Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • kuusessa ollaan

    Jos tilojen kuviojakaumasta osataan pitää huolta, silloin jokaisella metsätilalla pitäisi nykytilanteessa olla vakio puumäärä. Jos vaan vedellään aukkoa ja ihmetellään, miten taimikoita onkin  niin paljon, on peiliin katsomisen paikka.

    Suurimman osan kuitenkin suomen metsistä omistamme me kaikki metsänomistajat. Ja kyllä ne taimikotkin ensiharvennuksiksi muuttuvat, vaikka sitä yrittäisi estää huonolla hoidolla?

    Gla Gla

    Kaller: ”Vaikka todellisuudessa tämä ”biotalous” on sellunkeittoa, vanhoista metsistä ja puista tehdään lyhytikäisiä tuotteita, mahdollisesti ilmastonmuutosta kiihdyttäen ja luonnon monimuotoisuutta köyhdyttäen.”

    Mitä ehdotat vaihtoehdoksi sellunkeitolle ja muille puuperäisille, lyhytaikaisille raaka-aineille? Mielellään toki jotain, mikä on kotimaista, rasittaa luontoa ja ilmastoa vähemmän kuin metsätalous ja johon ei käytetä uusiutumattomia luonnonvaroja.

     

    kaller

    Viestini saattaa näyttää metsätalousvastaiselta, en vain osannut kirjoittaa vähemmän kärkevästi ja neutraalisti.

    Gla: Biotaloudelle ja sellunkeitolle on paikkansa Suomessa. Selluksi vain puuta mutta kestävästi.

    Halusin vain tuoda ihmettelyni ja huoleni, kun biotalouden lobbaus on niin näkyvää ja hakkuumahdollisuuksien lisäämistä puolustellaan. Ihmettelen myös, kuinka tuon asiantuntevan tutkijajoukon julkilausuma kiistetään ja tyrmätään paskapuheena. Metsätaloutta ymmärtämättömät uskovat sinisilmäisesti kaiken lobbauksen.

    Sitten on tällaista joko-tai vastakkainasettelua. Yksi esimerkki, kun Metsähallituksen tiedottaja omalla nimellään Maaseudun Tulevaisuudessa riensi puolustamaan suuria hakkuumahdollisuuksia, ja esitti tyypillisen vastakkainasettelun, että metsiä joko käytetään, tai ei käytetä. Ikäänkuin esitetään, että on vain kaksi vaihtoehtoa, kaksi ääripäätä, valitse puolesi, ja ne ovat:

    -Ei lainkaan metsätaloutta, kaikki metsät suojelussa.

    -Metsätalous ja hakkuut edellä, kaikki Suomen metsät utilistisessa käytössä talouden rattaita pyörittämässä.

    Tästä välistä unohtuu aika paljon. Tasapaino pitäisi vain löytää hakkuiden ja suojelun osalta. Mopo ei saa karata kumpaakaan ääripäätä kohti liiaksi.

    Gla Gla

    Mitä on kestävä selluntuotanto? Minusta tuotantomääriä on kasvatettava ja se edellyttää hakkuumäärien kasvattamista. Se taas edellyttää talousmetsien tehokasta hoitoa ja siksi edellytykset tehokkaalle tuotannolle on luotava. Myös luonto täytyy ottaa huomioon varsinkin tehostuvassa metsätaloudessa, mutta puheita hakkuiden lisäämisen mahdottomuudesta luontoarvojen perusteella en voi millään tasolla hyväksyä. Metsä on käytännössä ainoa paikka, jossa voimme tuottaa merkittäviä määriä uusiutuvaa raaka-ainetta elintarvikkeiden lisäksi. Maapallo tuhoutuu, ellei uusiutumattomien käyttöä korvata uusiutuvilla, joten koko kysymys hakkuiden lisäämisestä on älyttömyyden huippu. Ainoa kiinnostava kysymys on, miten hakkuita voidaan lisätä mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti. Nyt tehdyt suunnitelmat nostaa hakkuut jonnekin 70-80 m-m3 paikkeille on vasta esimakua tarpeesta. Edelleen maailmassa eletään loppukesän jälkeen koko loppuvuosi velaksi, joten tarve kestävän tuotannon suhteen on lähes kaksinkertainen nykytasoon verrattuna.

     

    MaalaisSeppo

    Tästäkin aiheesta keskustellaan mustavalkoisesti. Tämä dosenttiporukka näkee lausunnossaan metsän nykytilaisena (kasvu 105 Mm3/a, noussut 20 vuodessa n. 40 %) ja on sen perusteella arvioinut, ettei metsien lisähakkuut ole kestäviä. Metsiä omistavat tahot (kuten minä) ovat kyllä valmiita nostamaan puun tuotantoa vaikka tasolle 150 Mm3/a, jos suurimmalle osalle lisäkasvun puista on myös markkinoita. Dosenttiporukka tietysti ottaisi ko lisäkasvun mielellään vastaan, mutta metsänomistajat empivät, koska eivät luota että lisäkasvua voidaan hyödyntää äänekkään dosenttiporukan vaikutuksen takia. Epäillään, että metsänomistajille vastataan, että mitäs kiihdytitte puiden kasvua; myydä ette kuitenkaan niitä saa.

    Timppa

    Kallerin ja monen muun kannattaisi vilkaista metsiä ohiajaessaan.  Ei tarvitse olla huolissaan harvennuspuun riittävyydestä.  On puutetta harventajista vaikka 4-tien varrella Pohjanmaalla.

    Faktahan on se, ettei kukaan osta sellaisia taimikoita, joista ei kerry kunnolla puuta. Ei tarvitse olla siis taimikoista huolissaan ainakaan siksi, että joutuisivat sellukattilaan.  Oikeastaan huolena on, että niitä saatetaan joutua kaatamaan nurin ja jättämään lahoamaan, jotta saataisiin kunnollista ainespuuta.

    kuusessa ollaan

    Nuoret ja kasvavat metsät sitovat hiiltä kasvunsa kautta saman verran kuin niistä syntyvät tuotteet voivat sitä päästä takaisin ilmakehään. Taitaa olla ainoa toiminto maapallolla, mikä tekee näin. Eli nuorten metsien käyttö selluun ja useampaan kertaan kierrätettäviin kuituihin on ympäristöteko, verrattuna siihen, että tuotteet tai energia tehdään muilla raaka-aineilla. Aurinko- ja tuulivoima ovat tietenkin hiilipäästöjen kohdalla ylivoimaisia, mutta taloudellisesti ja tehollisesti rajallisia. Tämä asia ja sen aiheuttamat muutokset tulevaisuudessa ovat suomen etu, monilla muilla mailla onkin sitten ongelmia täyttää oma osuutensa hiilen sidonnassa. Tuntuu hassulta, että tämäkin vähäinen mahdollisuus halutaan torpata omatoimisesti, tajuamatta mitä on vaihtoehtona.

    Gla Gla

    ”Aurinko- ja tuulivoima ovat tietenkin hiilipäästöjen kohdalla ylivoimaisia, mutta taloudellisesti ja tehollisesti rajallisia.”

    On toinenkin ongelma.  Mitään, mitä sellusta tehdään, ei voi tehdä sähköstä.

     

    Rane2

    Kallerinkin kannattaa lukea ajatuksella noita Luken sivuja.Ainahan Suomessa miehet ovat pelänneet että puu loppuu ja naiset että taivas putoaa niskaan.Kumpikaan ei ole lähelläkään.

    Tuon julkilausuman allekirjoittajista varsin harva vaikuttaa olevan perehtynyt metsätalouteen.Ekologian ,biologian,sosiologian yms.professoreita ja dosentteja vaikuttaa olevan kyllä.Tästäkin porukasta moni on todennäköisesti nuoruudessaan ollut häiritsemässä metsätöitä luontoliiton porukoissa.Niinpä nämä allekirjoittajat suhtautuvat epäilevästi kaikkea rehellistä metsissä tehtävää työtä kohtaan.

     

    kaller

    Gla: ”mitä on kestävä selluntuotanto?”

    Siihenhän minulla ei ole vastausta metsäammattilaisenakaan, näkökulmia ja mielipiteitä kyllä. Ja tuntuu niitä mielipiteitä löytyvän täältäkin nimimerkeiltäkin, mutta löytyykö tietoa. Vastaukset tähän olisi mm. näillä Luken tutkijoilla ja heitä kannattaisi kuunnella. Puolueetonta tutkimusta tarvitaan ja Metsäntutkimuslaitoksella on hienot perinteet ja tietotaitoa Suomen metsien tutkimuksessa.

    Rane2: Kyllä, aina on peloteltu ties milläkin, ja aina Suomen metsät ja luonto ovat selvinneet monenlaisista eri aikakausien voimallisista käyttömuodoista, ja olleet selkätuki Suomen taloudelle ja työlle. Eiköhän metsät taivu vielä tähän biotaloushullutteluun.

    Mutta pahimmassa skeenariossa metsänomistajatkin kärsivät tästä, sillä eihän siitä puusta tulla maksamaan välttämättä nykyisiäkään summia rahaa. Ilmaiseksi tai jopa metsänomistajan omakustanteella ne puut tullaan haalimaan sellupannuun. Jollakin pakkokeinolla tai veropainostuksella saadaan puuta liikkeelle #biotalousbuumi

    Järeän puun kysyntä ja hyvät hinnat tukeille ohjaisivat kasvattamaan metsiä hiukan pidempään. Toivottavasti tuohon tullaan panostamaan.

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 620)