Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • MaalaisSeppo

    Metsien hiilitaseeseen vaikuttaa monta muuttujaa. Puusilmäiset dosentit ovat tarkastelleet julkilausumassaan lähinnä hakkuiden lisäämisen vaikutuksia. Metsien kasvun kiihdyttäminen on jätetty pois keinovalikoimasta. Hakkuiden lisääminen ja kasvun kiihdyttäminen kulkevat käsi kädessä. Ellei hakkuita lisätä (rahaa metsänomistajille), niin eipä ole järkeä kiihdyttää puuston kasvua esim tasolle 150 miljoonaa mottia/a, mikä on mahdollista.

    Päyvystävien dosenttien kannanotolla on pelkästään poliittista arvoa. Tieteellinen merkitys on olematon, kun tärkein elementti, eli mahdollisuudet lisätä puuston kasvua on jätetty pois. Ehkä allekirjoittaneet eivät ymmärrä siitä mitään.

    Planter Planter

    http://1.bp.blogspot.com/-vMPG9Z98mvI/TvRxqPie7cI/AAAAAAAAF5Y/k_-fLZtYNQs/s1600/IMG_7003.JPG

    Professorien unelma vai Timpan, kumpi sitoo paremmin hiiltä ja kumpi on realistisempi?

    http://www.pirkanmaanmetsat.fi/metsakurssi.fi/wp-content/uploads/2014/05/m%C3%A4ntyj%C3%A4_riitta_koivukoski.jpg

    On helppo arvostella, mutta aina pitäisi esittää myös vaihtoehto. Ns asiantuntinjoilla on se ongelma, että he tietävät hyvin kapealta sektorilta erittäin paljon, mutta eivät näe suuria kokonaisuuksia.

    Kun tietää yhä vähemmästä yhä enemmän ajatutuu se tilanteeseen, että tietää kaiken ei mistään. Nyt on tainnut käydä niin.

    jees h-valta

    Hupaa kyllä kun metsien kasvu kiihtyy juuri ilmastonmuutoksen seurauksena ja siitäkö sitten pitää varoitella. Mitään uutta ei esitetä vaan kritisoidaan suomen vaurauden lähteen hyödyntämistä hiukan tehokkaammin entiseen nähden. Olisi toki tarpeen saada metsätaloudesta monimuotoisempaa esim. sekametsien suosimisella mutta silloin pitää joka puutavaralaji mennä myös nikottelematta ja asiallisella hinnalla kaupaksi. Muuten ei ketään kiinnosta kuin typerien puupeltojen viljely. Joissa ongelmat varmasti kasvavat.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei metsät ole mikään hiilinielu, luonnossa vallitsee tasapaino. Plankton on todellisuudessa maapallon keuhkot ei mikään sademetsät. Kuollessaan plankton vajoaa merenpohjaan ja yhteyttämisen tuloksena sitoutunut hiili poistuu kierrosta. Jotta metsät tomisivat hiilinieluina, puut pitäisi kaadon jälkeen varastoida maan sisälle ja kapseloida, jotta ne säilyisivät lahoamatta tai upottaa merenpohjaan. On täysin mieletön ajatus puhua hakkuiden rajoittamisesta hiilinielujen takia. Valtio  ei noista hakkuista edes päätä, jos yksityistä pääomaa ei tule metsäinvestointeihin lisää, raakapuun käyttö vähenee. Voin hakkuuttaa metsäni aukoksi kysymättä valtiolta mitään tai antaa puiden kasvaa, en ole sitoutunut mihinkään ilmastosopimukseen.

    Suomessa kaksi suurinta hiilidioksidin tuottajaa tuottaa yli puolet kaikesta hiilidioksidista eli Neste ja Rautaruukki, kun nuo laitetaan kiinni ja siirrytään liikenteessä hiilineutraaliin liikkumiseen ei paljon päästöjä jää. Molemmat yhtiöt on sinänsä tarpeettomia, mutta kohtuullisen isoja työllistäjiä. Mutta modernin valtion olisi jo ajat sitten pitänyt päästä eroon vanhentuneesta tekniikasta ja työllistää ihmiset kestävällä tavalla.

    Puuki

    Lähinnä poliittiselta julkilausumaltahan tuo kuulostaa. Mihin perustunee, kun kuitenkin ainakin osa asiantuntijoista on metsän tutkimuksessa ”vanhojatekijöitä” ?

    Eivät taida lukea tätä palstaa, jotta olisi mahdollista saada perustelut viisauksille.

    sitolkka

    Tuolla ylemmän kuvan osin lahossa metsässähän voisi olla vaikka honkia ja muita huviä tarvespuita. Alemman kuvan kaltaiset metsätkin on jo historiaa näinä ahneina sirppihallan aikoina.

    hemputtaja

    Tuo aiheen viimeisin pläjäys oli tänä aamuna Helsingin Sanomien paperiversioissakin. Mistä lie paperihesari tehty. Kakkaa se Hesari usein metsäasioista kritiikittä suoltaa, mikä on suorastaan merkillistä. Lehti on vuosikymmeniä ollut metsämarssilla vain tappoaikein.

    Suoraan sanottuna tuli varsin ankea olo. Olemmekohan vaihteeksi taas siirtyneet maailmaan, jossa vääristyneillä osatotuuksilla on totuuden painoarvo jopa tutkija piireissä vai onko tuon tutkijajoukon mielenterveys järkkynyt.

    Luonnontieteellinen tietämys on nykyisin niin hatara, että tuollainen teksti menee perille. Aivan kuin menivät aikanaan noituussyytökset.

    Tolopainen tuossa ehdottaa tehtaiden sulkemista, kun tulee tuota kauheata myrkkyä. Lopetettava on kyllä paljon muutakin. Ei pidä unohtaa, että hiilidioksidin tuotantokin on liiketoimintaa ja tuon hirveän myrkyn käyttö pitäisi kieltää kasvihuoneissa ja avomaallakin. Limppareita unohtamatta.

    Koskiksen teossakin pitäisi ottaa huomioon rankin käymisen hirveät tuhovaikutukset. Muistettava ja kiellettävä on  myös pullan leipominen. Molemmista erittyy hiilidioksidia.

    Pieremisenkin voisi panna verolle. Pieni näppärä laskurilaite vain sopivaan paikkaan ja se laskeskelee läpän avulla puhallukset muistiin. Tieto voi mennä suoraa verohallitukseen.

    Klapikone

    Osittain on julkilausuma ristiriitainen. Suomen metsät ovat hyvin nuoria keskimäärin ja niitä on harvenettava, jotta järeä tukkia saadaan tulevaisuudessa. Tosin nyt hakattava kuitupuu päätyy hiilidioksidiksi nopeammin, kuin jätettäessä ne metsään kasvamaan tai lahoamaan.

    Monimuotoisuudestakin ollaan huolissaan, mihin kyllä on aihettakin, mutta mielestäni nämä uudet biotehtaat voisivat tuoda kasvavan lehtipuukuidun kysynnän myötä mahdollisuuksia monipuolisempaaan puulajivalintaan metsää uudistettaessa.

    Perus huolenaihe kuitenkin vaikuttaisi olevan se, että Suomen metsienkäyttöstrategia nojaa kuitupuun ja energiapuun käytön lisäämiseen. Eli teollisuudelle on saatava halpaa kuitupuuta, että suomen talous saadaan kasvuun. Ollaanko taas menossa siihen, että puuta hinnalla millä hyvänsä, kunhan teollisuus pyörii. Tämä ei ole hyvä kenellekkään muulle, kuin teollisuudelle.

    Mielestäni puun käyttöä voidaan lisätä, mutta painopiste pitää olla sahatavarassa, toisin, kuin nyt. Kuitupuut kasvattaisin lähinnä tukkipuiden latvassa ja energiapuun sahatavaran sivutuotteena, sekä uudistusaloille luontaisesti syntyvästä hieskoivusta ja lepästä.

    Tolopainen Tolopainen

    Biotuotetehtaat vähentävät lehtipuun kysyntää, näin ainakin tapahtuu Äänekoskella kun  uusi tehdas käynnistyy. Eikö noita hartseja ja tärpättejä ole enempi havupuissa, lehtipuut soveltuvat paremmin polttoon.

    Klapikone

    Niin sanottu ”liuokosellu” voidaan tehdä lehtipuista ja sitä käytetään, muunmuassa vaatekuiduissa. Käsittääkseni tämä on yksi kasvava selluteollisuuden ala.

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 620)