistuksen jollakin säädyllisellä tavalla.  Toki kaikki metsät uudistuvat aikanaan, mutta euroja saa odotella vuosikymmeniä ellei satoja.  Kuluja kuitenkin kertyy jokaiselle miltei vuosittain.

    Ei kiirettä.

    Metsätalouden sopeutuminen ilmastonmuutokseen?.Viime vuonna kasvukausi alko toukokuun alussa koillismaalla ja nyt vuosi mennyt. Tänä päivänä ei ole vielä tietoakaan kasvukauden alkamisesta.On siinä sopeutumista jotka ovat ilmaston armoilla,elikkä kasveille.Tutkijat taas istuu lämpimässä pirtissä ja yrittää”sopeutua”omaan rooliinsa.Luontoa vaan on erittäin vaikea neuvoa,olipa sitte kirjaviisas tahi muuten toistaan vilkkaampi.

    Gla Gla

    RR: ”Jos uudistamisinvestoinnille saa muualta vastaavalla riskillä saman tai paremman tuoton, taloudellisinta olisi antaa luonnon hoitaa, olkoon uudistumisen tulos sitten mikä hyvänsä. Joka ei sitä myönnä, ei halua nähdä totuutta.”

    Kukaan tuskin tuota kiistää. Harrastat kuitenkin teoreettista jossittelua. Mikä on muualta saatu vastaavan riskin kohde ja miten sitä voi verrata kuvioittaiseen metsän käsittelyyn? Jos muualta saa paremmin rahaa, eikö silloin kannata myydä metsät sen sijaan, että jättää ne hoitamatta?

    RR: ”Yleensä luonnostaan syntyy monen puulajin, enemmän tai vähemmän eri-ikäinen metsä.”

    Tavoitteena on kuitenkin saada aikaan ostajia kiinnostavaa talousmetsää.

    RR: ”Mitäs teoreettisia säästöjä ne ovat, jos uudistamisinvestointi säästyy luonnon hoitaessa uudistumisen. Ne ovat varmoja säästöjä. Teoreettisia ja epävarmoja ovat tulevaisuuden tuotot.”

    Oletin, että tuottoja käsitellään käsi kädessä kulujen kanssa. Työnantajani edellisen johtajan aikana luotiin suunnitelma, miten säästämällä saadaan firma kannattavaksi. Ei saatu. Tuli uusi päällikkö, joka investoi toimintaan ja nyt on luvut kunnossa. Näivettymispolitiikkaan en minä metsässänikään usko. En myöskään usko siihen, ettei investoinnilla olisi vaikutusta tulevaisuudessa aiheutuviin kuluihin. Uudistamisvaiheessa tehty säästö voi hyvinkin aiheuttaa myöhemmin työlääpää hoitoa. Esim. erään kuvion uusintaviljelyssä jätin osan muokkaamatta ja istuttamatta, koska alalla oli luontaista taimea. Kuitenkin tuon pitäminen heinikosta vapaana on ollut paljon työläämpää kuin muokatun osan.

     

    Metsäpolku

    Selvästikin tarvitaan enemmän kansankielellä kerrottua tietoa siitä, mihin nykyaikainen  sään ja ilmaston ennustaminen perustuu. Sään ennustaminen  on vaikuttavaa matematiikkaa ja fysiikkaa, supertietokoneita ja teknisiä apuneuvoja. Se, että maallikko ei pysty ymmärtämään, miten voidaan ennustaa sadan vuoden päähän, ei ole todiste siitä,  että siihen ei pystyttäisi. Käytetäänhän  lääkkeitäkin tietämättä tarkalleen, miten paljon ne elimistössä oikein vaikuttavat, eikä ainakaan jatkuvasti epäillä lääketeollisuuden suurta bluffia…  Säätieteilijät ovat ryhmä, joka todella pystyy ennustamaan tulevaisuutta -ainakin, jos verrataan heitä esim taloussyklien tai vaalitulosten ennustajiin. Ne tulokset ovat useinkin arvauksen tasoa, noin 50%.  Kuka esim. tiesi viimesyksynä nykyisen BKT:n kasvuprosentin?

    Rane2

    80-90-luvuilla tieteellinen totuus oli että happosateet tappavat kaikki metsät.Mm.Satu Huttunen ja Erkki Lähde toimivat tämän totuuden sanansaattajina.Kukaan ei tätä edes epäillyt.Tämä johti rikki-yms. päästöjen vähentämiseen joka oli hyvä asia,mutta myöhemmin selvisi että suurin osa Suomen ja muidenkin maiden metsissä ilmenneistä oireista johtui poikkeuksellisista sääoloista.

    Virheellisistä tutkimuksista seurasi oikeita toimenpiteitä.

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 620)