Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • Klapikone

    Ennenhän jatkuvaa kasvatusta ”Harsintaa” käytettiin ja niiltäkin ajoilta on valtakunnan metsien inventointeja. Tuolloinkin ovat metsät kasvaneet hyvin. Tosin suuri osa 1900-luvun alun metsistä oli vielä luonnontilaisia ja vanhoja, eli uudistumista ja kasvua oli vähemmän. Harsintametsät käsittääkseni ovat kasvaneet kiitettävästi.

    Nykyäänhän metsät ovat nuoria, johtuen sotienjälkeisen ajan voimakkaista hakkuista. Ne siis kasvavat voimakkaasti, jonka lisäksi ilmaston lämpeneminen vielä kiihdyttää kasvua. Myös aika merkittävä tekijä on eteläisen ja keskisen suomen soiden ojituksella. Entiset suot ovat nyt metsätalouskäytössä.

    Soiden ojitus tosin on vapauttanut turpeeseen varastoitunutta hiiltä merkittävästi ja soiden ojitus on varmaan aiheuttanut enemmän vahinkoa ympäristölle, kuin mitä hyötyjä siitä saadaan.

     

    Timppa

    Toisin kuin Klapikone kirjoitti niin 1900-luvun alussa metsävarat Eteläisessä Suomessa olivat vähäiset ja nuoret.  Siitä oli pitänyt huolen kaskenpoltto, etelässä puiden hiilto rautamasuuneille sekä 1860-luvulla käynnistynyt sahausbuumi, jossa metsät hakattiin surutta määrämittahakkuilla aukoiksi.  Esimerkiksi ensimmäisessä metsien inventoinnissa ikäluokkaa 90 vuotta ja sitä vanhempia metsiä oli n. 15 %.

    Mielenkiintoista todeta se kuinka nopeaa kasvun lisääntyminen on ollut.  Meillä vuoden 1992 3,2 m3/ha/v ja vuoden 2017 5,1 m3/ha/v.  Samaa suuntausta kertoo myös Vmi:t.  Vuosien 1996-2003 3,8 m3/v ja vastaavasti 2009-2011 4,3 m3/v.  Nyt taitaa jo 5 m3/v häämöttää.  Eiköhän sitä ole vara hakatakin.

    Klapikone

    1920- luvulla tehdyn inventoinnin mukaan, kaksi kolmasosaa suomen metsistä oli luonnontilaisia, kaskeamisen jälkeen hoitamatta kehittyneitä tai lievästi poimintahakkuin käsiteltyjä.

    Varmasti asutusten lähettyvillä (eteläinen suomi) ja vesireitistöjen (uittoväylien) lähettyvillä on tilanne ollut erilainen.

    Rane2
    Klapikone

    Hyvin näkyy tuo sotienjälkeisen suomen metsien puuston määrän kasvu. Kasvu lähtee 1960 luvulla selkeään nousuun, etenkin männyn osalta. (soiden ojitus ja pohjois suomen metsien uudistaminen)

    sitolkka

    Etelässähän se puu lisääntyy. Täällä pohjoisempana metsät koko ajan vaan nuorentuu. Kasvua kyllä on mutta ennen parasta arvokasvuvaihetta lyödään jo nurin. Kohta on tilanne se, että koko kylästä ei enää montaa tukkipuuta löydy jos pihapuita ei lasketa.

    kuusessa ollaan

    Puuston kasvu on suurimmillan kun puuston ikä on 20-60 vuotta…eli mitä enemmän on tuon ikäluokan metsää, kasvu on suurinta.

    sitolkka

    Niin on. Mutta jotta täällä pohjoisessa saataisiin kunnon tukkia vaaditaan se sata vuotta. Metsähallituksella uudistusikä onkin nykyään 50-vuotta ja tukkeja tulee aina muutama metsän isoimmista puista. Tämä sellumetsätalous ei hiiltä sido.

    kuusessa ollaan

    Sellumetsätalous (ja kaikki metsäteollisuustuotteet) sitoo hiiltä silloin, kun tuotteista tehdään kestotuotteita, yksi lupaavimmista on keinokuitujen ja puuvillan korvaaminen puukuitukankaalla. Puukuituisten materiaalien hyvä kierrätettävyys on etu, mitä pitempään kuidut ja niiden hiili on liikenteessä, sitä parempi. Hirsitalot olisivat maalimanlaajuisesti erittäin hyvä tapa sitoa hiiltä käyttöön. Tosiaan, kun metsä vanhenee riittävästi, lahoaminen päästää hiiltä enemmän ilmaan, kuin vanhojen puiden kasvu sitä sitoo. Eli ikimetsät ovat ympäristöuhka, jos sarkastisesti toteaa.

    risuparta

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei halua ymmärtää että , kuitu puusta tehty paperi on samantien hiilipäästö! Montako Kerimäen puu kirkkoa on tänä vuonna rakennettu?

    Työskentelin tänään 125 vuotiaassa kuusikossa. Kasvua tapahtuu edelleen.Nykyoppien mukaan tässä pitäisi olla kolmas puu sukupolvi menossa.Kolme maan muokkausta hiili päästöineen. Juuri kun puusto alkaisi sitoa enemmän hiiltä kuin maan muokkauksessa on vapautettu , alkaa sama alusta!

    Viesti määrästä päättelen , että apulanta porukalle tekee kipeää , kun 80 ha.n taimikon omistaminen ei sidokaan hiiltä niin paljon kuin 4 Thaimaan matkaa ja uusi maasturi vuodessa aiheuttaa.

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 620)