Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • sitolkka

    Suomikin on ulkoistanut päästönsä suurimmaksi osaksi Kiinaan. Tämäkin oli hyvä bisnes kun se roju mitä ennen tehtiin täällä, saadaan myydä nyt entistä paremmalla katteella. Kiinalaiset lenkkikengät saattaa nykyään maksaa kaupassa 200 euroa. On siinä katteet kohillaan. Paljonkohan niiden valmistus maksaa. Euro ei liene kovin huono arvaus.

    hemputtaja

    Viimeisimmässä Metsälehti makasiinissa kerrottiin, että Suomen puut ovat alkaneet tyvestä turpoamaan. Ihmeteltiin – kuinkas nyt näin. Voi aiheuttaa kuutiointikertoimien tarkistuksen, jonka herkun on ainakin pari kertaa meikäläinenkin kärsinyt.

    En tiedä syytä, mutta veikkaan. Tuulet tuskin ovat voimistuneet, mutta kertovat hiilidioksidipitoisuuden (kauhee, siis ihan kauhee myrkky) lisääntyneen. Siitähän puut tykkäävät ja latvustot tuuheutuvat jopa niin, että lakkapäiset männyt alkavat työntää oksaa ylöspäinkin. Sitten tarttee tyveä vahvistaa, että pysyy pystyssä.

    Lupaavat tutkia homman. Saisivat tutkia samalla miten on valtapituuden kanssa. Onko muuttunut/kasvanut Pohjoiseen mennessä. Kiinnostaisi myös tietää miksi pohjoinen valtapituus on lyhyempi. En oikein usko, että revontulet polttavat latvoja.

    Jätkä

    Ilmaston muuttuminen lienee seikka, johon ihminen ei maailmanlaajuisesti pysty vaikuttamaan. Sen sijaan meidän kannattaa olla huolissamme ilmaston ja luonnon tuhoutumisesta ihmisten toimesta. Kun sotkemme iman, maan ja vedet, ei täällä ole hyvä olla kenenkään.

    Jos joudumme kulkemaan ulkona hengityssuojaimien kanssa, jos kalat kuolevat tai muuttuvat myrkyllisiksi ja jos maaperä ei anna turvallista ravintoa, eikä edes kasva puuta, niin loppu on tullut.

    Petkeles Petkeles

    Runkojen muotoluku on muuttunut todennäköisesti nykyisten teknis-taloudellisten harvennusmallien seurauksena (vrt. pokasaha-aikojen kasvatustiheydet).

    Itsekin olen tuhat kertaa enemmän huolissani ympäristön pilaantumisesta ja kestämättömästä kulutuksesta kuin ilmaston syklisestä vaihtelusta.

    EDIT: Niin ja jos runkomuoto olisi muuttunut pitemmällä aikavälillä, syyksi voisi ajatella myös etelästä kantautuneen siitepölyn aiheuttamaa geenien migraatiota. Tässä tapauksessa aikajänne on niin lyhyt ettei sitä kautta tapahtunutta muutosta pitäisi vielä näkyä.

    Timppa

    ”Runkojen muotoluku on muuttunut todennäköisesti nykyisten teknis-taloudellisten harvennusmallien seurauksena (vrt. pokasaha-aikojen kasvatustiheydet”

    Minulla on omakohtaisia kokemuksia pokasahakauden kasvatustiheyksistä, siis oikeammin harvuuksista.  Nythän metsät kasvatetaan täystiheinä, mistä pitäisi seurata solakka runkomuoto.  Voisiko typpilaskeutumalla olla osuutta asiaan?  Joku kasvuolosuhteissa on muuttunut, sillä eihän tosiaan perinnöllisyys muutu niin nopeasti.

     

    Puuki

    Harvennuksia on ehkä  tehty entistä voimakkaampina, ja harvemmassa puut vahvistaa aluksi tyveään entistä enemmän. Vaikuttaa samaan suuntaan latvusten kasvun parantumisen kanssa.

    Jätkä

    Runkomuotoon on varmasti vaikuttanut harvennusmallit, joita on luultavasti käytetty ensiharvennuksesta alkaen. Puut ovat kehittäneet juuristoaan ja tyveään varmistaakseen pystyssäpysymisensä.

    Kuusikon suojuspuuasennossa ilmiön näkee selkeästi.

    sitolkka

    Epäilemättä nykyään harvennetaan harvemmaksi ja siksi puut paksunee tyveltä. Kiinalaiset turistit saastuttaa valtavasti ja niitä oikein haalitaan tänne suomeen. Herää kysymys miksi matkailuala saa saastuttaa, mutta mikään muu ala ei saisi. Ai niin. Vihreät haluaa matkustaa ja nähdä maailmaa.

    pihkatappi pihkatappi

    Sitolkka puhuu asiaa, lentokoneessa matkaava vihreä on tekopyhä.

    hemputtaja

    En helpolla usko harvennuksia syylliseksi tyvien turpoamiseen. On sitä ennenkin osattu harventaa.

    Toistaiseksi epäilen edelleen hiilidioksidin lisääntymistä seuraavaa rehevöitymistä.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 620)