Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • hemputtaja

    Gla kirjoittaa mm: ”Tämän hetken ilmaston muuttumisessa erona historiassa tapahtuviin muutoksiin on muutoksen nopeus, johon ei verrokkia historiasta löydy. Ihan kuten talousmetsän kehityksessä vs. jääkauden jälkeinen metsittyminenkin.”

    Mitenkähän tuon nopeuden kanssa oikein on. Onhan tuo ilmasto nykinyt aina suuntaan tai toiseen. Esim. ns. pikkujääkausi taisi tulla aika äkkiä ja 30 luvulla oli kuulemma aika lämmintä.

    Pikkujääkaudesta alkaen on hiljakseen lämminnyt. Palaillaan Rooman vallan aikana vallinneisiin lämpöihin, jos olen oikein ymmärtänyt.

     

    r.ritva r.ritva

    10.2.17 MT.-LEHDESSÄ.Toivasen ns.pilapiirros.Teksti alkaa..eettisistä syistä….

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Hemputtajan kanssa samaa mieltä. Ilmastossa ei ole tapahtunut mitään kovin damaattista. Kaikki mahtuu ihan entisten vaihtelujen raameihin.

    Se mikä on tärkeintä tässä asiassa. Tiede ei ole tiettävästi löytänyt mitään säännönmukaista näissä aiemmissa ilmastonmuutoksissa. Ei ole ollut kahta samanlaista jaksoa.

    Ei siis voida minkään jaksollisuuden perusteella sanoa että nyt tapahtuu näin ja näin. Kaikki ”tietokonemallinnukset” mihin aina vedotaan, perustuvat johonkin olettamaan muutoksesta. Olettaman tekijä saa tietysti mallinnoksestaan olettamiaan tuloksia.

    Hyvänä esimerkkinä siitä kuinka totaalisesti pieleen nämä mallinnokset voivat mennä on se muinainen metsäkadon ennustus. Suomesta piti olla 1995 kaikki havupuut kuolleita. Jälkeenpäin ei ole pystytty osoittamaan Suomen havupuilla edes minkäänlaista kasvun notkahdusta noihin aikoihin. Tätäkin hommaa markkinoitiin nimenomaan tieteellisenä totuutena.

    Tosiasia on etteivät tieteen tekijät ole sammakkoprofessoreita kummempia ennustajia tällä hetkellä kolmen kuukauden sääennusteissakaan. Miten sitten voisivat olla vuosien ja vuosikymmenien päähän ulottuvissa ilmastoennusteissa ”tieteen tekijät” parempia arvaajia kuin tavalliset tallaajat. Kun tarpeeksi monta ennustetta on, niin pakko on jonkun osua suurin piirtein oikeaankin, kenen ennuste se sitten sattuu olemaankin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Rane2

    Ei tarvitse palata Rooman vallan aikoihin.800-1400 jkr vallitsi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ns.keskiajan lämmin kausi.Silloin viikingit asuttivat Islannin ja Grönlannin.Vihreä maa sai nimensä siellä vallinneiden olosuhteiden mukaan ja siellä pystyttiin hyvin harjoittamaan maanviljelystä.

    Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä että tämä lämpöilmiö myös aiheutti Maya-kulttuurin tuhonneen kuivuuden.

    Visakallo Visakallo

    Olen oikein tyytyväinen tämän talven ilmastoon. Täällä eteläisessä Suomessa on niin vähän lunta metsässä, että raivauskelit eivät tästä paremmaksi voi enää tulla. Nyt kun ojat ovat vielä jäässä, homma on yhtä juhlaa!

    jees h-valta

    Visakallon linjoilla. Juuri tuota on tullut tehtyä että ojajäitä hyödyntäen käynyt metsäsarkoja läpi. Moottorisahalla, poltipuun keruu samalla. Niissähän sitä parhaiten aina on, ojanpenkoissa kasvaa leppää,koivua, ja hiukan hirvien raiskaamia mäntyjäkin. Ja tietysti pajupuskat sipaistaan maihin samantein.

    Timppa

    Pienenä esimerkkinä ennustamisen vaikeudesta ovat myyrätutkijat.  Vuoden 2012 piti olla paha myyrätuhovuosi.  Ei ole vielä tullut.

    Asia erikseen on, että ilmasto on lämpiämässä,  mistä erityisesti pohjoisten merien ja jäätiköiden tilanne kertoo.  Mitä tämä sitten vaikuttaa Suomen metsiin on kyllä laajassa haarukassa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Timppa et voi tietää todellakaan miltä tuo merien ja jäätiköiden tilanne näyttää 5 vuoden kuluttua. Historia ei ole tae tulevasta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

    AMMATTIMIES AMMATTIMIES

    MINÄKIN OLENKIN TEHTYT RAVUU,HOMAA LÄPIN TALVIN KUN E1,LUMI OLE OLTUT HA1TANA.ILMASTONTI ON LÄNPENTYT KUN,E1 OLE OLTUT KUNTON,TALVIA ENÄÄN.PITKÄÄN A1KAAN MUISTAN KUN,VUOSIN 6KYNEMTÄ LUKUNLA OLI,MONIAKIN KOVIAKIN TALVIAKIN.KUN PITI MELKEN KUUKAUNTEN,3KYNEMTÄ RAATIA PAKASTA MINÄ,LÄHTIN SAVOTALEN JOKAN AAMU.SEKÄN PA1NON HÄMÄRÄST’ÄN HÄMÄRÄN KUN,OLIN HUIPU TIKISÄ.EN TIETÄN RIITÄÄKÖN RAVUU,HOMAA MUILEN MINULA ON,OLTUT TYÖN MA1TA ENENMÄN,KUN EHTIN TEHTÄ.

    Gla Gla

    Ok, ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ei voi aukottomasti todistaa, eikä viimeisten vuosikymmenien kehitys ole tae seuraavan viiden vuoden kehityksestä. Tiedehän edustaa vain parasta mahdollista saatavilla oleva tietoa ja korjaa itseään sitä mukaa, kuin tietoa tulee lisää. Toki Esson nurkkapöytä ei kelpaa tietolähteeksi tieteellisen käsityksen muuttamiseen. Se kuitenkin on fakta, että ihminen on viimeisen sadan vuoden aikana käyttänyt kestämättömällä tavalla fossiilisia raaka-aineita. Mitä se vaikuttaa lämpötiloihin, ei välitetä siitä, koska emme voi vaikuttaa hiilidioksidin tai minkään muunkaan ilmakehässä olevan aineen toimintamekanismeihin. Sen sijaan voimme ymmärtää, että co2-päästöjä pitää leikata rajusti ja nopeasti vähentämällä fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Samalla oletettu ihmisen vaikutus oletettuun ilmastonmuutokseen vähenee.

    Voitteko Hemputtaja, Taneli ja muut skeptikot hyväksyä tällaisen ajattelumallin?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 620)