Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • Planter Planter

    Näkyy olevan peräti 70 huolestunutta:

    http://www.bios.fi/julkilausuma/julkilausuma240317.pdf

    Rane2

    Näin maallikon näkökulmasta julkilausumassa on ristiriita.Ensiksi vaaditaan metsien hiilivarastojen lisäämistä ja heti perään vaaditaan lahoavan puun määrän lisäämistä joka taas lisää hiilidioksidipäästöjä ja vähentää niitä varastoja.

    oksapuu

    Milläköhän ne nuo valtion-virkaelätit tupansa lämmittää?

    MaalaisSeppo

    Hakkuusäästöjä kertyy kai eniten yksityismetsiin. ”Päivystävät proffat ym” esittävät, että metsien hakkuusäästöä ei tulisi hyödyntää nykyistä enempää.

    Rinnastaisin yksityismetsät pankkitileihin, joihin kertyvistä varoista nostetaan vuosittain noin 2/3 -osaa. Tätä varojen noston lisäämistä pyritään estämään. Eli metsänomistajien oikeutta nostaa varojaan.

    Teokkaampi ja oikeudenmukaisempi tapa olisi rajoittaa kaikkien kansalaisten oikeutta nostaa varojaan pankista. N. 5 % pakkosäästö vähentäisi turhaa kulutusta niin pajon, että päästötavoite saavutetaan.

    Timppa

    Kyllä julkilausuma on todella ristiriitainen.  Vaaditaan hiilen sitomista pitkäkestoisiin tuotteisiin.  Toisaalta vastustetaan metsien harventamista, mikä varmistaisi sen, että syntyy runkopuuta, mistä noita pitkäkestoisia tuotteita voidaan valmistaa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Periaatteessa on totta, että hakkuiden lisääminen ”nyt” vähentää hiilinielua ”nyt”, samoin on totta, että hakkuiden lisääminen nuorentaa metsiä. Kysymys on siitä, kuinka paljon metsissämme päätetään tuottaa mitäkin hyötyjä. Päätöksen teemme me, sadat tuhannet metsänomistajat, metsänkäsittely- ja suojelupäätöksiä tehdessämme. Olemme paljon vartijoina.

    MaalaisSeppo

    Metsänomistajat ovat tosiaan paljon vartijana ja metsänomistajissa on potentiaali myös lisätä vartiointiaan. Siis kiihdyttää metsiensä kasvua. Ei kuitenkaan niin, etteivät hyötyisi siitä mitään.

    Ei paljon inspiroi panostaa metsänhoitoon, jos päivystävä dosentti vain kiittää kauniisti ja esittää samalla, että eipä työn hedelmiä tule korjata.

    suorittava porras suorittava porras

    Pari asiaa on tutkijoilta autuaasti unohtunut . Harventamattomuus lisää kuitupuun osuutta kasvukierron aikana ja läheskään kaikista rungoista ei kehity koskaan tukin laadun täyttäviä runkoja .

    Vain harvennuksia tekemällä voidaan lisätä tukkilaadun osuutta metsissämme .

    Puunkorjuun osalla hiilitasetta on mahdollista parantaa kasvattamalla ensiharvennuspuu järeämmäksi , jolloin litralla uusiutumattomia saadaan enemmän puuta käyttökohteeseen.

    Visakallo Visakallo

    Noiden 70 allekirjoittaneen joukossa on koko operaation masinoineet 1-3 aktivistia, heillä kymmenkunta hännystelijää, ja loput ovat hyväuskoisia hölmöjä, jotka eivät välttämättä ole edes lukeneet ainakaan kokonaan koko tekstiä läpi. Tämä ei ole mikään ilkeämielinen heitto, vaan valitettavan totta.

    Gla Gla

    Samanlainen käsitys minullekin tulee tuosta. Ja vaikka olisivatkin lukeneet, kokonaisuutta ei ole osattu arvioida.

    Periaatteessa monimuotoisuus heikkenee, jos hakkuita lisätään ilman, että mitään muuta muutetaan. Hiilen sidontakin vähenee, jos metsää hakataan enemmän eli käytetään nykyistä isompi osa kokonaiskasvusta. Mutta:

    Kyse ei ole kulutuksen kasvusta, vaan uusiutuvien raaka-aineiden tuotannosta. Vaihtoehtona on käyttää uusiutumattomia, mutta se malli on kestämätön. Uusiutuvista täytyy ottaa käyttöön se potentiaali, mikä sieltä on otettavissa. Loput tarpeesta täytyy säästää nykyisestä kulutuksesta ja sen mahdollisuudet eivät riitä alkuunkaan, ellei uusiutuvien osuutta kasvateta. Tämä oli selvää ihmiskunnalle vielä 100 vuotta siten, mutta ei näköjään nykyajan ekonomeille ja professoreille.

    Luontoarvoihin täytyy satsata joka tapauksessa nykyistä enemmän, lisätään hakkuita tai ei. Aloittaa voidaan suojelualueiden määrän kasvattamisella ja luontoarvojen kannalta vahingollisten sorkkaeläinten poistamisella tai vähentämisellä. Tällöin talousmetsissä on mahdollisuus tuottaa puuta nykyistä tehokkaammin eli kasvavia tavoitteita vastaava määrä nykyistä pienemmällä pinta-alalla ja sekin nykyistä paremmin monimuotoisuus huomioiden.

    Radiossa julkilausuman edustaja (en muista kuka) totesi, että alalla ei ole yksimielisyyttä hakkuutavoitteiden kasvattamisen seurauksista, siksi kirjelmä on tehty. Kyse ei siis ole tieteen tekijöiden yksimielisestä, valtion toimia kritisoivasta kannasta.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 620)