Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • MaalaisSeppo

    Myös metsänomistajien puita koskee vahva perustuslain suoja. Eipähän sitä aivan helposti ohiteta dosenttien lausumilla. Puunsa saa myydä nyt ja näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa koska lystää.

    Lausumalla ei ole muuta kuin kunnallispoliittista arvoa. Kohottaa Helsingin Vihreiden itsearvoa ja äänestysintoa.

    Tolopainen Tolopainen

    Professorit ovat tämän maan etuoiketuin ryhmä, työvelvoite on muutamia tunteja viikossa ja palkka n.10k€ kuukaudessa. Heillä on kova pelko, kun hallitus on leikannut yliopstojen rahoja, että joutuvat vielä oikeisiin töihin.

    Aivan turhaa puhetta, että koulutuksesta ei vois leikata tilanteessa, jossa opiskelu on edelleen täysin ilmaista. Useimmissa länsimaissa ei tulisi kuuloonkaan maksuton yliopisto-opetus, joka johtaa ylikoulutukseen. Meillä on työttömiä maistereita kymmeniä tuhansia. He eivät osaa edes siivota, joten heille on vaikea keksiä mitään käyttöä työmarkkinoilla. Kun ei ole valmiita virkoja, joita voisivat hoitaa. Ei heillä ole mitään edellytyksiä yrittäjiksikään, kun ei ole työkokemusta eikä osaamista mihinkään työhön.

    sitolkka

    Höpöt metsänomistajien puita mikään perustuslaki suojaa. Sehän on jo niin monta kertaa nähty, että omaisuuden suoja suomessa on todella heikko. Ja metsällä sitä ei oo ollenkaan.

    Visakallo Visakallo

    Minua on alkanut kiinnostaa meihin muihin verrattuna tuo reservuaari-indeksin lähes ylimaallinen tiedon taso . Voisitko hieman raottaa taustaasi ja sitä mistä olet tietosi hankkinut, vai onko se peräti synnynnäistä?

    Timppa

    Tietysti on epäeettistä tutkijoilta julkistaa muuta kuin varmaa tietoa.  Kuinkahan varmaa kaikki julkistettu metsätieto on tähän mennessä ollut?   Tietysti selvimpänä esimerkkinä erirakenteisen metsänkasvatuksen puolestapuhujat vaikka sekä yksityistasolla että valtakunnan tasolla faktat todistavat muuta.  Valitettavasti usko on mennyt, mutta tietysti monet uskovatkin.

    Jos tosiaan on, että näiden ”tutkijoiden” mielestä erirakenteinen metsä toimii paremmin hiilinieluna, niin kyllä perustelut täytyy keksiä aika valikoiden.  Kaiketi se, että metsien puuvaranto on kasvanut runsaista hakkuista huolimatta, kertoo jaksollisen kasvatuksen ylivoimaisuudesta.

    Kannattaisi muistaa se, että jaksollisessa metsänkäsittelyssä tukkipuuta saadaan selvästi enemmän kuin jatkuvassa kasvatuksessa.  Ei siis haittaa ilmastonmielessä vaikka lisäksi saadaan oheistuotteena raaka-ainetta bioteollisuudelle.  Päinvastoin.

    Minusta pitäisi Luken tutkijoiden ottaa asiaan kantaa.  Ei tällaista asiaa voi ihan maton alle lakaista.

    Muuten.  Kenen metsänkäsittelyyn tällä Valtion biostrategialla on vaikutusta?  Ei ainakaan meidän.

     

     

    Puuki

    ”Suora lainaus julkilausuman tekstistä: ”puiden korjaaminen suurempina kasvattaisi metsien hiilinielua, hiilivarastoa ja hakkuukertymässä saatavan tukkipuun suhteellista osuutta”. Tuosta voi melko suoraviivaisesti päätellä, että lausujat ehdottavat erirakenteisen metsänkasvatusmallin lisäämistä.

    Tukin suhteellinen osuus lisääntyy, mutta tukkipuun kokonaismäärä ei lisäänny suhteessa tasaikäis-kasvatukseen. Kuitupuukokokoisen puun määrä vähenee suhteessa tasikäiskasvatukseen, mutta kasvattaisiko se hiilinielua mitenkään ?

    Klapikone

    Mitä olen lukenut jatkuvasta kasvatukseta, on säännöllisen erirakenteinen metsänkasvatus on vain yksi osa jatkuvaa kasvatusta. Sitä tosin suositellaan yleensä oppikirjoissa, mutta hakkuiden voimakkuutta säätelemällä voi jatkuva kasvatus muistuttaa aika paljon tasaikäistä metsänkasvatusta, muuttuen lähinnä kaksijaksoiseksi metsänkasvatukseksi.

    Jatkuvan kasvatuksen koealoilla on saatu jatkuvan kasvatuksen tukkikertymä ja tätä kautta taloudellinen kannattavuus paremmaksi, kuin jaksollisessa kasvatuksessa. Tämähän johtuu vain siitä, että harvennukset tehdään yläharvennuksena ja uudistamiskustannuksia ei ole.

    Samoissa oppikirjoissa jaksollinen kasvatus on saatu yhtä kannattavaksi, jos käytetään yläharvennuksia ja uudistamisessa luontaista uudistamista. Myös kylvö on varmasti taloudellinen vaihtoehto (ja suositeltavakin).

    Esimerkiksi männikön kasvatuksessa ei mielestäni löydy ristiriitaa Metlan ohjeiden ja jatkuvan kasvatuksen oppikirjojen välillä, kun lähtökohtana on luontainen tai kylvetty männikkö.

    Itse olen suosinut kaksijaksoista metsänkasvatusta, metsät ovat niin viljeltyjä, kuin luontaisestikin uudistettuja. On myös vanhoja harsintametsiä.

    Mielestäni tuo säännöllisen erirakenteinen metsänkasvatus soii parhaiten lapin männiköihin ja eteläsuomen korpi- ja turvemaille. Muuten suosisin eteläisessä ja keskisessä suomessa metsän kasvatusta melko tasarakenteisena ja erottaisin uudistamis ja kasvatusvaiheen. Näin saadaan paremmin hyödynnettyä luontaista puulajikiertoa.

     

    sitolkka

    Tuskinpa kuitupuun käyttö kierrosta hiiltä poistaa. Ne on niin äkkiä tuprauteltu takaisin taivaalle. Mutta jos puuta käytetään rakentamiseen niin siellähän se hiili pysyy pitempään.

    Rane2

    Jatkuvaa kasvatustahan harjoitettiin Suomen metsissä pitkään kunnes siirryttiin nykyiseen metsänkasvatusmalliin.Vastoin tutkijoiden käsityksiä on metsien hiilivarastot ja kyky sitoa hiiltä nyt huomattavasti suurempi kuin silloin.Joku viisaampi voi kertoa kuinka paljon.

    hemputtaja

    Lainaus Rane2: ”Jatkuvaa kasvatustahan harjoitettiin Suomen metsissä pitkään kunnes siirryttiin nykyiseen metsänkasvatusmalliin.Vastoin tutkijoiden käsityksiä on metsien hiilivarastot ja kyky sitoa hiiltä nyt huomattavasti suurempi kuin silloin.Joku viisaampi voi kertoa kuinka paljon.

    Tuskin tuohon suurta viisautta tarvitaan, paitsi jos pitää laskea puuvarasto hiilidioksidiksi muistaen myös, että esim. Kerimäen kirkko on hiilivarasto.

    Vilkaisee vain Metsätilastollisesta vuosikirjasta (löytyy netistä) Valtakunnan metsien inventoinnin tuloksia. Ensimmäinen tehtiin 20 -luvulla ja mukana oli vielä Karjalan Kannas. Metsät olivat harsintametsiä eli jatkuvan kasvatuksen metsiä.

    Puuvarasto on siitä kasvanut melkoisesti vaikka Karjalan Kannas meni muihin tilastoihin.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 620)