Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • harrastelija harrastelija

    Se on tuo luonto ihmeellinen. Vaikka suuriakin eroja varsinkin näin keväällä on, niin se vain puuta puskee melkein saman verran joka kasvukaudella. Täällä kasvukausi on tosi lyhyt, silmämääräisesti 1,5 kk. toukokuun ja heinäluunn välillä. Heinäkuun puolella nila kuivuu ja Juhannukselta näyttää jo männyn taimien kasvu loppuvan.

    Kasvukausi on tosi tehokas, johtuneeko pitkälti suuresta valosta koko vrk:n aikana? Lämpöäkään näin alkukesästä ei niin hirbeästi ole. Kasviasiantuntijat tietävät varmaan yhteyttämisestä?

    harrastelija harrastelija

    Olipa mahtava kokemus olla luonnossa ulkona aikaisin. Nousin klo 4 koska koira herätti, pakkasta 5,5 oC. Lintujen konsertti oli mahtava, metsämiestä lämmitti erityisesti teeren soidin, joka kuului raikkaana! Uunin lämmitys on hoidettu, koirat ruokittu ja kävelty metsätietä kilometrin verran. Metsässä nuori metsä pitää vielä lunta niin paljon, että on hankala kulkea, koska hanki pettää ilman suksia tai lumikenkiä.

    Samanlainen tilamme oli joskus 1997 ja 1982, joten tässä välillä ei voi puhua suurista muutoksista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kasvukausi jatkuu harrastelijankin korkeuksilla niin kauan kunnes vrk:n keskilämpötila tippuu alle +5 asteen. Männyn pituuskasvu kyllä loppuu jo keskikesällä ja se tekee silmun, jossa seuraavan kesän neulasaiheet ovat jo valmiina. Jos alkukesä on kylmä, se vaikuttaa sekä pituuskasvuun, neulasten pituuteen että seuraavan kesän neulasaiheiden määrään. Loppukesän ajan puu kasvaa sitten paksuutta. Juurten kasvu jatkuu läpi kasvukauden.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Matti Vattula kirjoittaa uusimmassa Aarre-lehdessä otsikolla Kestävä metsätalous – täysin kestämätöntä! Tuohon voi yhtyä. On tärkeää hahmottaa, että hakkuusäästömme ja biotaloutemme tarpeet painottuvat kuitupuuhun, jonka hakkuumahdollisuuksia siis voitaisiin hyödyntää paljon nykyistä voimakkaammin, hiilinielun tai varaston siitä paljonkaan kärsimättä.

    Timppa

    On todella kummallista, ettei metsänkasvatuksen perusperiaatetta, oikea-aikaisia harvennuksia monet itseään näemmä johtavina tiedemiehinä pitävät tunne. Eikä näemmä myös sitäkään, että harvennuksen jälkeen jäänyt puusto kiihdyttää kasvuaan. Hesarissa oli taas pari päivää sitten parin ”tiedemiehen” samaa ”lätinää” kuin se 76 julkilausuma.

    Puuki

    Tuo on aivan totta. Ensiharvennuksia on rästissä muistaakseni  n. 100 000 ha ja niiden määrä taitaa koko ajan lisääntyä.  Jos harvennukset jää tekemättä, se vähentää lopulta myös hiilen sitoutumista pidempiaikaisesti tukkipuuhun, joka olisi se paras tapa metsien käytölle tässä ilmastoasiassa.

    Harventamattomien riukumetsien hiilensidonta putoaa eniten .

    sitolkka

    Jalkaselle. Mutta eikö ole paradogsaalista, että jos metsiä hoidetaan hyvin, niin kuitupuun osuus hakkuukertymästä pienenee. Ja ainut johon biotalouden tarpeet kohdistuu on kuitupuu.

    mehtäukko

    Mutta toisaalta kun hakkuukypsää metsää listitään pinoon tasa-ikäisellä menetelmällä, kuitua vuorollaan pukkaa.

    pikkutukki

    Kun me tiedetään maalaisjärjellä asiat , ei meidän mielibideellä ole merkitystä . Mutta kun kaikenmaailman dosetit ja metsänhoitajat sekä jopa tohtorit lausuvat jotakin aivan mielipuolista , heitä kuunnellaan , peesaillaan jopa ihaillaan , varsinkin jos asia aiheuttaa painetta jättää metsiä ränsistymään . Suuri osa kansasta on vieraantunut siitä , mistä oikeasti kansantalouden hyvinvointi rakentuu !

    harrastelija harrastelija

    Kyllä Suomen kansainvälinen metsätieto riippuu hyvin paljon tutkijoidemme työstä. Ongelmana on teoreettisen tiedon soveltaminen käytäntöön. Ellei tutkimuksen mukaista kehitystä olisi osattu soveltaa, niin me ”pikkutukin” kanssa kangettaisiin isoja ja pieniä tukkeja edelleen hevoskuormaan.

    Lännempänä ovat olleet meidän edellä, Kanada, Yhdysvallat, Ruotsikin. Siellä on jo lähtiessä ollut enemmän resursseja. Mutta ”Smperi” aikoinaan toi Amerikan mallia ennen sotia Lapin savotoille. Käytännön puun korjuu ja jalostus on kyllä tällä hetkellä Suomessa kansainvälistä huippua.

     

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 620)