Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • Timppa

    Kallerin  kannattaisi tiedostaa, että jo nyt on tilanne, että saadakseen metsänsä kunnolla järeytymään, monilla metsänomistajilla on edessään tilanne, että melko järeää puuta olisi viisaampaa kaataa metsänomistajan kustannuksella maahan kun antaa metsän riukuuntua pilalle.  Eikö tämä vaihtoehto yhtään huoleta?

    Erityisesti järeällä puulla on kysyntää ja sen hintataso on ainakin meikäläisen tekemissä kaupoissa selvästi normaalihintaa parempi.  Näin jatkossakin meillä toimitaan, mutta sehän edellyttää oikea-aikaisia harvennuksia ja siis riittävää kysyntää harvennuspuulle.

    jees h-valta

    Aivan turhaa pelottelua kallerilta. Niin kauan kun puuta menee edes tämänkinverran monipuolisesti metsämme pysyvät tuottokunnossa. ja sellupuun hinta noussee muutaman vuoden sisään terveen kilpailun ansiosta. Eihän tämä pipertäjiä miellytä mutta puuntuottajaa kyllä. Kukaan ei varmasti estä tuottamasta tukkipuuta. Harvempi vain näillä pipertäjien 120-200 vuotisideologialla.

    sitolkka

    Vanha hitaasti kasvanut puu on erikoispuuta, joka voi hyvinkin olla vielä joskus arvossaan. Verrattavissa esim tammen kasvatukseen. Olisi harmi jos tällaista puuta ei enään mistään saisi rakentamiseen. Suojelualueilta sitä ei voi ostaa. Nykyisin järeä laadukas hirsipuu on jo enemmän kuin kiven alla.

    Rane2

    Jos puu on vanha ja hitaasti kasvanut se todennäköisesti suojellaan ennen hakkuuta.Poikkeuksena tietysti Helsingin vihreiden kellokkaiden saunoihin Venäjän ikimetsistä hakattu puu.

    Gla Gla

    ”Nykyisin järeä laadukas hirsipuu on jo enemmän kuin kiven alla.”

    Itsekin olen ihmetellyt, miksi 2-metrinen puun taimi maksaa taimitarhalla 300 e, mutta 20 senttisen saa 0,3 eurolla.

     

    Timppa

    Sen verran niitä ikihonkia meidänkin metsissä kasvaa, että muutaman tuvan saisi tehtyä.  Valitettavasti nekään eivät säily hengissä ikuisesti.  Pakko pistää myyntiin.  Muuten tulee tikanruokaa.

    hemputtaja

    Lainaus Sitolkka: ”Nykyisin järeä laadukas hirsipuu on jo enemmän kuin kiven alla.”

    Niin se oli ennenkin. Saattoi jopa olla enemmän hakusessa kuin nykyään.

     

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Pohjoisen puu pitää kasvaa 100-150 vuotta. Kasvu tästä laskettuna 1-2 m3/vuosi. Täysin kannattamatonta hommaa. Kaikista parasta olisi jättää pohjoisen puut pystyyn kansallispuistoksi. Koillismaasta ja torniosta ylöspäin täysi hakkuukielto. Näin maailma pelastuu.

    kuusessa ollaan

    Muutoin, tässä keskustelussa on unhtumassa yksi tärkeä asia. Vaikka vuosikasvuksi ilmoitettaisiin 200 miljoonaa kuutiota ja käytöksi 100, ei se tarkoita automaattisesti tuota määrää hakattavan. Jos puuta ei myydä metsistä, silloin ei tule kuin myyntiin tuleva määrä. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin metsien käyttöpakko. Ja nykykeskustelun perusteella ympäristöväki nostaa taatusti metakan, jos jonkilaista metsien käyttövelvollisuutta aletaan rakentamaan vaikkapa verotuksellisista syistä.
    Jos puuta ei tule tehtaille, heikompituottoiset putiikit menee kiinni.

    Metsähallituksellakin jo pää tulee vetävän käteen ja hakkuut vähenevät taatusti kymmenen vuoden kuluttua, kun metsien keskikoko laskee entisestään, myös yhtiöiden omien metsien määrä ei ruoki millään teollisuutta. Viennillä korvataan sitten puutteita.

    Visakallo Visakallo

    Hemputtaja on oikeassa. Järeää puuta on Suomen metsissä tällä hetkellä enemmän kuin koskaan sitten 1800-luvulla alkaneen puun teollisen käytön.

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 620)